Luxueuze icoon op de Amsterdamse Zuidas - The Valley. Bron: Marcel Steinbach, Heyligers Architects, Fotostudio Eye 4 You

Luxueuze icoon op de Amsterdamse Zuidas

Gelezen in Plafond&Wand.info

Een overvloed van groen in combinatie met heel veel natuursteen. Deze omschrijving is van toepassing op het nieuwe icoon op de Amsterdamse Zuidas: Valley. Het door MVRDV ontworpen gebouw heeft aan een kant een spiegelende gevel als verbinding met de kantoorkolossen in de omgeving. Aan de andere kant is het een en al zandkleurige natuursteen, op de gevel en op de terrassen. De naam Valley wordt ontleend aan de ‘vallei’ van oplopende terrassen. HEYLIGERS Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van de complexe plattegronden van de luxueuze woningen, de bewonerslobby's, de centrale receptie en de algemene ruimtes in de woontorens, tot en met de wellnessruimte en het zwembad.

Zelden heb ik mij bij de bouw van een gebouw meerdere malen afgevraagd hoe het eindresultaat eruit komt te zien. Iedere keer dat ik over de Ringweg A10 reed of met de trein van en naar Schiphol erlangs kwam, werd weer een tipje van de sluier onthuld. En nu is het af, de Amsterdamse Zuidas is een nieuwe icoon rijker: Valley. En wat voor één! Een gebouw zoals geen ander, qua vorm, qua uitstraling. Drie torens – noord, west en zuid genoemd – met respectievelijk een hoogte van 103 meter, 70 meter en 80 meter, bepalen de skyline. Ze zijn bovenop de plintlagen geplaatst die het hele perceel bestrijken. Door de plint is een ‘vallei’ van oplopende terrassen uitgesneden. De vallei heeft een groene uitstraling door de plantenbakken met inheemse planten en bomen. De onderste zeven verdiepingen zijn gereserveerd voor kantoren, winkels en horeca. In het plintblok is een binnenstraat aangelegd – de Grotto geheten – de hoogteverschillen worden met trappen verbonden. Op de bovenste verdiepingen zijn circa tweehonderd appartementen gebouwd, variërend in grootte van 55 tot en met 400 m².

Luxe

Het ontwerp van het iconische gebouw is van MVRDV uit Rotterdam, ook verantwoordelijk voor andere iconische gebouwen als de Markthal en het onlangs geopende Depot Boijmans Van Beuningen, beide in Rotterdam. Beide ook met uitzonderlijke gevels. Een kleurenexplosie bij de Markthal en de enorme spiegelende gevel van het depot. Het spiegelende komt terug aan een kant van de gevel van Valley. De andere kant is een combinatie van natuursteen en groen, deze zorgt voor een luxueuze uitstraling van het iconische gebouw. Deze luxe komt terug in het ontwerp van de woningen, algemene ruimtes, wellnessruimte en zwembad. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door HEYLIGERS Architects uit Amsterdam.

Complexe opgave

Valley wordt gekenmerkt door de grillige gevels. Hierdoor zijn bijna alle tweehonderd woningen verschillend. Voor HEYLIGERS Architects de complexe opgave om de plattegronden van de woningen te tekenen. “Het was een enorme uitdaging om de luxe huurappartementen optimaal in te delen”, vertelt architect Willem Heyligers. “Aan de appartementen had gebouweigenaar RJB Group de hoogste eisen gesteld. We hebben in ons ontwerp gekozen voor zeer luxe plattegronden, zeker voor Nederland uitzonderlijke ontwerpen. Vrijwel alle slaapkamers hebben een eigen en-suite badkamer en een walk-in closet. De woonkamer, keuken en eetruimte zijn ruim bemeten en alle appartementen hebben één of meerdere buitenruimtes, balkons of loggia’s. De algemene ruimtes die toegang geven tot de woontorens – van de lobby’s op de begane grond tot en met de gangen op de verdieping – hebben de uitstraling van een vijfsterrenhotel. Zo hebben we de logistiek voor de ontvangst van post en pakketbezorging geïntegreerd in de met marmer, messing en donkere houten latten beklede ruimtes. En vergeet niet de organisch vormgegeven lichtarmaturen bij de ingang van de ‘Grotto’, dat is misschien wel onze meest in het oog springende bijdrage aan het ontwerp.”

Ombouwen

Gyproc Nederland is vrijwel vanaf het eerste moment betrokken geweest bij het project, stelt Jean-Philip Becht, accountmanager droge afbouw bij de fabrikant uit Vianen. “AT Projecten werkte in een bouwteam en betrok ons in een vroeg stadium bij het project. We kregen de vraag van opdrachtgever EDGE of het mogelijk was om blokkenwanden om te bouwen naar Gyproc Habito-wanden. EDGE is samen AT Projecten en met de bouwcombinatie Valley – bestaande Boele & van Eesteren en G&S Bouw – naar ons demonstratiecentrum in Eindhoven gekomen om de voorgestelde wanden te bekijken. Ook hebben we mini mock-ups van de wanden laten maken. Deze zijn gebruikt bij de verhuur van de appartementen om de aanstaande bewoners te overtuigen van de kwaliteit van onder andere de Gyproc Habito-wanden.”

AT Projecten en Gyproc Nederland hebben een projectadvies- en een projectdetailboek gemaakt. “Hierin zijn alle 26 verschillende type wanden tot in detail uitgewerkt”, vertelt directeur Bob Soetens van het afbouwbedrijf. “We hebben drie verdiepingen tot standaard gekozen en van daaruit alle type wanden ingevoerd. Tot de eindopdracht hebben we dit geoptimaliseerd. Als Gyproc Professional is de montage van Metal Stud-wandsystemen niet ingewikkeld, deze verwerken we dagelijks. De aansluitingen op de gevels vroeg wel om wat extra aandacht. Het betrof een metalframe gevel die in het werk was gemaakt. Die was niet op alle punten helemaal recht, waardoor we wat aanpassingen hebben moeten maken. Qua hoeveelheid was het wel een apart project voor ons, een echt huzarenstuk. We hebben in totaal zo’n 200.000 m² beplating van Gyproc gemonteerd, van Habito, DuraGyp, standaard AK-platen, RF- en WR-platen, Placotherm voorzetwanden voor de buitengevel tot en met Aquaroc-platen voor het wellnessgedeelte. De werkzaamheden in het wellnessgedeelte, inclusief zwembad, zijn door ons zusterbedrijf DAT Afbouw  uitgevoerd.”

Vijfsterrenhotel

Bewoners van Valley kunnen een abonnement nemen op de welness, inclusief fitness en zwembad, vertelt architect Heyligers. “Uitgangspunt was dat deze ruimte zich kan meten met een vijfsterrenhotel. De ruimte bestaat uit een zwembad, sauna, fitness en kleedruimtes, alles later in het plan opgenomen. De welness bevindt zich op de eerste verdieping. De luxe uitstraling van deze ruimtes wordt nog eens benadrukt door de toepassing van bijzondere materialen, zoals een unieke keramische onyx-wand.”

De marmerlook keramische tegels zijn in het zwembad gemonteerd op Aquaroc-panelen van Gyproc Nederland. “Aan de zogenoemde natte ruimtes waren aparte eisen gesteld”, vertelt Ivo van Hoof, projectleider bij DAT Afbouw. “Zo hebben we speciaal corrosiewerend blik gebruikt voor de wanden en de plafonds. In de kleedkamers is gekozen voor groene Gyproc WR-platen. In de douches hebben we Gyproc DuraGyp gipsplaten als plafond gemonteerd.”

Luchtdicht

De grootste uitdaging voor het afbouwbedrijf uit Breda bestond uit het luchtdicht krijgen van de ruimtes, legt Van Hoof uit. “Het zwembadwater wordt door toevoeging van chloor schoon gehouden. De chloordampen moesten wel in die ruimte blijven. Om dat te bewerkstelligen hebben we bij de overgang van de scheidingswanden en de plafonds tussen het blik en de platen een folie toegepast die afgetaped is. Alle hoeken zijn afgekit, ook bij de vloeren. De ruimte moest hermetisch afgesloten worden. Met behulp van een drukproef is dit gecontroleerd. Bij de eerste controle bleek dat de chloor toch nog via de sparingen van de installaties door de folie konden dringen. Daarom hebben we extra aanpassingen aangebracht.”

Om galm in het zwembad te voorkomen, heeft DAT Afbouw akoestische maatregelen aangebracht. Van Hoof: “Als plafond hebben we een corrosiewerend plafond gemonteerd, een enkel 60-27 systeem met een enkele Aquaroc-plaat. Vervolgens hebben we daar een akoestische plaat op aangebracht, type Sonacoustic CL van Asona.”

Logistiek

De afbouw van de woningen was volgens Soetens van AT Projecten logistiek een enorme opgave. “De planning was heel erg belangrijk. Bijvoorbeeld om de juiste materialen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. De ruimte om te werken was namelijk erg beperkt. Intern heeft bij ons de werkvoorbereiding er een mooie kluif aan gehad. Per verdieping hebben we alles heel nauwkeurig ingepland.”

“Goede communicatie”, noemt Soetens direct als een van de voorwaarden voor een goede samenwerking bij project Valley. “Er liepen heel wat onderaannemers op de bouw die ieder een deel van het werk moesten doen. Dat komt heel nauw als het de volgorde van de werkzaamheden betreft. De samenwerking met de aannemer is erg goed geweest. Die heeft veel begrip getoond voor onze situatie, heeft goed meegedacht om werkbare omstandigheden te creëren waar nodig.”

Ook architect Heyligers roemt de samenwerking tussen de betrokken partijen. “Er is veel overleg geweest met de bouwcombinatie en de onderaannemers. Een hoogwaardige afwerking en de zorgvuldige detaillering vraagt om een goede samenwerking en verstandhouding met de uitvoerende partijen. Daarom zijn wij tijdens de bouw ook veelvuldig op de bouwplaats geweest.”

De architect noemt speciaal de bijzondere samenwerking met architectenbureau MVRDV. “We hebben in goed overleg het gebouw kunnen brengen naar de specifieke wensen en eisen van de eigenaar. Samen met MVRDV hebben we gedurende de hele bouw opgetrokken om in overleg met de aannemers de esthetiek en de kwaliteit van het gebouw naar het hoogst haalbare te tillen. Dit iconische ontwerp van MVRDV vroeg om veel aandacht van de betrokken partijen en dat is in een groot samenwerkend verband gelukt. Een dergelijk complex gebouw zie ik zo 1-2-3 niet meer gebouwd worden in Nederland. Eigenaar RJB Group heeft het aangedurfd en heeft dat heel goed gezien.”

Bron: Plafond&Wand.info
Foto's: Marcel Steinbach, Heyligers Architects, Fotostudio Eye 4 You

Werken aan de wensen van morgen

Meer over Saint-Gobain Gyproc Nederland

De wereld om ons heen verandert constant en daarmee ook ons woon-, werk-, en leefomgeving. Eisen worden hoger en inrichting verandert. Samen bouwen we aan levensloopbestendige binnenruimtes met lichtgewicht systemen en afbouwconcepten.

Lees verder