referentieproject

DOMUSDELA

Opdrachtgever
Coöperatie DELA Eindhoven
Architect
Diederendirrix Architectuur & Stedebouw
Aannemer
Bouwbedrijf van de Ven
Oplevering

Locatie

-
Eindhoven
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Transformatie

Segment

Producten van

Afbeelding
Domus Dela

Situatiebeschrijving

Het DOMUSDELA project omvatte de herbestemming en transformatie van een voormalig kloostercomplex aan de Kanaalstraat in Eindhoven tot een locatie waar men kan trouwen, rouwen en verblijven. DOMUSDELA moest zo een ceremoniehuis worden waar mensen kunnen samenkomen voor belangrijke momenten in het leven. Dat vroeg om een intense verbouwing waarbij in het oude klooster en oude gymnasium onder andere zeventig hotelkamers moesten worden gerealiseerd voor Hotel Mariënhage.

Bij het tot stand komen van het DOMUSDELA complex was Verhaag Afbouwprojecten verantwoordelijk voor de montage van de plafonds en wanden in de gerenoveerde bouwdelen, bestaande uit 6000 m2 Metal Stud® wanden, 3700 m2 gipsplafonds, 850 m2 koven, 2100 m2 Fermacell-vloeren, 120 m2 akoestische plafonds en 200 m2 systeemplafonds.

Uitdaging

Tijdens het renoveren van een oud gebouw komt men (uiteraard) meer afwijkingen en bijzondere details tegen dan bij een nieuwbouwproject en dat vraagt steeds opnieuw om het bijstellen van ideeën. Zo was er bijvoorbeeld de vide waar het altaar uit de kerk zich bevindt. Deze vide is drie verdiepingen hoog, voorzien van MS voorzetwanden en loopt taps toe. Bovenin zit een  koepel die cilindrisch geheel met gips is uitgewerkt. Dit vroeg om extra denkwerk om een mooie, strakke oplossing te vinden waar twee monteurs vervolgens vier weken mee bezig zijn geweest. 

Het was logistiek gezien ook een hele uitdaging om alle verschillende materialen op het juiste moment aan- en/of afgevoerd te krijgen en te zorgen dat de kranen en transporteurs op het juiste moment op de juiste plaats waren. Daarnaast waren er diverse oude details in het gebouw die gekopieerd dienden te worden met gips. Tenslotte was het gehele project planning technisch vrij complex met de uitdaging om alle diciplines naadloos in elkaar over te laten lopen. 

Het geheel aan de binnenzijde gestripte gebouw is door Verhaag Afbouwprojecten ingedeeld met MS-wanden, gipsplafonds en vloersystemen (o.a. ook de parketvloeren). Hierbij is in overleg met de opdrachtgever goed gekeken naar brandwerendheid, geluidsisolatie, comfort, esthetica en duurzaamheid. Daarna zijn de meest geschikte Gyproc-systemen toegepast. Daarvoor zijn eerst compleet afgewerkte mock-ups gemaakt die de uiteindelijke leidraad vormden voor de definitieve uitvoeringen. Deze mock-ups gaven het juiste inzicht in het programma van eisen als ook in details en aansluitingen.