Hero Image
Afbeelding
Bas en Tom innoveren
Over Gyproc en Saint-Gobain
@ minuten min

Innovaties versterken adviesrol

Duurzaamheid, transport en het bouwproces an sich. Hoe behoud je het overzicht én nog belangrijker: hoe bied je meerwaarde?

De slogan van het moederbedrijf Saint-Gobain; ‘making the world a better home’ betekent voor Gyproc Nederland concreet dat het bedrijf inzet op innovaties in het algemeen en op duurzaamheid in het bijzonder. Daarbij is de markt het uitgangspunt. Gyproc richt zich in die markt niet alleen op de verwerkers, maar ook op de voorschrijvende partijen. De meerwaarde van de producten en innovaties komt maximaal tot uiting als deze oplossingen al in een vroeg stadium van het bouwproject worden gekozen.

Met de ontwikkeling van FireBloc, Regips A en HABITO® White speelt Gyproc in op de behoeften die in de markt leven.

Drie producten

De drie recente innovaties van Gyproc betreffen heel verschillende aspecten. Met FireBloc maakt Gyproc het mogelijk om een staalconstructie brandveilig te bekleden met een – gemodificeerde – gipskartonplaat. Met Regips A brengt het bedrijf een gipskartonplaat op de markt die 30% gerecycled gipsmateriaal bevat en die dus past in duurzaam en circulair bouwen. Met HABITO® heeft Gyproc de binnenwand in zijn totaliteit opnieuw gedefinieerd en op een hoger niveau gezet. HABITO® White is een volgende stap daarin, waarmee een ruimte in één keer wit, strak en clean wordt opgeleverd en gemakkelijker af te werken is.

Integrale oplossing

Met alle drie producten maakt Gyproc andere – meer integrale - manieren van bouwen mogelijk, met oog voor producten en technische oplossingen maar ook voor verwerkingsgemak en duurzaamheid. FireBloc kan bijvoorbeeld op dezelfde manier worden verwerkt als een gipskartonplaat en kan desgewenst ook in het plafond worden geïntegreerd. Tevens is FireBloc qua milieukosten een goede keuze. “In tegenstelling tot veel andere brandwerende beplating wordt dit regionaal geproduceerd in plaats van overzees. Dat scheelt veel transport”, zegt Tom van Engelen, manager marketing, techniek en innovatie.

Systeembenadering

“Staal brandveilig bekleden kon tot nu toe niet met gipskartonplaten. Daar had je een andere beplating voor nodig. Dus moest je eerst het staal omkleden en daarna het plafond aanbrengen. Met FireBloc kan desgewenst nu het plafond die brandwerende functie vervullen. Dat scheelt dus een handeling”, zegt Van Engelen. In dat geval gaat het dus niet meer alleen om een product voor brandveilig bekleden van staalprofielen, maar om een systeembenadering.

Drieluik

 

Voorkomen van afval

Ook Regips A is een voorbeeld van een innovatie die bijdraagt aan een meer integrale systeembenadering van het bouwproces. Regips A is met 30% gerecycled gipsmateriaal een belangrijke stap naar duurzaamheid, maar bij verduurzaming gaat het niet om het product alleen. “Naast een duurzaam materiaal en recycling van grondstoffen, gaat het ook om het voorkomen van afval. Met onze Gyproc Afbouwpakketten leven we daar een belangrijke bijdrage aan, met levering just in time en op maat, op volgorde van montage en voorzien van de gevraagde sparingen”, zegt Bas van Kempen, sales manager projecten.

Adopteren

Het thema duurzaamheid wordt enkel nog maar belangrijker voor de bouwkolom, zo merken Van Kempen en Van Engelen. ‘Vanuit de aannemerij en verwerkers krijgen we vragen over afval, recycling en duurzame producten. We willen graag met de markt meedenken over duurzaamheid. Met Regips A geven we daar een antwoord op. De markt moet het vervolgens wel adopteren. De vraag is dan of duurzaamheid ook iets mag kosten.”

Innovatie van innovatie

Een innovatie van een andere orde, maar eveneens ontworpen vanuit een integrale benadering van het bouwproces, is HABITO® White. “Dat is eigenlijk een innovatie van een innovatie. HABITO® was een ‘radicale’ innovatie, waarbij het hele product binnenwand naar een hoger niveau is getild; HABITO® White is het volgende stapje hierin”, zegt Van Kempen.

 

HABITO® is een gipsplaat voor Metal Stud® wanden, die fors hoger scoort op geluidswerendheid, stootvastheid, brandwerendheid en tevens massief klinkt. Aan een ingedraaide schroef is zonder plug een last op te hangen van 30 kg. Ook is het wandsysteem vrij van scheurvorming, zoals bij andere typen wanden vaak voorkomt. “In gesprekken met aannemers kwam vervolgens naar voren dat de klant graag een mooie witte wand wil. Die zorgt er voor dat een ruimte strak en clean oogt.”

 

HABITO® White heeft een afgewerkte witte toplaag. In combinatie met een voegvulling van Promix Elite is de wand compleet wit en strak en gemakkelijk af te werken. Een dunpleister kan hiermee achterwege blijven, wat een handeling scheelt.

Ontwerpfase

Mede met deze innovaties wil Gyproc graag al in het ontwerpstadium bij een bouwproject betrokken worden. “De adviserende rol zit in ons DNA”, zegt Tom van Engelen. “Ons technisch team krijgt ook vragen vanuit de gehele bouwkolom, en niet alleen vanuit de verwerkers.” Bas van Kempen: “Voorschrijvers benutten de meerwaarde van deze producten door ze al bij het ontwerp mee te nemen. Soms vergt het een extra investering, maar het gaat er om wat je er voor terugkrijgt. En dat is onder meer comfort en beleving voor de eindgebruiker en een beter proces en eindresultaat voor de verwerker.”

geplaatst op: 28.04.2022 - bijgewerkt op: 26.04.2023