
Tappen maar
“Kun je niet even langs komen, want wat er nu gebeurt, de sierpleister die ik aan 't smeren ben lost het gips op.” Wat is dit nu toch voor een raar verhaal, denk je dan aan de telefoon.
“Kun je niet even langs komen, want wat er nu gebeurt, de sierpleister die ik aan 't smeren ben lost het gips op.” Wat is dit nu toch voor een raar verhaal, denk je dan aan de telefoon.
“Is het gips wel goed droog?”
“Ja natuurlijk, die heb ik 14 dagen geleden al aangebracht.”
“Heb je vocht gemeten?”
Je gaat toch even langs en je gaat meten. En wat ik eigenlijk al dacht klopt, het gips is nog voor 70% vochtig. Het advies wat je dan kan geven, is goed luchten en verwarmen en een goede vochtmeter kopen. Die verdient zichzelf terug.
Een paar dagen later weer een stukadoor aan de lijn met wederom 'n rare klacht. “Joh Peet wat ik nou meemaak; ik sta een plafond te spuiten met Finesse en daar komt de stoom vanaf. Het gips is gewoon warm man.”
“Heb je de gipsspuit wel op de koud waterkraan aangesloten?”
“Eh..., shit nee, hij staat rechtstreeks op de boiler.”
“Nou ik zou zeggen, effe een tandje erbij dan, want de Finesse zal nu wel hard werken.”
Zo maar twee telefoontjes waarbij water een grote rol speelt. Om iedereen wat bewuster te maken van het juiste gebruik van de hoeveelheid water, hebben wij met het hilarische ‘watertap-spel’ een ronde gemaakt door heel Nederland. Bij diverse handelaren hebben velen van jullie een kans gewaagd om exact 17,5 liter water te tappen. Dat viel nog niet altijd mee voor iedereen, maar onder het genot van o.a. de fameuze gevulde koek werd met enthousiasme door veel stukadoors een poging gewaagd.
Een leuke manier om te ontdekken dat werken met het Franse natuurgips nauw luistert wat betreft het watergebruik. Bij de juiste water hoeveelheid zul je dan al gauw merken dat alle handelingen lichter werken en een nog beter resultaat geven.
Uiteraard hoort bij een wedstrijd mooie prijzen, zo ook bij deze. Ik feliciteer bij deze de geluksvogel die naar de indrukwekkende gipsgroeve van Gyproc in Parijs gaat en de winnaars van de iPad Air!
Groet,
Peter
Over Peter Post
Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.