
Gyproc gipspleisters gemaakt van de milieuvriendelijkste gipssoorten
Gips is een bijzonder duurzaam bouwmateriaal voor binnenruimte en buitenwereld. Het is een volledig recyclebaar materiaal met een constante kwaliteit. Gyproc gipspleisters worden gemaakt van de meest duurzame gipssoorten: natuurgips en rookgasontzwavelingsgips. Wat is nu eigenlijk het verschil?
Natuurgips
Het delven van gips gebeurt in Frankrijk in gesloten en open groeven. Deze groeven worden later weer gevuld, in de originele hoedanigheid hersteld en teruggegeven aan de natuur. De verwachting is dat, gezien de voorraad van natuurgips rondom Parijs, er de komende 300 jaar nog voldoende gips gedolven kan worden. Hoe dichter bij de Seine het gips wordt gedolven, hoe zuiverder het gips is.
Rookgasontzwavelingsgips
Rookgasontzwavelingsgips (RO-gips) ontstaat uit een zuiveringsproces van rookgassen van elektriciteitscentrales. Het is bij het opwekken van elektriciteit met steenkool belangrijk dat de rookgassen worden gezuiverd voordat deze de schoorsteen verlaten. De kolenstokende elektriciteitsbedrijven halen alle vliegas uit de rookgassen, daarna wordt rookgasontzwaveling toegepast. Dit zuiveringsproces levert een zeer zuiver gips op: rookgasontzwavelingsgips.
Delving van natuurgips
Veel Gyproc gipspleisters, waaronder Gyproc Royal, worden gemaakt van natuurgips. Dit gips delven we in Frankrijk in gesloten en open groeven. Deze groeven worden na het delven weer gevuld, waardoor deze in originele staat worden hersteld en teruggegeven aan de natuur.
De verwachting is dat, gezien de voorraad natuurgips rondom Parijs, er de komende 300 jaar nog voldoende gips gedolven kan worden. Hoe dichter bij de Seine het gips wordt gedolven, hoe zuiverder het gips is.
In 1920 werd de eerste gipsfabriek opgestart in Vajours, vlakbij Parijs. Sinds die tijd produceren we in deze fabriek al stukadoorsgipsen. Inmiddels heeft de fabriek zich ontwikkeld tot een van de grootste gipsfabrieken ter wereld en zijn we uitgegroeid tot de grootste gipsproducent ter wereld.
De 6 voordelen van Gyproc gipspleisters
Duurzaam
Natuur- en rookgasontzwavelingsgips zijn de milieuvriendelijkste gipssoorten.
Lichtgewicht
Gyproc gipspleisters zijn licht te verwerken wat de lichamelijke belasting ten goede komt.
Esthetische wanden en plafonds
Gyproc gipspleisters zijn eenvoudig glad af te werken en geven een wit eindresultaat.
Hardheid
De gipskorrels zijn fijn van structuur wat zorgt voor een standaard hoge hardheid.
Hechtkracht
Testen door het COT (Centrum Oppervlakte Techniek) hebben uitgewezen dat Gyproc gipspleisters door toevoeging van speciale additieven perfect hechten op vrijwel elke ondergrond.
Houdbaarheid
Gyproc gipspleisters zijn 4 tot 6 maanden houdbaar.