Hero Image
Afbeelding
Column Peter Post
Column van Peter Post
Stuccie nieuws
@ minuten min

Viszaak

Soms zie je aan de straatstenen precies waar stukadoors bezig zijn, een groot wit voetspoor naar de bus of erger nog, ene grote witte bende voor de deur. Daar stond in mijn tijd als stukadoor nog net niet de doodstraf op. Als er iets was waar baas Kees zich aan ergerde, dan was het wel een witte voetstap op straat of in een trappenhuis. Normaal liet hij je rustig je gang gaan op ‘t werk, als het er maar netjes en strak bijstond. Maar als de beruchte witte voet op de grond buiten zichtbaar was, dan was je aan de beurt, alles werd nagekeken met het waterpas en rei. En dan kon je er dus op rekenen dat er altijd wel iets niet naar het zin was en hup slopen en overnieuw. 

“Kijk dan naar die straat. Ik heb geen viszaak”, brulde hij dan. Waar dat op sloeg weet ik vandaag aan de dag nog niet, maar het was zijn vaste uitspraak. Hij had wel gelijk natuurlijk. Je staat, zeker bij particulieren, eigenlijk dan al met 2-0 achter. Als alles er verzorgd en schoon uitziet, valt dat ene schaartje of de net niet haakse neggekant veel minder op. Maar niet altijd kan de stukadoor er iets aan doen. Zeker als er ook veel anderen aan het werk zijn, valt het niet mee om de boel spic en span te houden.

 

Daarover gesproken, vergeet ook de machinerie niet, goed onderhoud voorkomt een hoop ergernis. Want wat is het geval, de gipsspuit wordt na enkele maanden stilstaan weer eens van stal gehaald en dan gaat het niet altijd zoals het zou moeten gaan. Vaak krijgt de gips dan de schuld, terwijl het een machine probleem is. Waterfilters verstopt, waterslot niet lekker werkend of een ander, niet altijd zichtbaar, probleem. Dus ook hier is een beetje zorg en schoonmaak op zijn tijd lonend.

 

Even wat anders. Vaak wordt er gevraagd: “komt Gyproc nog met iets nieuws”. Geen rare vraag, want we hebben in de afgelopen tijd best wel veel innovatieve producten op de markt gezet, maar misschien ook nog iets over het hoofd gezien. Ik ben best wel benieuwd waar jullie als stukadoors nog op zitten te wachten. Ik zou zeggen schroom niet als je een goed idee hebt, bel of stuur een bericht. En misschien gaan we daarmee aan de slag en staan we over een jaar wel samen dit nieuwe product te testen in de fabriek.

 

Groet,

 

Peter

P.S. Denk eraan: niet gaan stukadoren als er een oliekachel staat te loeien op de bouwplaats. Dit geeft heel veel vocht in de ruimte waardoor de gips heel raar reageert. En goed luchten na de eerste keer pleisteren, zodat de gips zijn vocht kwijt kan en beter door kan harden voor de tweede keer pleisteren. 

Over Peter Post

Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.

geplaatst op: 09.12.2022 - bijgewerkt op: 09.12.2022