Hero Image
Afbeelding
Column Peter Post
Column van Peter Post
Stuccie nieuws
@ minuten min

Bedenksels

“He, het moet wel over bedenksels gaan dat stuccie tekst van jou”. Dat werd me liefdevol, maar toch ook vrij stellig medegedeeld. Oké dan, nou kan ik hier natuurlijk makkelijk het hele stuk volschrijven over die schitterende formidabele legendarische Citroen DS, toch wel een van de grootste bedenksels ooit, maar “zij” heeft natuurlijk helemaal geen overeenkomst met gips en misschien zitten jullie daar ook helemaal niet op te wachten.

Stukadoors gerelateerde bedenksels dus. Eerst even over materieel gesproken. Zo zijn we in de loop van de tijd gegaan van steekschop naar mixer. Van het handmatig opzetten van mortel en gips naar machinaal spuiten. En van het knaapje en het mouwtje (hele oude stukadoors weten dit nog) naar de gips silo.

 

Maar ook op materiaal gebied is er natuurlijk uitbreiding gekomen met unieke bedenksels. Zo had ik enkele jaren geleden voor de grap op 1 april een tweet geplaatst dat Gyproc er bijna uit was met een zelf nivellerende gips. Gips die zichzelf na het aanbrengen op de ondergrond vlak zou zetten. Dat zou wat zijn zeg, toekomst muziek misschien?

 

Nu komt er deze komende twee maanden een hele leuke actie (tenminste dat vind ik dan) met vier van onze unieke gipsen, die het voor jullie toch een stuk makkelijker gemaakt hebben. Neem nu alleen al Rifino Top, wat een gemak een stukadoor daar niet van heeft zeg. Er is zelfs een werkwoord van gemaakt. “Klaar daar? Ja hoor alleen nog even rifinotoppen.”

 

Sorry, maar het is geen actie met kans op neustrimmers, bladblazers of stappentellers en er hoeven ook geen zegeltjes geplakt te worden. Wat dan wel? Nou ten eerste een stuccie voordeliger smeren. En uiteraard iets met water, waar alle kinderen baat bij zullen hebben. Ik hoop dat iedereen mee doet en ben dan ook heel benieuwd naar jullie reacties.

 

We hebben zelfs een oude bekende hiervoor achter de geraniums vandaan getrokken.

 

Groet Peter

Over Peter Post

Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.

geplaatst op: 09.12.2022 - bijgewerkt op: 09.12.2022