Hero Image
Image
Jasper van Maarseveen
Gips
Verduurzamen & Circulariteit
3 min

Stucwerk met een groene touch

Hoe groen kan een stukadoorsbedrijf zijn? Die vraag legde Jasper van Maarseveen zichzelf voor. Hij bedacht verrassende invalshoeken, zoals een gipsleverancier met extra aandacht voor het milieu.

“Ik wil dat mijn kinderen later ook nog van de wereld kunnen genieten”, steekt Jasper van Maarseveen, eigenaar van het gelijknamige stukadoorsbedrijf uit Hoornaar, van wal. “Daar moeten we met z’n allen aan werken, want in je eentje krijg je dat niet voor elkaar.” Zo kreeg de ene vuilcontainer van het stukadoorsbedrijf gezelschap van vijf andere. Papier, plastic, ijzer, resten gips, puin dat bij de sloop van muren overblijft: alles wordt apart ingezameld en zo veel mogelijk gerecycled.

 

“In het begin is dat best lastig, maar het went snel.” Jasper en zijn vier werknemers hergebruiken zelf ook zoveel mogelijk materiaal, zoals stucloper en afplakmateriaal. De medewerkers hebben overigens allemaal een diploma voor bedrijfshulpverlening. “Wettelijk gezien hoeft dat niet, maar voor mij valt dat ook onder maatschappelijk verantwoord ondernemen. Net als ons streven om zoveel mogelijk in de regio actief te zijn en geen onnodige kilometers te rijden. ”

90% natuurgips

En dan het materiaal voor het stucwerk zelf. “Het duurzaamst is zonder twijfel leem. Dat is puur gefilterde klei zonder toevoegingen. Daar is wel vraag naar, vooral door mensen die zelf erg met duurzaamheid bezig zijn. Wij passen het dus ook zeker in de praktijk toe. Maar je moet er dan wel genoegen mee nemen dat het eindproduct veel zachter is dan traditioneel gips. Daarom is leem niet overal toepasbaar.”

 

Toch kan ook een strak wit gestucte muur behoorlijk ‘groen’ zijn. Voor al die gevallen waarin gips de hoogst haalbare keuze is, heeft Jasper ervoor gekozen over te stappen naar een andere gipsleverancier, die zelf zo duurzaam mogelijk werkt: Gyproc. “Dit gips bestaat voor negentig procent uit natuurgips. Het komt uit groeves in Frankrijk. Gyproc besteedt er daarnaast aandacht aan dat groeves die niet meer in gebruik zijn, niet zomaar worden achtergelaten maar dat er nieuwe natuur kan ontstaan.” Het natuurlijke gips is niet duurder dan gips van andere producenten, zodat de klanten van J. van Maarseveen het niet in hun portemonnee voelen. 

Formaldehyde bestrijden met Activ'Air

Nog een stap verder gaat Stukadoorsbedrijf J. van Maarseveen door sinds kort ook te werken met een speciale gips waarin de Activ'Air® techniek is toegepast. Deze gips neemt de vluchtige organische stoffen op en breekt deze af. Het gaat hierbij voornamelijk om de vluchtig organische stof Formaldehyde, die voorkomt in lijm, sigaretten, huishoudelijke producten en decoratiemateriaal. Klachten van deze schadelijke stof kunnen zijn hoofdpijn, geïrriteerde ogen en futloosheid. Meer informatie over deze groene producten zijn te vinden op Jasper’s website www.stucmaar.nl.

 

Met zijn focus op duurzaamheid loopt Jasper van Maarseveen in de stukadoorswereld voorop. “Er is nog geen keurmerk voor. Klanten vragen er ook nog niet naar, maar als ze merken hoe wij werken, waarderen ze het wel erg. En binnenkort breiden wij ook nog uit met een tak metsel- en tegelwerk, uiteraard gaan wij ook daarmee zo ‘groen’ mogelijk aan de slag.”

 

Bron: Het Kontakt

geplaatst op: 07.12.2022 - bijgewerkt op: 16.05.2023