Hero Image
Afbeelding
Column Peter Post
Column van Peter Post
Stuccie nieuws
@ minuten min

Quasimodo

Net als je lekker een weekje op vakantie bent, kom je er achter dat er weer een column gecreëerd moet worden. En er is haast bij! Waar gaan we het nu weer eens over hebben, zonder dat je al gauw in het bekende ‘wij van wc eend’ belandt.

Dus nu maar eens ‘n keer over de gezondheid. Zelf loop ik alweer ‘n maand of drie te tobben met de knie. Ik lijk Quasimodo wel aan het eind van de dag, als je mij ziet lopen. Mensen wat kan dat een pijn geven zeg, geen kraakbeen meer en de meniscus is ook foetsie. De enigste optie is een kunstknie. Die zal er ook wel komen, maar je bent natuurlijk al gauw 8 weken uit de running.

 

Het is misschien wel deels mijn eigen schuld. Altijd zonder bescherming op de knieën gezeten, lekker zo op het beton in de dak punten van die bungalows. Dat wil wel natuurlijk!

 

Dus heren stukadoors, gebruik die bescherming en ook heel belangrijk een goede schoen. Ik zie sommige van jullie op de meest versleten gympen rond springen. Eigenlijk zouden je werkschoenen je paar beste schoenen moeten zijn en niet die glimmende krokodillenleren schuivers voor die paar uur in het weekend.

 

En als ik dan toch in de opvoedmodus zit, probeer nou eens lichter te werken. Ik val natuurlijk in herhaling nu, maar maak die gips nou eens niet zo stijf aan. Je zal merken dat hij in al zijn verwerkingen lekkerder en vooral lichter werkt. Ook bij het messen en het pleisteren scheelt dat aanzienlijk veel energie. Het blijft nu eenmaal zo dat natuurgips ietsjes meer water nodig heeft dan andere gipssoorten.

 

En heren let vooral op, nu het weer lekker warm is, om goed te luchten tijdens het stukadoren. Er zit al gauw zoveel vocht in de lucht, dat de gips zelf zijn vocht niet kwijt kan, waardoor je allerlei rare verschillen krijgt in de afbinding. Zeker als je in een afgeplakte ruimte aan het werk bent, kun je hier veel last van hebben. Dus na het messen de ramen open, dat voorkomt een hoop ergernis.

 

Even nog wat anders. Ik heb navraag gedaan bij de KVK, maar er is nog niemand die een Kanarienagelknipcentrale is begonnen. Een goed teken dus dat de Royal bevalt. Zeker nu met de actie: bij 25 zakken een emmer Gyproc voorstrijk gratis.

 

Allen een mooie zomer en een fijne vakantie.

 

Groet,

 

Peter

Over Peter Post

Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.

geplaatst op: 09.12.2022 - bijgewerkt op: 31.08.2023