referentieproject

De Omscholing

Opdrachtgever
CPO de Omscholing
Architect
Ad van de Ven en Stephaan Maas
Aannemer
Aannemersbedrijf P. van Hulst BV
Oplevering

Locatie

Schoolstraat
Eersel
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Transformatie

Segment

Producten van

Afbeelding
De omscholing

Situatiebeschrijving

Schelp Bouw & Interieur BV werd eind 2008 benaderd om invulling te geven aan de herbestemming van een bestaand schoolgebouw uit 1927 in Eersel. Het bestaande schoolgebouw werd als CPO project omgebouwd tot veertien appartementen en kreeg als naam De Omscholing.

De Omscholing is een duurzaam project te noemen door:

  • Zoveel mogelijk (her)gebruik van het bestaande gebouw.
  • Elke woning heeft een thermische schil die beter is dan de huidige Bouwbesluit normen bij nieuwbouw.
  • Elke woning beschikt over een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning en wat resulteert in een comfortabel binnenklimaat.
  • In elke woning is een warmtepomp geïnstalleerd die zorgt voor verwarming en koeling. Deze heeft een rendement van meer dan 400%.
  • De woningen zijn levensloopbestendig, mede doordat alle bovenwoningen met een lift bereikbaar zijn.
  • De bewoners hebben de beschikking over een grote hoeveelheid zonnepanelen die genoeg stroom opwekken voor alle woningen, algemene ruimten en laadpunten voor elektrische auto's.

Uitdaging

De uitdagingen binnen dit project bestonden onder andere uit:

  • Het waarborgen van wooncomfort met een perfecte thermische schil in combinatie met het energievraagstuk.
  • Vele details vooraf maar ook nog in het werk bepaald om te komen tot een perfect eindresultaat.
  • Geluidwering tussen de ruimten.
  • Logistiek in relatie tot het bouwtempo en het complete inbouwpakket.

Oplossing

De gevels bestaan uit de bestaande gevel en het Excellent voorzetwandsysteem, een wanddikte van 145 mm. Wat een Rc-waarde van 5,43 m2/K/W oplevert. De samengestelde vloeren bestaan uit een vloerverwarmingsdrager met daarover twee gipsvezelplaten welke onderling verlijmd en geschroefd zijn. De thermische isolatie van de hellende dakconstructie van bijvoorbeeld de oude gymzaal bestaat uit twee lagen ISOVER Isocomfort 35. Eén laag tussen de sporen en de andere laag tussen de gordingen. Dit resulteert in een Rc van 6,5 m2/K/W.

Doos-in-doos constructie

De appartementen zijn als doos-in-doos constructie binnen de bestaande schil gerealiseerd. Om dit te realiseren is er gekozen voor het Excellent voorzetwandsysteem van Caso4 BV (zusterbedrijf van Schelp bouw en interieur BV). Caso4 voert hier zelf de Rc berekeningen van uit. De voordelen van dit systeem zijn slankheid van het systeem bij hoge Rc-waardes. Wat resulteert in meer ruimte binnen de appartementen. En doordat Excellent voorzetwanden doorlopen tot de vloer- en dakisolatie zijn er nauwelijks koudebruggen. 

Gasloos en energiezuinig

Om de appartementen te verwarmen werd er gekozen voor aardwarmte, hierdoor zijn de appartementen ook gasloos. De energie welke gebruikt wordt voor de warmtepompen en het energieverbruik binnen de appartementen komt van de zonnepanelen die middels een separate constructie over het bestaande gebouw werden geplaatst. Echter, bleek na een jaar dat deze separate constructie niet noodzakelijk geweest was, omdat het verbruik lager is dan het geprognotiseerde verbruik. Het geprognotiseerde verbruik was gemiddeld 6291 kWh per appartement. In het eerste jaar is het gemiddelde verbruik per appartement slechts 4332 kWh.