Hero Image
Afbeelding
Column Peter Post
Column van Peter Post
Stuccie nieuws
@ minuten min

Column Peter Post - 'Twijfels'

“Zo joh, ga je metselen in ‘t weiland?” De boer met pet stond lachend en een beetje meewarig naar mij te kijken. Hoe ik met een truffel probeerde de wielen van de bus vrij te graven. Even daarvoor had ik het, toch wel domme, besluit genomen om dwars door een stuk grasveld richting bouw te rijden, omdat ik even zo gauw geen andere weg zag. Met als gevolg, tot aan m’n assen, zo vast als een huis, in de modder. Gelukkig ook nog met vijftien zakken gips achterin.

“Ja, dit gaat je zo nooit lukken vriend”, zei de boer en fietste vrolijk door.

 

Misschien herkennen jullie het wel dat een stemmetje in je achterhoofd zegt: “Niet doen zo dat gaat niet goed komen.“ En dat je vervolgens toch, in dit geval, gewoon gas geeft in de hoop dat het wel gaat lukken.

 

Tijdens het stukadoren kom je ook vaak in zulk soort situaties terecht. Enkele voorbeelden zijn: Dat je weet dat je te dun zit op een plafond, maar het niet anders kan i.v.m. spotjes dikte die je aan moet houden. Of dat er eigenlijk een dilatatie in het plafond moet omdat het groot is. Dat er te weinig schroeven in de plaat zitten of dat ze door het papier van de plaat geschroefd zijn. Of nog zo een mooie, op driekwart van het plafond gaan de stuc platen ineens met de rachels mee lopen omdat dat beter uitkwam.

 

En zo zijn er nog tal van situaties waar je als stukadoor dan toch aan de slag gaat, maar het stemmetje in je achterhoofd zegt: “Dit moet ik eigenlijk zo niet doen, maar hopelijk gaat het toch goed komen.” En als dan na enkele weken of erger nog, na enkele maanden blijkt dat er scheuren of onthechting plaats heeft gevonden, is Leiden in last. En wie is er dan de klos? Inderdaad de stukadoor.

 

Dus trek aan de bel bij de opdrachtgever in zulke situaties, zodat de problemen die kunnen ontstaan door jou in ieder geval gemeld zijn. En mocht je twijfelen over iets kan je natuurlijk altijd even naar ons bellen of een berichtje sturen.

 

Nog even over het verhaal van mijn vastzittende bus. De boer kwam gelukkig terug met een gigantische trekker en trok mij binnen enkele seconden zo weer op de weg.

 

Groet Peter

Over Peter Post

Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.