Gesloten plafonds

VR 45 RF P/20.2

Gyproc® Classic RF plafond

  • Zeer brandwerend: dankzij het gebonden kristalwater en toevoeging van glasvezels in de kern.
  • Geluidsisolerend: dankzij het massa-veer-massa principe.
  • Licht in gewicht: overal toepasbaar, onafhankelijk van de draagconstructie.
  • Vlak en glad af te werken: dankzij de afgeschuinde kanten (AK).

Hét basis plafondsysteem met goede geluidsisolatie en extra hoge brandwerendheid.

Wanneer een zeer hoge brandwerendheid en geluidsisolatie vereist is, worden Gyproc® Classic RF plafonds toegepast. Deze plafonds zijn snel en droog te monteren, zodat een korte doorlooptijd binnen het bouwproces gegarandeerd is.
Plaatdikte(n) en type(n):
2x Gyproc RF 12,5
Brandwerendheid:
30 minuten
Gewicht:
23 kg/m²
Dikte:
238 mm
Dikte isolatie:
geen
Profielen:
Gyproc veerregel
Bestaande vloerconstructie balklaag:
Houten balken 175 x 75 mm, h.o.h. 750 mm .
Bestaande vloerconstructie:
Vloerdelen 18 mm gekantrecht.
Brandwerendheid:

De brandwerendheid van het Gyproc® Classic RF plafond - VR 45 RF P/20.2 bedraagt 30 minuten.

De brandwerendheid van de Gyproc® plafonds is vastgelegd in diverse brandrapporten. Voor dit Gyproc® plafond is het criterium ‘thermische isolatie betrokken op de temperatuur’, zoals genoemd in NEN 6069, maatgevend. Hierbij mag de temperatuurstijging aan de niet direct verhitte zijde gemiddeld 140 °C en de maximale temperatuurstijging op enig punt 180 °C bedragen.

Opmerking bij brandwerendheid:
Brandwerendheid i.c.m. houten vloer
Dilatatie:

In het Gyproc Classic RF plafond - VR 45 RF P/20.2 dienen in de volgende gevallen dilatatie te worden aangebracht:

  • Ter plaatse van dilatatie in de ruwbouw.
  • Bij plafondafmetingen groter dan 15 m1 voor Gyproc Classic RF plafond.
  • Bij overgangen van grote naar kleine plafondvlakken.
Vochtbelasting:
Gyproc® Classic RF plafond zijn toepasbaar in natte cellen, zoals badkamers en toiletten in de woningbouw. Bij toepassing in natte cellen met een continue hoge luchtvochtigheid zoals in ziekenhuizen, spoelkeukens en sauna's zijn deze plafonds niet toepasbaar. Voor projectgericht advies kunt u contact opnemen met uw Gyproc® adviseur of de Gyproc® helpdesk, telefoonnummer 0347 - 325 165 of per e-mail helpdesk@gyproc.nl.
Verticale doorsnede standaarddetail

De zijaansluiting wordt afgevoegd met Gyproc JointFiller (Vario).

Verticale doorsnede branddetail

De zijaansluiting wordt afgevoegd met Gyproc JointFiller (Vario).

Verticale doorsnede geluiddetail

De zijaansluiting wordt afgewerkt met een elastisch blijvende (brandwerende) kit.

U-profielen:

Breng de Gyproc veerregels haaks op de balklaag aan met een h.o.h.-afstand van 500 mm en Gyproc snelbouwschroeven 25 mm. De maximale h.o.h.-afstand van de balken bedraagt 600 mm. Laat rondom 10 mm ruimte tussen veerregel en wand in verband met het werken van de omringende constructie.

Beplaten:

De Gyproc® RF gipsplaten worden haaks op de Gyproc veerregels gemonteerd. Platen steeds strak tegen elkaar bevestigen. Zorg ervoor dat de kopse kant van de plaat op het hart van de Gyproc veerregel uitkomt. Laat kopse naden minimaal 400 mm ten opzichte van elkaar verspringen.

Maak de platen op maat, dat wil zeggen 10 mm korter dan de afstand tussen de omringende muren.

Bevestig bij een dubbele beplating de eerste laag Gyproc® RF gipsplaten met Gyproc® Snelbouwschroeven 25 mm uitsluitend tegen de Gyproc veerregels met een h.o.h.-afstand van ?NaN? mm. Bevestig de tweede laag Gyproc® RF gipsplaten met Gyproc® Snelbouwschroeven 35 mm uitsluitend tegen de Gyproc veerregels met een h.o.h.-afstand van 170 mm.

Voorzieningen:

Voordat u de beplating aanbrengt, kunnen alle voorzieningen zoals (elektra)leidingen en isolatiemateriaal aangebracht worden. Breng indien gewenst of benodigd isolatiemateriaal aan voor (een nog hogere) geluidsisolatie en/of brandwerendheid.

Afwerken:

Gyproc heeft twee systemen ontwikkeld om STABU Afwerkingsniveau A te behalen. Hiervoor adviseren wij systemen toe te passen met een meervoudige beplating:

  • Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vervolgens brengt u Gyproc Finesse aan (na droging van de JointFiller) in een dikte van minimaal 2 mm. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.
  • Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vul de naad verder op met Gyproc JointFiller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen worden op dezelfde wijze afgevoegd, echter zonder wapeningsband. Nadat de Gyproc JointFiller is uitgehard, brengt u over het gehele oppervlak een toplaag aan in een dikte van 1 mm met Gyproc ProMix Elite voor een glad resultaat. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.Afwerkingsniveau B en lager: Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vul de naad verder op met Gyproc JointFiller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen worden op dezelfde wijze afgevoegd, echter zonder wapeningsband. Nadat de Gyproc JointFiller is uitgehard, brengt u over de JointFiller, een toplaag aan met Gyproc ProMix Elite voor een glad resultaat. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.

Persoonlijk advies en technische ondersteuning

Op gyproc.nl en in onze documentatie vindt u uitgebreide informatie over Gyproc producten en over ontwerpen, monteren en afwerken van de Gyproc systemen.

Heeft u behoefte aan projectgericht advies of heeft u technische vragen?

Neem dan contact op met de Gyproc Helpdesk via telefoonnummer 0347 - 325 165, stuur een e-mail helpdesk@gyproc.nl of vul het formulier in.

 

Zekerheid met GyprocGarant

GyprocGarant is een levenslange systeemgarantie die u de zekerheid biedt dat het Gyproc systeem de gegeven prestaties behaalt. Zowel nu als in de toekomst. Naast de garantie op de prestaties, biedt GyprocGarant u de zekerheid van een volledige (technische) ondersteuning vóór, tijdens en na oplevering van het project.

Lees verder