Hero Image
Afbeelding
Gyproc Firebloc campagnebeeld
Brandveiligheid
@ minuten min

De eerste gipskartonplaat die staal beschermt

Gyproc Nederland innoveert met nieuwe wand- en plafondsystemen waarbij gipskartonplaten de staalconstructies beschermen bij brand.

Niet eerder was het mogelijk om stalen kolommen en liggers brandveilig te beschermen met gipskartonplaten, tot nu. Gyproc FireBloc is de nieuwste innovatie van Gyproc Nederland en vanaf heden beschikbaar. Grootste voordeel? De eenvoudige verwerking en volledige onderbouwing. Mark van Houten, commercieel directeur GYPROC en ISOVER Nederland: “We zijn op zoek gegaan naar een mogelijkheid om onze kennis over het produceren van gipskartonplaten te combineren met onze jarenlange ervaring in brandveilig bouwen. Dat is met Gyproc FireBloc gelukt! Brandpreventie heeft voor iedere betrokken partij in de bouwfase de hoogste prioriteit. Daarom ontwikkelt Gyproc Nederland hoogwaardige producten die voldoen aan de eisen die tevens gemakkelijk te verwerken zijn.”

Het beschermen van staal

De gebouwde omgeving in Nederland wordt steeds vaker opgebouwd met stalen kolommen en liggers. Als er brand uitbreekt, stijgt de temperatuur snel en neemt de sterkte van het staal af. Stalen constructies worden daarom bekleed, waardoor mensen de tijd hebben om het gebouw te verlaten. Er zijn strenge eisen verbonden aan de bekleding én het aantal minuten dat de bekleding moet verdragen.

Gyproc FireBloc

Om het staal te beschermen kan er nu gebruik gemaakt worden van Gyproc FireBloc gipskartonplaten. Deze met glasvezelversterkte gipskartonplaten stellen de verwerker in staat stalen kolommen en liggers brandveilig te beschermen. Voor het kokervormig beschermen van staalconstructies is er Gyproc FireBloc S. Indien staalconstructies worden verwerkt in wanden en plafonds kan er gebruik gemaakt worden van Gyproc FireBloc WP.

Onderbouwing

De volledige onderbouwing voor onder andere de Gyproc Firebloc systemen zijn opgenomen in de nieuwste editie van het Gyproc Brandboek (5de editie). Verwerkingsvoorbeelden, duidelijk detailtekeningen en de relevante eisen uit het Bouwbesluit zijn opgenomen in hét naslagwerk voor bouwprofessionals.

geplaatst op: 26.11.2021 - bijgewerkt op: 31.08.2023