Hero Image
Image
Lichterbouwen
Verduurzamen & Circulariteit
2 min

Lichter bouwen voor meer duurzaamheid en wooncomfort

Tijd- en kostenbesparing zijn twee redenen waarom traditionele manieren van bouwen in de meerlaagse woningbouw steeds vaker plaats maken voor moderne manieren van elementenbouw, zoals staalskeletbouw, houtskeletbouw en staalframebouw. Stuk voor stuk lichtgewicht bouwsystemen waarbij ook wand-, vloer-, dak- en gevelelementen licht zijn uitgevoerd. Deze systemen zijn vaak twee tot drie keer zo licht als stenen en betonnen systemen en dat brengt, naast de eerdergenoemde tijd- en kostenbesparing, meerdere voordelen met zich mee.

Bouwen met geprefabriceerde, lichtgewicht elementen heeft niet alleen praktische voordelen voor ontwerpers en bouwers, zoals het gewicht, de maatvastheid en de flexibiliteit. Lichter bouwen is ook duurzaam door het geringe materiaalgebruik en het levert meer comfort aan bewoners door de hogere warmte- en geluidsisolatie.

Invloed van geluid- en trillingsniveau op wooncomfort

Het geluid- en trillingsniveau van een woning heeft sterke invloed op de mate waarin er geluidsoverlast wordt ervaren door bewoners. Dergelijke geluidsoverlast heeft invloed op de gezondheid van bewoners en verdient daarom de nodige aandacht. Door te spelen met de laagopbouw en detaillering van constructies in elementenbouw zijn zeer hoge geluids- en trillingsprestaties binnen handbereik om het wooncomfort van een woning te verhogen.

 

TNO heeft samen met een aantal partners onderzoek gedaan naar de overdracht van geluid en trillingen. Saint-Gobain Gyproc Nederland is een van de partners in dit project. Het onderzoek heeft bijgedragen aan het ontwikkelen van ontwerptool SoviST van Level Tools. Een programma dat geluid- en trillingsprestaties genereert en toont.

Naast een verbeterde geluidsisolatie biedt elementenbouw in de vorm van lichtgewicht bouwsystemen ook ruimte aan een betere warmte-isolatie. Beperking van de kans op koudebruggen, ook wel thermische bruggen genoemd, door de maatvastheid van de gebruikte materialen en geschiktheid voor toevoeging van isolatiemateriaal verkleint de kans op binnendringende kou en/of warmtelekken.

Kosten- en tijdbesparing

De lichte bouwsystemen van Gyproc zijn licht van gewicht, sterk, maatvast en flexibel bij gebruiksveranderingen. Dit levert geringere faalkosten, minder bouw- en sloopafval en een hogere bouwsnelheid op dan andere systemen. Door de combinatie van constructieve kracht en logistieke voordelen zijn deze systemen uitermate geschikt voor binnenstedelijke herstructurering. Toepassingen die hierbij in het oog springen zijn:

  • appartementengebouwen op postzegellocaties;
  • rijwoningen met extra hoge geluidwering;
  • het optoppen van bestaande gebouwen;
  • de transformatie van bestaande monumentale panden.
geplaatst op: 26.01.2023 - bijgewerkt op: 16.05.2023