In dit deel van de presentatie en toelichting van een zeer uniek project waarin wij als afbouwpartner hebben op mogen trekken is er (bijna) geen afbouw gerelateerd vraagstuk dat niet aan de orde geweest.
In de Jury-pitch alsmede de Jury-overtuiging hebben we het project en de realisatie daarvan beschreven; de toedracht, de selectie, het vertrouwen in ons en de gunning aan ons als professionele afbouwpartner, zijn redenen die ons er toe hebben aangezet om een (top)prestatie te kunnen leveren.
Een prestatie die uitsluitend mogelijk is wanneer je, als team, wordt getriggerd en gestimuleerd en zo af en toe op gepaste wijze op je plaats wordt gezet. Overigens om nog sterker aan de volgende schakel in het proces te beginnen zonder daarbij kwaliteit, kwantiteit, samenwerking en vakmanschap uit het oog te verliezen.
De door ons als uitdaging genoemde onderwerpen zijn beschreven zonder dat daarbij sprake is van enig overdrijven; het is beschreven zoals het werkelijk is geworden, het is bedacht zoals het er staat en het is uitgevoerd zoals ook uit het beeldmateriaal blijkt. Niets in de aansturing van dit project hebben we over het hoofd gezien, niets is voor niets zo uitgevoerd en bijna niets had achteraf beter gekund!
De samenwerking met Dura Vermeer en De Nijs kan alleen maar als zeer prettig en bovenal professioneel worden omschreven. Gezamenlijk, met een aantal geselecteerde partners, kijken we terug op een fijne maar intensieve periode. Daarin zijn we ons zelf spreekwoordelijk vaak tegen gekomen en hebben ons zelf vervolgens ook weer herpakt. Het belangrijkste is echter dat wij ontzettend veel geleerd hebben van het bouwproces van Pontsteiger. Daardoor kunnen we vergelijkbare uitdagingen, bij toekomstige projecten van deze omvang, met vertrouwen tegemoet zien.
Pontsteiger was in 2007 het winnende ontwerp uit een meervoudige architectenopdracht. Vanaf 2009 volgde een jarenlange onderbreking in de verdere ontwikkeling van het project, als gevolg van de crisis. Vervolgens is het project in 2014 voor nieuwe opdrachtgevers, met een aangepast programma en met een andere constructie- en bouwmethodiek, door een geïntegreerd bouwteam ontworpen.
Er is al veel over dit project gepubliceerd. Het project bestaat uit twee lagen parkeerkelder, een horeca laag, 252 huurappartementen en 66 verschillende koopappartementen. Maar zelfs deze indrukwekkende omvang in combinatie met het beeldbepalende uiterlijk en letterlijk staand in het IJ, is nog niet voldoende reden om dit project, tot winnaar van de Gyproc Trophy 2019 uit te roepen. Daarvoor is nog meer nodig volgens ons.
Schuurmans Afbouwsystemen BV heeft niet alleen de volledige verantwoordelijkheid voor de droge binnen afbouw gekregen, maar deze ook genomen, na een uitvoerige selectie van mogelijke afbouwpartijen door de Bouwcombinatie Dura Vermeer- De Nijs. Meerdere (afbouw)partijen hebben vooraf een presentatie gegeven waarin een plan van aanpak aan de Bouwcombinatie werd getoond. De uitkomst daarvan was duidelijk en er kan immers maar één partij de gunning krijgen…
Met die doelstelling hadden we zelf een bijna 30 pagina’s tellend Werk- en Kwaliteitsplan geschreven. Dit alles om vooral aan de voorkant onze visie en aanpak van dit project duidelijk over te brengen, en kwaliteitsborging aantoonbaar te maken. Om dit tijdens de uitvoering te onderstrepen hebben we Saint-Gobain Gyproc gevraagd om iedere zes tot acht weken een projectbezoek te plannen, en daarvan iedere keer een onafhankelijke rapportage op te stellen. Deze rapportage werd één-op-één gedeeld met de bouwdirectie.
Vanaf het allereerste contact tot en met de oplevering is er volledige samenwerking geweest tussen de betrokken partners en zijn wij in staat gebleken om de zeer hoogwaardige afbouw te managen. Logistiek, detailleringen, optimalisaties, materiaalgebruik, budgetafwegingen en de toepassing van een groot aantal Saint-Gobain Gyproc producten zijn allemaal elementen die tijdens werkvoorbereiding en in de uitvoeringsfase de revue zijn gepasseerd. Daarbij hadden wij de doelstelling om de uitvraag van de opdrachtgever, alsmede het wooncomfort van de eindgebruikers, tot in het kleinste detail te kunnen beantwoorden. De door ons geadviseerde en uiteindelijk verwerkte hoeveelheid van ruim 43.000 m2 Habito-beplating was hiervoor nog op geen enkel project toegepast en kan daarom met recht een noviteit worden genoemd.
Nadat we dieper in de techniek waren gedoken viel het op dat de hoofdconstructie bestaande uit staal, prefab- en gietbeton, goed samen te ‘smeden’ zou zijn met gipskartonplaatwanden en -plafonds. Weliswaar in veel mogelijke vormen en samenstellingen. Daarbij rekening houdend met de zware eisen welke werden gesteld. Detailleringen, met betrekking tot brand, stabiliteit, contact- en luchtgeluid en/of geleiding, lopen vervolgens als een rode draad door de in totaal 24 verdiepingen heen. In de gevallen waar dit tot clashes zou kunnen leiden is dat vooraf, volledig in BIM onderkent, benoemd en in het model ondervangen. Ontkoppeling alsmede omkleding van de indrukwekkende stalen stabiliteitsspanten welke dwars door een aantal verdiepingen van de appartementen lopen, zijn uiteindelijk in zijn geheel onderdeel geworden van de woninginrichting.
De Just-in-time leveringen van materialen vond grotendeels plaats na werktijd. Het strak geplande verticale transport heeft er toe geleid dat het afbouwproces vervolgens volledig ongestoord kon worden gecontinueerd en de ogenschijnlijk zeer optimistische planning is gerealiseerd.
Zoals hierboven reeds vernoemd had het Bouw Informatie Model (BIM) zijn volledige intrede gemaakt op dit project en is het voor Schuurmans Afbouwsystemen BV een leerzame stap in de nieuwe realiteit betreft bouwen en samenwerken geworden; wij zijn er als organisatie nóg volwassener door geworden en heeft het ons verder gebracht om deze digitalisering in- en extern verder vorm te geven.
De keuze van ons om wekelijks, één of twee dagen, een vaste BIM projectcoördinator volledig uitgerust met hard- en software op locatie werkzaam te laten zijn heeft haar vruchten afgeworpen. Open eindjes werden daardoor in een vroeg stadium onderkent en gezamenlijk met de bouwcombinatie opgelost. Verderop in deze presentatie gaan we gedetailleerd in op de uitdagingen waarmee we als Gyproc Professional, op dit project werden geconfronteerd en vervolgens oplossingsgericht hebben aangepakt. Juist die combinatie; het samenwerken, het (voor)denken in oplossingen en kansen, maximaal gebruik maken van onze ervaring en capaciteiten, het toepassen van kwalitatief goede materialen en met lef van de gebaande paden af te wijken hebben er toe geleid dat wij met gepaste trots het project Pontsteiger, dat zoveel inhoud en karakter heeft, als winnaar in de categorie woningbouw willen voordragen!