Hero Image
Afbeelding
Loodwanden
Gezondheid
@ minuten min

Het gebruik van loodwanden tegen röntgenstraling

Bij het bouwen van röntgenkamers (ook wel buckykamers genoemd) zijn speciale eisen van toepassing. Zoals in alle ruimtes met een medische classificatie is het van belang dat de vloeren geleidend zijn en wanden vrij van bouwaarde, omdat medische apparatuur geschaad kan worden door statische elektriciteit. Daarbovenop vereisen röntgenkamers het gebruik van stralingswerend lood in de wanden om blootstelling aan straling voor medisch personeel en patiënten te beperken.

De werking van röntgenstraling

Voor het maken van röntgenfoto's wordt gebruik gemaakt van ioniserende straling. Deze röntgenstraling dringt in verschillende mate door het menselijke lichaam heen waardoor röntgenfoto's gemaakt kunnen worden. De stralen gaan daarbij vrijwel ongestoord door de lucht in de longen, wat moeilijker door onder andere spieren en bepaalde organen en het moeilijkst door het bot.

 

Een deel van de röntgenstraling gaat zo ongestoord door het lichaam en een deel wordt door het lichaam geabsorbeerd. Blootstelling aan de straling, zoals bij het (laten) maken van een röntgenfoto, richt daarbij geen directe schade aan, maar te vaak blootgesteld worden aan (een te hoge dosis) straling kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Lood, als materiaal waar straling niet doorheen gaat, biedt bescherming tegen deze risico’s.

Bouwen met loodwanden

Stralingswerende loodwanden worden op dezelfde manier opgebouwd als Metal Stud® wanden. Met als aanpassing dat er aan de stralingszijde van de wand loodplaten worden toegepast om de röntgenstraling te weren. De benodigde looddikte voor de loodplaten in een wand op een röntgenafdeling is afhankelijk van meerdere factoren. Enerzijds dient er aandacht te zijn voor het vermogen en de frequentie van het gebruik van de röntgenapparatuur. Anderzijds speelt ook de bezettingsgraad van de omliggende ruimten een rol. De juiste dikte van een loodwand dient daarom te worden bepaald door een bureau dat zich specialiseert in stralingshygiëne.

 

Naast de juist looddikte vergt ook de opbouw van loodwanden extra aandacht. Naden dienen verspringend te worden aangebracht en aansluitingen tussen platen en langs kozijnen moeten extra goed gedicht worden. Dit alles om lekkage van röntgenstraling te voorkomen.

geplaatst op: 12.01.2023 - bijgewerkt op: 04.05.2023