referentieproject

BOLD

Opdrachtgever
VORM Bouw BV en VORM Ontwikkeling
Architect
OZ Architects
Aannemer
VORM
Oplevering

Locatie

Badhuiskade
Amsterdam
Nederland

Type

Droge afbouw
Natte afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Producten van

Afbeelding
Project BOLD

Situatiebeschrijving

Aan de skyline van Amsterdam direct achter het Centraal Station is BOLD verrezen. Bijna 80 meter hoog, markant en bijzonder hightech. BOLD bestaat uit 158 koopappartementen en 203 huurappartementen. De koop- en huurappartementen zijn geïntegreerd in één gekoppeld gebouw. De koopappartementen zijn hoogbouw en de huurappartementen zijn laagbouw. De kelder bestaat uit een parkeervoorziening van twee lagen. Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich commerciële ruimtes.

Hightech uitstraling

Naast een aanwinst voor de skyline, is BOLD óók het toonbeeld van duurzame nieuwbouw. Het schitterende architectonisch ontwerp van volledig geïntegreerde zonnepanelen geeft het gebouw een unieke hightech uitstraling. De zonnepanelen zijn daarbij weggewerkt in de gevel, waardoor BOLD een 'soort van' batterij is die zichzelf oplaadt. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van warmtepompen en warmte terugwin-units. Bewoners kunnen hun elektrische auto's opladen met zelf opgewekte stroom. De mate van huisautomatisering en comfort is ongekend. BOLD is dan ook het bewijs dat maximaal comfort perfect samengaat met extreem duurzaam.

BIM-engineering als basis

Opdrachtgevers VORM Bouw BV (bouwkundig aannemer), VORM Ontwikkeling (ontwikkelaar) en OZ Architecten hebben Kwakman Afbouw -samen met het gehele bouwteam- al in de calculatiefase bij Project BOLD betrokken. Kwakman heeft vervolgens het volledige BIM-model samengesteld en op basis van die uitgangspunten de offerte(s) opgesteld. In medio Q2 2019 is Kwakman begonnen met bevoorraden en Q3 2019 is er begonnen met de montage. Het werk is uiteindelijk integraal uitgevoerd (Metal Stud® wanden, plafonds, systeemplafonds, tegelwerk, schilderwerk, stucwerk, spackspuitwerk en interieurbouw).

Uitdaging

Niet alleen de hoogte van dit project was een uitdaging. Vanwege nagenoeg geen ruimte op de bouwplaats, moest Kwakman qua logistiek behoorlijke obstakels overwinnen. Uiteindelijke werkte Kwakman een waterdicht schema uit van 'just in time' leveringen van afbouwpakketten, die per verdiepingsvloer werden neergezet.

Just in time

Bij de koopappartementen moest Kwakman uitsluitend inbraakwerende HABITO® gangwanden en de technische installatiewanden van de badkamers en toiletten maken. Vanwege zeer uitgebreide luxueuze kopersopties, kwamen in nagenoeg alle wanden installaties, welke ook nog eens per appartement verschilden. Door de aanwezigheid van gibo was de ruimte echter beperkt en was soepele samenwerking met de installateurs essentieel. Met name de doorloopsnelheid van onze werkzaamheden in combinatie met de raakvlakken met andere partijen per verdieping, zorgde voor lastige uitdagingen. Er was nagenoeg geen bouwplaats aanwezig, waardoor alles met 'just in time' leveringen moest gebeuren.

Geen repetitie

Vooral de eerste paar - van elkaar verschillende - verdiepingen vroegen veel van de flexibiliteit. Deze verdiepingen huisvesten de bioscoop, wijnkelder, sauna's en bergingen. Ook ontbrak op dat moment de welbekende repetitie. Vanaf verdieping acht bij de koopappartementen kwamen de bouwers wel in de geoliede flow. Omdat de laatste twee verdiepingen (penthouses, verdieping 23 en 24) weer uniek waren, ontbrak daar repetitie en moest ook daar weer een beroep gedaan worden op de ervaring van het gehele bouwteam.

Bereikbaarheid

De bouwlocatie was slecht bereikbaar met grote wagens. Vanwege de hoogte en de aanwezigheid van een steiger - die ook nog eens met een stempelconstructie op de zesde verdieping werd ondersteund - maakte het lastig qua aanvoer en uitvoering. En dan hebben we het nog niet eens over de harde wind, die aanvoer van bouwpakketten op de hogere verdiepingen steeds moeilijker maakte.

Oplossing

BOLD was een zeer prestigieus project waarbij de belangen groot waren. De planning was leidend en het exclusieve karakter vroeg om een ongekend niveau van afwerking. Dat terwijl Kwakman -doordat alle verdiepingen van elkaar verschilden- vrijwel niet kon terugvallen op repetitie. Naast ervaring en flexibiliteit, vereiste dit een zeer strakke samenwerking tussen het gehele bouwteam.

Maatwand: minder stof, afval en bouwbewegingen

Omdat het gehele gebouw en alle appartementen maximaal zijn uitgerust met hightech installaties, vereiste dit zowel in het voortraject en in de uitvoering maximale vakkennis. Kwakman werd vanaf de eerste minuut bij dit project betrokken. Kwakman heeft het aantal transportbewegingen, bouwstof en afval tot een minimum beperkt door haar bekende maatwand (Afbouwpakket niveau 4) concept toe te passen. Deze kant-en-klare bouwpakketten werden 'just in time' op de desbetreffende verdieping afgeleverd. Dit scheelde bouwtijd, het verminderde bewegingen op de werkvloer en ging faalkosten tegen. Geheel passend bij het duurzame karakter van het project.

Integrale aanpak

BIM engineering op het niveau zoals dat bij Project BOLD is gedaan, voorkomt onduidelijkheden en tijdverspilling op de bouwplaats. Kwakman heeft alle werkzaamheden integraal opgepakt en intern op elkaar afgestemd. De opdrachtgever werd dus ontzorgd en het proces verliep efficiënt. En dat gedurende een bouwtijd van ruim een jaar, met alle problematiek van mensinzet, oplopende prijzen, fabrikanten en leveranciers van dien.