referentieproject

Gezondheidscentrum De Nieuwe Haven

Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf
Architect
GeO Architecten
Aannemer
A. Tuin Den Helder B.V.
Oplevering

Locatie

Admiraliteitskade
Den Helder
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Nieuwbouw
Afbeelding
Gezondheidcentrum De Nieuwe Haven

Situatiebeschrijving

Dit project omvat de nieuwbouw van gezondheidscentrum De Nieuwe Haven in de haven van de Koninklijke Marine in Den Helder. Een 'healing environment' voor de ruim 8.000 mensen die de ziekenboeg bezoeken. Alle eerstelijnszorg in één gebouw. De huisarts, de praktijkondersteuners, de fysio, de apotheek en de crashruimte bevinden zich op de begane grond. Naast een observatieruimte en ingrepenbehandelruimte is de front-office de eerste ontvangst voor het gehele gebouw. Op de eerste etage vindt men de tandarts, verdeeld over verschillende behandelruimten (waaronder ook bijzondere tandheelkunde). Op de tweede etage huisvesten de bedrijfsarts, de keuringsarts en multifunctionele ruimte.

Het gebouw is 'state of the art', met de nieuwste middelen en technieken. In het ontwerp daarvan speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Hout is een beeldbepalend materiaal in het gezondheidscentrum. en het handhaven van bestaande bomen heeft een rol gespeeld bij de inpassing van het gebouw in de omgeving.  

In het beeld van het exterieur is een rood kruis op een witte ondergrond opgenomen. Dat geeft duidelijk aan waar het gebouw voor staat. Herkenning en een omgeving die zich richt op het welzijn van de patiënt en reduceren van stress waren belangrijke factoren bij de totstandkoming van het ontwerp.

Uitdaging

Accompli Afbouw Projecten BV heeft in opdracht van Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder BV het nieuwe gezondheidscentrum voorzien van systeemwanden en -plafonds die aan verschillende eisen moesten voldoen. Zo is er bijvoorbeeld 500 m2 loodbeplating toegepast in verband met de tandartspraktijk die in het pand gevestigd is.

Met de complexe schuine constructie van het complex ontstonden er veel lastige details voor zowel de wanden als de plafonds. Naast de hoge eisen die horen bij een gezondheidscentrum maakte dat dit project tot een extra uitdaging.

Oplossing

Het project is nagenoeg energieneutraal gerealiseerd. Daarnaast zijn er veelal duurzame materialen toegepast. Het nieuwe gezondheidscentrum De Nieuwe Haven in Den Helder is daarbij niet alleen bijzonder om te zien, maar ook een weg naar de nieuwe standaard voor de infra- en vastgoedprojecten in Nederland: duurzaam, energiezuinig én doelmatig.