Wijnhavenkwartier

Wijnhaven, Turfmarkt en Kalvermarkt: namen uit een ver scheepsvaartverleden en later het domein van ambtenaren. De voormalige Ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties werden door Heijmans getransformeerd tot een aantrekkelijk woon-, werk- en studiecomplex op een bijzonder gewilde locatie midden in Den Haag.

Opdrachtgever Syntrus Achmea
Aannemer Heijmans
Producten van Gyproc, Isover
Locatie Den Haag
Oplevering september 2016
Type Droge afbouw
Segmenten Woningbouw
Bouwdeel Plafonds, Wanden
Type bouw Transformatie

Uitdagingen van het project

Met een bouwplaats zo groot als een postzegel midden in de Haagse binnenstad en een complete verandering van functie is het project een schoolvoorbeeld voor kantoortransformaties.

De bouwperiode was uitzonderlijk kort en de omvang van het project immens. Een groot deel van het complex werd nog gesloopt terwijl er tegelijk ook werd gewerkt aan een deel nieuwbouw. Dit zorgt voor veel tegenstroomse transportbewegingen op een ongekend krappe bouwplaats; de torenkraan stond niet voor niets op het dak van de woontoren. Ruimte en tijd om materialen aan te voeren was er nauwelijks.

De keuze voor de afbouwende partij is door Heijmans vrij laat gemaakt, wat zorgde voor een vrij korte voorbereidingsperiode.

Door de sloop was er geen vaste maatvoering meer. Er bleef tenslotte alleen een betonkern met vloeren over. Bovendien waren de tekeningen van de bestaande bouw 40 jaar oud en daarom niet geheel betrouwbaar.

Volledige beschrijving van het project 

Wijnhaven, Turfmarkt en Kalvermarkt: namen uit een ver scheepsvaartverleden en later het domein van ambtenaren. De voormalige Ministeries van Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties werden door Heijmans getransformeerd tot een aantrekkelijk woon-, werk- en studiecomplex op een bijzonder gewilde locatie midden in Den Haag. Het resultaat is een multifunctioneel gebouw met maar liefst 164 appartementen, 6 penthouses, 3.400 m2 commerciële ruimten voor kantoren, winkels en horeca en 13.000 m2 vloeroppervlak t.b.v. de nieuwe dependance van de Universiteit Leiden. Het Wijnhavenkwartier geldt als één van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingen in Nederland.

Overtuig de jury 

Kwakman is in staat gebleken om te gaan met deze uitermate lastige combinatie van tijdsdruk, ruimtegebrek en projectomvang. We haalden een zeer hoge productiviteit door efficiënte inzet en adequate aansturing van zowel monteurs als leveranciers. In sommige situaties werd de binnenafwerking al gestart terwijl de buitengevels nog niet waren gesloten.

Binnen 17 maanden werd op dit project een omzet gedraaid van 5 miljoen euro. In deze uitzonderlijk korte periode zijn o.a. alle 19 verdiepingen door Kwakman voorzien van systeemplafonds, metalstud plafonds en metalstud wanden inclusief dubbele beplating. Onze monteurs verwerkten circa 200.000 m2 gips. Dat zijn bijna 62.000 platen en ruim 1.766 pallets plaatmateriaal! Ruim 4.000 m2 metalstud wand voldoet aan de WK2-norm. Daarmee is het project het grootste project voor Gyproc waarin WK2-gecertificeerde producten zijn verwerkt.
 

Logistiek en planning op torenhoog niveau

Om de monteurs op het juiste moment te voorzien van materialen op deze krappe bouwplaats waren ‘just-in-time’ leveringen een vereiste. In nauwe samenwerking met leveranciers en producenten werden elke week namens Kwakman circa 10 vrachtwagens gelost.

Het gebouw bestaat uit 20 etages; op verdieping 5 tot 19 bevinden zich woningen. Elke etage bevat 10 tot 12 appartementen. Voor elke bouwlaag waren 2 leveringen van elk 7 vrachtwagens nodig (en toegestaan). Deze 7 trucks werden op 1 ochtend gelost en de materialen werden dezelfde dag uitgelopen over de etage en verdeeld per woning. Foutje gemaakt? Iets vergeten? Dan moesten de materialen handmatig naar de juiste verdieping worden gebracht…

Producten

Voor extreem robuuste Metal Stud wanden