PD 80 P/55.2
Hét basis plafondsysteem met goede geluidsisolatie en brandwerendheid.
Gyproc® Classic plafonds onderscheiden zich door de goede prestaties op het gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie. Daarnaast zijn de plafonds snel en droog te monteren, zodat een korte doorlooptijd binnen het bouwproces gegarandeerd is.De brandwerendheid van het Gyproc® Classic plafond - PD 80 P/55.2 bedraagt 30 minuten.
De brandwerendheid van de Gyproc® plafonds is vastgelegd in diverse brandrapporten. Voor dit Gyproc® plafond is het criterium ‘thermische isolatie betrokken op de temperatuur’, zoals genoemd in NEN 6069, maatgevend. Hierbij mag de temperatuurstijging aan de niet direct verhitte zijde gemiddeld 140 °C en de maximale temperatuurstijging op enig punt 180 °C bedragen.
Het karakteristieke luchtgeluidsniveauverschil (DnT,A,k) van het Gyproc® Classic plafond - PD 80 P/55.2 bedraagt 42 dB. Het gewogen contactgeluidsniveau (LnT,A) van het Gyproc® Classic plafond - PD 80 P/55.2 bedraagt 68 dB.
De genoemde waarden zijn praktijkwaarden. Er is rekening gehouden met een praktijkverlies van 5 dB bij luchtgeluid. Bij systemen met een Rigidur E30 MF estrichvloer is uitgegaan van een praktijkverlies van 2 dB voor contactgeluid. Bij systemen zonder Rigidur E30 MF is als basis een praktijkverlies van 4 dB voor het contactgeluid aangehouden.
De geluidsisolatiewaarden zijn vastgelegd in diverse geluidmeetrapporten. De metingen zijn uitgevoerd conform de EN-ISO-140-3 en de EN-ISO-140-6. In deze rapportages worden de Ilu;lab en de Ico;lab, conform de NEN 5079 gegeven. Deze waardes zijn met behulp van de rekenregels uit de NEN 5077 en de hierboven gegeven praktijkverliezen omgezet naar de nieuwe grootheden DnT,A,k en de LnT,A. De vermelde DnT,A,k-waarden zijn in de praktijk te verwachten waarden waarbij voor de bepaling is uitgegaan van een praktijkverlies van 5 dB. De daadwerkelijke praktijkwaarden zijn afhankelijk van de projectspecifieke omstandigheden.
In het Gyproc® Classic plafond - PD 80 P/55.2 dienen in de volgende gevallen dilatatie te worden aangebracht:
- Ter plaatse van dilatatie in de ruwbouw.
- Bij plafondafmetingen groter dan 15 m1 voor Gyproc® Classic plafond.
- Bij overgangen van grote naar kleine plafondvlakken.
Bepaal de richting van de plaatdragende profielen. Bevestig aan de wanden haaks daarop eerst PlaGyp U-profielen met een h.o.h.-afstand van 625 mm. Plaats bij plafonds met geluidsisolatie-eisen altijd Gyproc afdichtingsband 8 x 20 mm op het PlaGyp U-profiel. De plaatdragende profielen komen tussen de flenzen van de PlaGyp U-profielen.
Aan de PlaGyp afhangers worden de primaire PlaGyp CD-profielen bevestigd. De plaatdragende CD-profielen worden met PlaGyp kruisverbinders aan de primaire profielen bevestigd. Bij een enkel uitgevoerd systeem worden de plaatdragende regels direct aan de plafondhangers bevestigd. De profielen kunnen zonder schroeven aan de hangers (met uitzondering van de montagebeugel) en kruisverbinders worden bevestigd.
Afgehangen Gyproc® Classic plafond worden opgebouwd met het PlaGyp systeem bestaande uit PlaGyp CD- en U-profielen en PlaGyp afhangers. Dit systeem kan met een enkel regelwerk worden uitgevoerd als een ‘PlaGyp S’ systeem met alleen afgehangen plaatdragende profielen. Tevens kan het regelwerk dubbel worden uitgevoerd als een ‘PlaGyp D’ systeem met de plaatdragende profielen bevestigd aan afgehangen primaire profielen.
PlaGyp afhanger(s)
Per hanger mag een maximale belasting van 24 kg worden opgehangen. Voor Noniushangers geldt een maximale belasting van 40 kg. Voor de PlaGyp afhangers kan men kiezen uit onderstaande vijf typen:
PlaGyp afhanganker
Het PlaGyp afhanganker is uitstekend geschikt voor bevestiging van het PlaGyp skelet aan een houten balklaag.
PlaGyp montagebeugel
De PlaGyp montagebeugel leent zich om PlaGyp regels af te hangen aan diverse ondergronden, zoals houten balklagen, steenachtige vloeren, kapconstructies e.d.
PlaGyp snelafhanger met spanveer
De PlaGyp snelafhanger met spanveer wordt gecombineerd met de PlaGyp draadpendel met oog, welke in verschillende lengtes tot 1000 mm te verkrijgen is. De PlaGyp snelafhanger met spanveer is traploos verstelbaar aan de draadpendel, wat een snelle en exacte hoogte-instelling mogelijk maakt.
PlaGyp Noniushanger
De PlaGyp Noniushanger bestaat uit een Nonius afhanger, welke aan de PlaGyp CD-regels wordt geklemd; een Nonius bovendeel, welke aan de bouwkundige constructie wordt bevestigd en twee Nonius borgpennen om beide delen te verbinden en te borgen.
PlaGyp direkt afhanger
De PlaGyp direkt afhanger wordt gebruikt om een PlaGyp S-systeem te bevestigen aan een bouwkundige vloer.
De Gyproc® A gipsplaten worden haaks op de PlaGyp profielen gemonteerd. Platen steeds strak tegen elkaar bevestigen. Laat kopse naden minimaal 400 mm ten opzichte van elkaar verspringen.
Maak de platen op maat, dat wil zeggen 10 mm korter dan de afstand tussen de omringende muren.
Bevestig bij een dubbele beplating de eerste laag Gyproc® A gipsplaten met Gyproc® Snelbouwschroeven 25 mm uitsluitend tegen de PlaGyp profielen met een h.o.h.-afstand van 510 mm. Bevestig de tweede laag Gyproc® A gipsplaten met Gyproc® Snelbouwschroeven 35 mm uitsluitend tegen de PlaGyp profielen met een h.o.h.-afstand van 170 mm.
Voordat u de beplating aanbrengt, kunnen alle voorzieningen zoals (elektra)leidingen en isolatiemateriaal aangebracht worden. Breng indien gewenst of benodigd isolatiemateriaal aan voor (een nog hogere) geluidsisolatie en/of brandwerendheid.
Gyproc heeft twee systemen ontwikkeld om STABU Afwerkingsniveau A te behalen. Hiervoor adviseren wij systemen toe te passen met een meervoudige beplating:
- Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vervolgens brengt u Gyproc Finesse aan (na droging van de JointFiller) in een dikte van minimaal 2 mm. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.
- Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vul de naad verder op met Gyproc JointFiller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen worden op dezelfde wijze afgevoegd, echter zonder wapeningsband. Nadat de Gyproc JointFiller is uitgehard, brengt u over het gehele oppervlak een toplaag aan in een dikte van 1 mm met Gyproc ProMix Elite voor een glad resultaat. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.
Afwerkingsniveau B en lager: Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vul de naad verder op met Gyproc JointFiller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen worden op dezelfde wijze afgevoegd, echter zonder wapeningsband. Nadat de Gyproc JointFiller is uitgehard, brengt u over de JointFiller, een toplaag aan met Gyproc ProMix Elite voor een glad resultaat. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.
Gyproc systemen zijn ideaal om toe te passen in zowel nieuwbouw als renovatie
- Woning
- Kantoor
- School
- Ziekenhuis
- Hotel
- Bioscooop
- Winkel
Persoonlijk advies en technische ondersteuning
Op gyproc.nl en in onze documentatie vindt u uitgebreide informatie over Gyproc producten en over ontwerpen, monteren en afwerken van de Gyproc systemen.
Heeft u behoefte aan projectgericht advies of heeft u technische vragen?
Neem dan contact op met de Gyproc Helpdesk via telefoonnummer 0347 - 325 165, stuur een e-mail helpdesk@gyproc.nl of vul het formulier in.
Zekerheid met GyprocGarant
GyprocGarant is een levenslange systeemgarantie die u de zekerheid biedt dat het Gyproc systeem de gegeven prestaties behaalt. Zowel nu als in de toekomst. Naast de garantie op de prestaties, biedt GyprocGarant u de zekerheid van een volledige (technische) ondersteuning vóór, tijdens en na oplevering van het project.