Hero Image
Afbeelding
Casper van Trigt
Verduurzamen & Circulariteit
@ minuten min

Casper van Trigt over duurzaam omgaan met mensen en middelen in de Gyproc fabriek

Casper van Trigt, plant manager bij Gyproc, is al 26 jaar aan boord bij Saint-Gobain, waarvan de laatste drie jaar bij de Gyproc fabriek in Kallo (België). Als plant manager stuurt hij verschillende teams op de werkvloer aan, hierbij ligt een duidelijke focus op ruimte geven om door te kunnen groeien. “Betrokken zijn bij de collega’s en hen inspireren, dat is wat telt”.

“In onze manier van werken staan drie kernwaarden bovenaan; ‘vertrouwen’, ‘een medewerker in zijn of haar kracht zetten’ en ‘samenwerken’. Dit ligt volledig in lijn met het TEC-principe (trust, empowerment and collaboration) van Saint-Gobain. Onze mensen, jong én oud, krijgen de kans om zich te ontwikkelen en door te groeien. Je ziet daardoor dat bijna alle functies ingevuld worden door mensen die bij ons het leertraject hebben gevolgd. Er komen maar weinig mensen van buiten de organisatie die een leidinggevende functie bekleden. Dat geldt voor alle afdelingen. Het zijn mensen die binnen de organisatie opklimmen naar een volgende functie en dat is een heel mooi proces om te zien. Zij zijn de motor en drijvende kracht achter het succes van Gyproc.”

Jong talent kan zich dus echt ontwikkelen binnen Gyproc

“Absoluut! Medewerkers die goed presteren en ambitie hebben, die moet je de ruimte geven. We zien gewoon dat, dat heel goed werkt. Met ons opleidingsprogramma kunnen zij echt doorgroeien. Momenteel schuiven er heel veel jonge talenten door binnen de organisatie en komen al in managementfuncties terecht. Hierdoor ontstaat er weer ruimte voor nieuwe talenten om bij de organisatie te komen werken.

Wat hebben we tot nu toe bereikt en waar ben je trots op?

“Het belangrijkste is dat we onze performance, dus onze prestaties, structureel aan het verbeteren zijn de afgelopen jaren. De grootste besparing als het gaat om het belasten van het milieu en het belasten van mensen op alle fronten, winnen we als de fabriek zo efficiënt mogelijk draait. Als je heel veel afval produceert en de productie regelmatig stilstaat, dan is dat ontzettend slecht voor de rendementen, voor het milieu en het verduurzamingsproces. Door de verbetering van onze performance besparen we enorm op energie en op materiaal. Daarnaast heeft het ook een positieve uitwerking op het werkplezier van onze mensen. Je kunt je voorstellen dat op het moment dat de fabriek goed en rustig draait, mensen rustiger en met veel minder stress werken en aan het einde van de dag weer vrolijk naar huis gaan.”

Welke verduurzamingsmaatregelen op de fabriek dragen bij aan het verduurzamen bij Saint-Gobain?

“We zijn zeer succesvol als het gaat om gebruik van gerecycled materiaal. Dit jaar gaat het hergebruik van bestaande materialen richting de 58.000 ton, en dat blijft alsmaar groeien. Sinds februari hebben we een eigen windturbine op de site aangesloten. Daarnaast hebben we in 2017 een warmtekrachtkoppeling aangesloten op de fabriek. Hiermee zijn we volledig zelfvoorzienend in onze elektriciteitsvraag. In de productieruimtes en magazijnen vervangen we de lichtbronnen door ledverlichting. Tot slot is het zo dat we steeds minder water gebruiken in ons productieproces. Dus minder water toevoegen en zoveel mogelijk water hergebruiken.”

“Naast de tastbare maatregelen, zijn we ook gestart met het organiseren van toolboxmeetings deels gericht op verduurzamen. We roepen mensen bij elkaar bij stilstand van de productielijnen tijdens bijvoorbeeld onderhoud en gaan het gesprek aan over verduurzamen op de eigen werkplek en in de omgeving. Op welke punten als het gaat om milieu, energie, inzet van mensen en middelen, kunnen we nog verder verbeteren? Hier komen ontzettend goede en leuke ideeën uit naar voren. We betrekken medewerkers in het nadenken en maken hen deelgenoot om onze impact op het milieu en de wereld beter te maken.”

Wat doe je zelf aan verduurzamen?

“Ik woon in Oosterhout en rij op en neer naar Antwerpen. Dit doe ik volledig elektrisch en de stroom die ik nodig heb, die wek ik op met zonnepanelen. Wat dat aangaat, ben ik volledig zelfvoorzienend in mijn stroombehoefte. Natuurlijk scheiden we thuis het afval en zetten we de kachel een graadje lager. Maar ik ga ervan uit dat iedereen dat doet, dat iedereen daar wel wat bewuster mee bezig is. Ik vind het belangrijk om het goede voorbeeld te geven en nu heb ik gelukkig de ruimte om mij dat te kunnen permitteren. Ik realiseer mij ook dat dit niet voor iedereen het geval is. Wel ben ik ervan overtuigd dat iedereen op zijn of haar eigen manier een steentje kan bijdragen.”

geplaatst op: 07.12.2022 - bijgewerkt op: 07.12.2022