Hero Image
Afbeelding
buiggips vandervalk hotel guggenheim
Gips
Gyproc Trophy
Producten
@ minuten min

Uitdagend buiggips

Het is niet te missen langs de A12: de langgerekte glazen balk, balancerend op schuine stalen poten. Het spraakmakende ontwerp van Bias Architecten uit Rotterdam voor van der Valk werd in januari 2014 geopend. En daar kwamen de nodige uitdagingen bij kijken, met buiggips als één van de voornaamste oplossingen.

Het luxueuze interieur werd verzorgd door Helix Afbouw uit De Goorn, Noord-Holland. Gyproc Nederland leverde het detailboek voor alle typen gipswand- en plafondsystemen in het hele gebouw, waaronder het advies voor de kamerscheidende wanden rondom de staalconstructies in het hotelgedeelte.

Primeur met uitdagend buiggips

De echte blikvangers in dit project zijn de gedraaide ‘Guggenheim’-trap (denk aan het Guggenheim Museum in New York) en de meanderende vide met dito lichtkoof in de lobby. Helix Afbouw heeft vaker ronde wanden gemaakt, maar deze mate van convexe/concave detailleringen was ook voor hen een primeur. Voor de balustrades en lichtkoof is vanuit de staalconstructie eerst een Metal Stud® frame op multiplex schenkels opgebouwd in de gewenste vormen. De rondingen zijn erin gezet met het flexibele Gyproc Vertebra-systeem, geschikt voor kromtestralen vanaf 500 mm.

 

Over de gesegmenteerde opbouw van de gedraaide 'Guggenheim'-trap is een beplating gezet van 2 x 6,5 mm Gyproc buiggips. Deze glasvezelversterkte gipsplaat kan gebogen worden tot een straal van 1.200 mm. De gipsplaat vormt in dit project tevens de eindlaag. Na het handmatig bijwerken van enkele kritieke aansluitingen is een overall finish aangebracht. De ronde vormen van de balustrades zijn compleet gefilmd met de kant-en-klare voegenfinisher Gyproc ProMix Premium.

Hoge eisen

De bovenbouw met de hotelkamers is helemaal opgetrokken uit staal. De brandwerendheid in combinatie met geluidsisolatie waren hier de belangrijkste technische eisen. De wand, die om de kolommen heen is gebouwd, is uitgevoerd als dubbelskelet met een dubbele beplating van onbrandbare, glasvliesversterkte Glasroc F-gipsplaten van Gyproc.

 

Het middelste ‘hotelkamerscheidende wandsysteem’ is conventioneel opgebouwd uit dubbelskelet Metal Stud, bekleed met het Gyproc ECO D-systeem (GF 205 ECO DGS/2.75*75.2.AA). Dit systeem heeft een eerste laag van standaard Gyproc-gipskartonplaat met als tweede laag de stootvaste DuraGyp Standaard. Alle kamers zijn voorzien van een Gyproc PlaGyp-plafond (PlaGyp PC60/27) met ontkoppelde kruisverbinders van Nevima, op het skelet 50 mm steenwol isolatie.

geplaatst op: 07.12.2022 - bijgewerkt op: 16.05.2023