referentieproject

AMC Beddentorens Fase 1

Opdrachtgever
Heijmans
Architect
Wiegerinck
Aannemer
Heijmans
Oplevering

Locatie

Meibergdreef
Amsterdam
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Renovatie

Segment

Producten van

Afbeelding
AMC beddentorens

Situatiebeschrijving

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) bestaat uit een complex van aanééngesloten gebouwen. De beddenkamers en stafruimten van deze gebouwen werden in fasen verbouwd. Tijdens de verbouwing bleven de desbetreffende delen echter wél gewoon in gebruik. De verbouwing vond dus plaats, terwijl de volledige capaciteit en het functioneren van het ziekenhuis intact moesten blijven.

Uitdaging

Waar gehakt wordt vallen spaanders, zo luidt het bekende gezegde. In het geval van Project AMC - Beddenkamers mocht er echter - bij wijze van spreken - wél gehakt worden, maar dan geruisloos, onzichtbaar en zonder spaanders. Binnen dit project mocht er écht niets misgaan en dat maakte de deadlines en kwaliteit van uitvoering van letterlijk levensbelang. Zo voerde men bijvoorbeeld een deel van de werkzaamheden uit, terwijl in de naastgelegen ruimte de Intensive Care voor pasgeboren baby’s was gehuisvest.

Binnen de aanbesteding voor dit project werden dan ook enkele strikte voorwaarden gesteld:

  • Patiënten mogen nimmer nadelige gevolgen ervaren van de verbouwing.
  • Alle partners moeten samenwerken in één BIM-omgeving.
  • Alle producten moeten onderling afgestemd worden.
  • De prefabricage moet worden afgestemd op de logistieke mogelijkheden.
  • Alle partijen moeten de werkzaamheden (per fase) zoveel mogelijk in één arbeidsgang laten plaatsvinden.

Epische proporties

Project AMC Beddenkamers – Fase 1 was om vele redenen speciaal. De immense schaal, tijdsdruk, afstemming van werkzaamheden, verplaatsing van patiënten en de zeer hoge eisen op het gebied van techniek, hygiëne, geluidsreductie en duurzaamheid zorgden voor een extreem complex project. Dit ook nog eens met hoogwaardige klasse-A afwerkingen op wanden en plafonds.

Zichtlijnen

Omdat verplegers tijdens hun looprondes duidelijk zicht moeten hebben op de patiënten, is gekozen om schuine wanden toe te passen. Ideaal voor de zichtlijnen, maar dit betekende ook dat bijna iedere wand een afwijkende maatvoering had. Alleen al het uitwerken van al deze wanden in BIM was een klus van gigantische proporties. Het AMC had namelijk verzocht om een 'As Build' model, wat inhoudt dat dit zeer grote project tot in het kleinste detail in BIM moest worden uitgewerkt. 

Oplossing

Een grootschalige logistieke operatie van materialen én patiënten. Een verbouwing waarbij geen geluid, afval of enige vorm van overlast mocht worden gecreëerd. Een gebouw dat tot op de millimeter moest worden gedigitaliseerd in BIM. Extreem hoge kwaliteitseisen en een deadline die letterlijk van levensbelang was. Iedere vereiste in dit project vergde het absolute maximale van de creativiteit, flexibiliteit en het innovatief vermogen.

Er is dan ook een compleet logistiek plan uitgewerkt om dit te waarborgen. Werkzaamheden werden zo ingepland dat patiënten op gezette tijden konden worden verplaatst naar andere verdiepingen. Ook de spoeddienst mocht geen enkele hinder ondervinden. Om dat te bereiken heeft Kwakman Afbouw Volendam BV samen met alle partners LEAN planningen gemaakt. Niet alleen voor de uitvoering, maar óók al in de ontwerpfase. Deze feilloze planning bood op ieder moment houvast.

Het waarborgen van bouwproces

Elke wand werd tot op de millimeter in BIM uitgewerkt en vervolgens als een soort van IKEA pakketje kant-en-klaar (via het dak) op locatie geleverd. In die wanden heeft Kwakman bovendien óók al de uitsparingen voor de installateurs meegenomen. Dit zorgde ervoor dat de installateur minder onderbrekingen nodig had en er minder geluid en bouwstof werd geproduceerd. Zo werd er over ieder detail uitvoerig nagedacht.

As Build Model

Bijna iedere wand in dit project had een afwijkende maatvoering en de specificaties van élke specifieke wand en plafond zijn terug te vinden in BIM. Ieder hoekje en elke aansluiting is op detailniveau uitgetekend. Zo is bijvoorbeeld ieder C-profiel in de wanden of plafonds zo gemodelleerd dat het vrij is van installaties. Alle informatie in het model is met de partners veelvuldig geclasht en verbeterd. Vervolgens is dit weer verwerkt in een volledig op maat gemaakt afbouwpakket dat 'just in time' werd afgeleverd. Deze afbouwpakketten bestonden op hun beurt weer uit zoveel mogelijk duurzame materialen, zoals FSC gecertificeerd hout.

Luchtdruk en straling

Naast alle reguliere wanden, die ook in hoogwaardige klasse-A afwerking zijn afgewerkt, kende dit project nog enkele zeer specifieke verzoeken. Zo zijn er bijvoorbeeld vele ruimten die volledig luchtdicht moesten worden gebouwd. Ook kent dit project zogeheten G2-ruimten. Dit zijn stralingsvrije ruimten, waarin de wanden zijn onderbroken van installaties en bouwkundige constructies. Daarbovenop zijn er ook nog ruimten gerealiseerd die én G2 én luchtdicht zijn. Al deze ruimten worden speciaal getest op luchtdruk en straling. 

Cure concept

Speciaal voor ziekenhuizen die beddenkamers willen verbouwen, heeft Heijmans samen met de Kwakman Groep en overige partners het 'Cure concept' ontwikkeld. Hierin zijn standaardoplossingen opgenomen als prefab productie en modulair bouwen. Het Cure concept diende als leidraad voor het AMC-project waarmee een sneller én goedkoper bouwresultaat is te bereiken, tegen een hoger kwaliteitsniveau.