Hero Image
Afbeelding
Column Peter Post
Column van Peter Post
Stuccie nieuws
@ minuten min

Blaasjes

“Hé, ik zie een blaasje”. Ik hoor het m’n collega nog zeggen, jaren geleden. We hadden net een plafond schuurgips strak gemest en zaten in de ruimte ervoor even ‘n bakkie te doen. “Ik snij het er wel even uit” zei hij en hij loopt tegelijkertijd de kamer in. 

En nog voor hij bij zijn bankje is, ligt het hele plafond als een wit nat laken over hem heen. Hij had natuurlijk ook wel zijn naam mee, Jan de Wit (ja echt). Nou ik heb zeker een kwartier liggen huilen van het lachen op de grond. Het was een prachtig gezicht. Heel jammer dat er toen nog geen mobieltjes waren om een unieke foto te maken. De oorzaak was makkelijk te achterhalen. Vele jaren witkalk erop en niet goed schoon en ruw gemaakt. Tja, dan kan het wel eens fout gaan.

 

Ook vandaag de dag gaat er wel eens iets mis. De ondergrond speelt hierin vaak een hoofdrol. Een beetje extra aandacht geven hieraan, kan veel problemen voorkomen. Dus niet gelijk met de Kontakt over een gesausde ondergrond heen, maar kijk van te voren eens of de latex laag niet raar reageert op vocht. Door er een natte spons een paar uur tegen te plakken kun je dit makkelijk te weten komen.

 

Even een vochtmeting doen, is ook zoiets wat eigenlijk een standaard handeling moet worden. Evenals de vlakke hand over de ondergrond om te kijken of het stoffig is. Vooral bij beton kunnen deze beide checks een hoop getob voorkomen.

 

Maar natuurlijk kun je ook altijd even bellen naar ons als je twijfelt aan je ondergrond. Beter één telefoontje teveel plegen dan twee keer met je kuip voor dezelfde muur staan.

 

Groet Peter

Over Peter Post

Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.

geplaatst op: 09.12.2022 - bijgewerkt op: 09.12.2022