Hero Image
Afbeelding
Brandwerende staalbekleding met gipskartonplaten
Brandveiligheid
@ minuten min

Draagconstructie brandwerend beschermen met gipskarton

Men kan brandwerende deuren laten installeren, brandblussers ophangen van de hoogste kwaliteit én noodverlichting aanbrengen om zo de gebruikers van een pand bij brand naar buiten te leiden. Geen van deze maatregelen heeft echt zin als in de eerste plaats de draagconstructie van het gebouw niet goed wordt beschermd. En vooral het staal dat in plafonds en in wanden wordt verwerkt, wordt vaker vergeten dan u denkt. Wat is dan de oplossing?

Wat niet weet, wat niet deert is een zorgwekkende instelling. Want wat als er daadwerkelijk brand uitbreekt en mensen niet genoeg tijd hebben om het pand te verlaten? Samen met technisch specialist Herbert Hofstad van Gyproc Nederland spraken we over dit probleem én de oplossing.

Vlak- en kokervormig

“Kijk, het beschermen van staalconstructies kan op twee manieren“, vertelt Hofstad. “Kolommen en liggers kunnen kokervormig en/of vlakvormig worden beschermd. In het eerste geval zien we in de markt nagenoeg geen problemen. Omdat de profielen zichtbaar zijn, wordt er voldoende aandacht besteed aan de bescherming. Het is pas bij vlakvormige bescherming dat het verkeerd gaat.”

 

In de gestapelde woningbouw en utiliteitsbouw worden vaak Metal Stud® wanden toegepast. Lichtgewicht wanden geven de ontwikkelaar de mogelijkheid om de juiste compartimentering toe te passen en de grote ruimtes eenvoudig op te splitsen in bijvoorbeeld kantoren of woningen. Stalen draagconstructies in de ruimte moeten volgens het Bouwbesluit brandwerend worden beschermd.

 

Hofstad legt uit dat bij het vlakvormig beschermen van constructies de focus ligt op wanden en plafonds en niet op brandwerende aspect van de staalconstructie. “Veel wandsystemen hebben brandwerende eigenschappen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook voldoende is om de staalconstructie die verwerkt zit in de wand te beschermen. Deze worden wel eens vergeten”, aldus Hofstad.

Brandwerende staalbekleding met gipskartonplaten

 

Eenvoudige oplossing

Om dit probleem in zijn totaliteit te voorkomen, is Gyproc Nederland gaan kijken naar een gipskartonplaat oplossing. Dit klinkt misschien vreemd: gipskarton inzetten om brand tegen te gaan, maar het kan echt! “Onze ervaring in het produceren van gipskartonplaten hebben we gecombineerd met onze kennis over brandwerende bekleding. Gyproc FireBloc is daar het resultaat van”, vertelt Hofstad.

 

Gyproc FireBloc is de eerste gipskartonplaat die staal beschermt bij brand. Het grote voordeel is daarbij dat deze gipskartonplaat in het wand- en plafondsysteem wordt toegepast waarmee direct de brandwerende eisen behaald worden. Extra bekleding van de achterliggende constructies is daarmee verleden tijd. “Dit heeft tal van voordelen”, vertelt Hofstad. “Niet alleen scheelt het een handeling omdat men niet én het staal hoeft te beschermen en daarna de wand nog moet opbouwen, het verwerkt ook nog een stuk eenvoudiger.”

 

Daar waar andere typen beplatingen zwaar zijn en daardoor ook lastiger te verwerken, is de Gyproc FireBloc gipskartonplaat net zo eenvoudig te verwerken als een standaard Gyproc A gipskartonplaat. Gewoon met het mes te snijden en toe te passen.

Verschillende toepassingen

“Voor het verwerken van constructies in wanden en plafonds is er Gyproc FireBloc WP. Om ook kolommen en liggers kokervormig eenvoudig te bekleden is er Gyproc FireBloc S.” De WP-variant heeft afgeschuinde kanten, waardoor ook afwerking van de wand eenvoudig is. Deze beplating wordt verwerkt op dezelfde manier als standaard gipskartonplaten. Aanpassing van de werkwijze is daarom niet nodig. Gyproc FireBloc S wordt met nieten bevestigd.

 

Benieuwd naar de verwerking of meer informatie omtrent Gyproc FireBloc? Lees dan meer op: www.gyproc.nl/firebloc of download het Gyproc Brandboek 5e editie. 

geplaatst op: 28.04.2022 - bijgewerkt op: 31.08.2023