
Een Kanarienagel knipcentrale
Trouwe lezers van dit Stuccie prietpraat weten dat ik eigenlijk in hart en nieren een kalkmortelliefhebber ben. Wel vreemd natuurlijk, voor iemand die alweer 13 jaar op de loonlijst staat van een van de grootste gipsfabrikanten ter wereld. Maar met kalkmortel blijft voor mij toch het echte stukadoren.
IJzeren kuip vullen, gat in ‘t midden maken, emmer water erin, cement erbij en omsteken maar met die ijzeren schop. Uitrapen, afreien, doordraaien en dan natuurlijk vooral het heerlijke gevoel van pleisteren met kalk en gips ‘s middags. Alleen die lucht al die er dan in zo een ruimte hangt, heerlijk. Echt praktisch is dat natuurlijk niet meer vandaag de dag, dat lekkere ouderwetse smeren. Sowieso is de ondergrond vaak niet meer geschikt voor stukadoren met kalkmortel en met gips kan men veel makkelijker en sneller uit de voeten.
Nu heeft Gyproc voor alles wel een lekker gipsie, maar daar is niet elke stukadoor het mee eens. Vooral het met de hand smeren geeft nog wel eens terecht of onterecht een opmerking. De waarheid hierover zal in het midden liggen, maar speciaal voor deze kritische vaklui hebben we een hele nieuwe handgips ontwikkeld. Zeer licht in zijn totale verwerking, af te reien als een tierelier en pleisteren als ‘n zonnetje.
Ik durf zelfs te beweren dat als je hier geen mooi stuccie pleisterwerk mee kan maken, je misschien beter een kanarienagelknipcentrale kan beginnen. Nog lichter werk en makkelijker verdienen, maar of je daarmee de koelkast gevuld krijgt?
Nee gekheid natuurlijk, wat ik er mee wil zeggen is dat het echt lekker werkt deze gipssensatie met de deftige naam Gyproc Royal. Niet te stijf aanmaken, dat is helemaal niet nodig! Voor de lichtste verwerking en het mooiste resultaat meng je een zak Gyproc Royal met 17,5 liter water. Dit is namelijk de ideale water-gips verhouding. Ook als je dik moet smeren, blijft het toch wel prachtig staan.
Wil je er meer van weten of een Royale demo op het werk? Bel Marcel (06 - 51 02 56 35) of mij (06 - 26 05 29 95) en je zal merken dat het ouderwetse pleisterresultaat weer teruggekeerd is in stukadorend Nederland.
Groet,
Peter
Over Peter Post
Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.