referentieproject

De Meester van Haarlem

Opdrachtgever
Bouwcombinatie Scholtens-Toekomst
Architect
Inbo Architecten Heerenveen
Aannemer
Bouwcombinatie Scholtens-Toekomst
Oplevering

Locatie

Verspronckweg 148
Haarlem
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Transformatie

Segment

Producten van

Afbeelding
Meester van Haarlem met STAM

Situatiebeschrijving

Waar 100 jaar geleden jonge jongens werden klaargestoomd voor een ambacht in de bouw wordt nu een monumentaal pand bevolkt door nieuwe gebruikers: De Meester van Haarlem. Deze voormalige ambachtsschool in de populaire Kleverpark buurt in Haarlem werd omgebouwd tot een complex met 178 riante huurappartementen. 

De wens vanuit de opdrachtgever/architect was om beeldbepalende karakteristieken van het pand te behouden en daar is men goed in geslaagd, zonder afbreuk te doen aan de brandwerende en akoestische eisen.

Uitdaging

De grootste uitdaging in dit project was het toepassen van entresol vloeren in de woningen. De oude klaslokalen hadden een hoogte van circa 4500 mm en men wilde een entresol vloer toepassen. Dat betekende dat het benodigde plafond zo hoog mogelijk moest worden toegepast. 

Andere uitdagingen bestonden uit de complexiteit van de constructie en de benodigde 'just in time' leveringen om het geheel tot een goed einde te brengen. 

Oplossing

De grootste uitdaging in dit project was om de hoogte te vinden die men nodig had om de entresol vloeren te kunnen gaan toepassen. Door een innovatief vloersysteem met vloerverwarming toe te passen, in combinatie met het VR 45 RF P/20.2.A plafond, kon men voldoende hoogte winnen waardoor het mogelijk werd om de entresol vloeren toe te passen in de woningen.

Het plafond werd uitgevoerd met isolatie tussen de balken en met veerregels rechtstreeks tegen de balken, voorzien van een dubbele RF beplating. De stalen binten zijn bekleed met Firebloc S. Deze balken bleven in het zicht en daardoor waren ze goed af te werken in combinatie met het smeerwerk voor de plafonds.

Innovaties binnen dit project bestonden uit het toepassen van de Firebloc S platen voor het bekleden van de staalconstructie en de toepassing van de HABITO® platen, die voor dit project speciaal op maat werden gemaakt.