Hero Image
Afbeelding
Stootvastheid
Stootvastheid
@ minuten min

Het belang van stootvaste wanden

In een woning waarin wordt geleefd of een bedrijfsruimte waarin wordt gewerkt zit een ongeluk in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan de kinderwagen in de krappe hal en de enthousiaste kinderen in de speelkamer. Of de opslag van gereedschappen en het transport van materialen. Dergelijke schade is snel veroorzaakt, maar het oplossen ervan kost tijd en geld. Gelukkig is dit te voorkomen met het gebruik van stootvaste wanden.

Klassenindeling stootvastheid

De stootvastheid van Gyproc wandsystemen is onderverdeeld in zeven klassen. Hoe hoger de klasse, hoe hoger de stootvastheid van het systeem. De klassen van stootvastheid worden weergegeven met behulp van hamericonen. Het aantal hamers staat voor de mate van stootvastheid van de wand.

Stootvastheidsklassen

 

De term ‘stootvastheid’ is opgebouwd uit twee belangrijke mechanische eigenschappen van de wand: de ‘oppervlakte hardheid’ en ‘buigsterkte’. De oppervlakte hardheid heeft betrekking op de hardheid van de buitenste plaat. De buigsterkte heeft betrekking op de weerstand tegen doorbuiging van de beplating tussen de Gyproc Metal Stud® profielen. De ‘oppervlaktehardheid’ en ‘buigsterkte’ voor alle Gyproc wandtypen zijn in relatieve zin weergegeven in onderstaande tabel. De vermenigvuldiging van de beoordeling op beide aspecten leidt uiteindelijk tot de klassenindeling voor stootvastheid.

Meest stootvaste binnenwand op de markt

Een veel gebruikte methode in de markt om de hardheid van materialen uit te drukken is Brinell in Newton per mm2. Volgens deze methode is Gyproc HABITO® de meest stootvaste en robuuste binnenwand op de markt. Dit maakt HABITO® daarom ideaal voor ruimtes die intensief gebruikt worden, zoals de hal, keuken, woon-, of kinderkamer.

Brinell hardheid wanden

 

Selecteer het juiste systeem

Bent u op zoek naar een stootvast systeem voor een wand, plafond of vloer? Maak dan gebruik van de Gyproc Selector. Daarmee vindt u in een paar klikken direct het meest geschikte wand- of plafondsysteem op basis van de gewenste prestaties.

Gyproc Selector

geplaatst op: 12.01.2023 - bijgewerkt op: 16.05.2023