referentieproject

Forum

Opdrachtgever
Multi Netherlands
Architect
OMA en Wessel de Jonge Architecten
Aannemer
Multi Vastgoed
Oplevering

Locatie

-
Rotterdam
Nederland

Type

Droge afbouw
Natte afbouw

Type bouw

Transformatie

Segment

Producten van

Afbeelding
Forum II

Situatiebeschrijving

De voormalige kantoortoren van ABN AMRO, op de hoek van de Lijnbaan en de 'Koopgoot' in Rotterdam, werd in dit project getransformeerd tot een wooncomplex met 103 vrije sector huurappartementen in het middel dure huursegment. Deze appartementen zijn verdeeld over tien woonlagen. 

FORUM is gesitueerd tussen de belangrijkste winkelstraten van Rotterdam, te weten: Coolsingel, Binnenwegplein, Lijnbaan en de 'Koopgoot'. Het complet omvat circa 64.000 m² ruimte voor winkels, horeca, kantoren en 103 appartementen.

Met FORUM Rotterdam is een 'verloren' stukje binnenstad weer deel uit gaan maken van het stadsleven. Van een plek waar je 'omheen' moest werd FORUM een plek waar je niet meer omheen kan. Van gesloten en geïsoleerd naar transparant en naar buiten gericht. Een nieuw gezicht in de binnenstad. 

Het ontwerp van FORUM is van een Rotterdams architectenteam van internationale faam bestaande uit OMA en Wessel de Jonge Architecten. Sprangers Bouwbedrijven BV uit Breda was verantwoordelijk voor de bouw van FORUM Rotterdam, maar na diens faillissement heeft Eilers Afbouw deze opdracht verder uitgevoerd en afgerond.

Uitdaging

Wat startte als 'een paar binnenwanden' werd uiteindelijk één van de meest spannende projecten die Eilers Afbouw in diens 75-jarige bestaan heeft mogen doen.

Het Forum staat midden in het centrum van Rotterdam. Wat qua logistiek zorgde voor een grote uitdaging. Daarnaast moesten er oplossingen gevonden worden om te voorkomen dat geluid tussen de woningen 'langs' de wanden zou gaan. Een derde uitdaging bestond uit de smalle aansluitingen op de gevelpuien waarvoor een passende wandopbouw nodig was om voldoende massa te creëren. 

Op dit project was Eilers Afbouw verder verantwoordelijk voor het leveren en aanbrengen van:

  • de Metal Stud® wanden;
  • de systeemplafonds;
  • stucwerk van de plafonds en wanden;
  • behangwerk;
  • schilderwerk;
  • tegelwerk;
  • gevelisolatiewerk;
  • klein timmerwerk.

Oplossing

Het project is bevoorraad voor de gevelsluitingen. Raab Karcher Roosendaal was met hun 'Leanworks' verantwoordelijk voor de leveringen van het materiaal alsmede het vooropperen.

De aansluitingen op de historische geribbelde wanden moesten worden ingezaagd om er voor te zorgen dat het geluid tussen twee woningen niet 'langs' de wanden zou gaan. 

De aansluitingen op de gevelpuien waren dusdanig smal dat hiervoor met Gyproc is overlegd hoe de wandopbouw gemaakt kon worden, zodat er genoeg massa ontstond.