referentieproject

Gymsport Volendam

Opdrachtgever
Mercuur Bouw BV
Architect
Kuiper Steur architecten BNA
Aannemer
Mercuur Bouw BV

Locatie

-
Volendam
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Segment

Producten van

Afbeelding
Gymsport Volendam

Situatiebeschrijving

Dit project omvat de nieuwbouw van een gymsportcentrum te Volendam. De accommodatie huisvest een grote turnsporthal, een gymzaal, twee danszalen en een dojo. Het gebouw levert door zijn unieke ontwerp een bijdrage aan een kwalitatieve upgrade van de omgeving. Het gymsportcentrum ligt aan de tweede toegangsweg naar de wijk Broeckgouw en fungeert als markeringspunt en 'scharnierpunt' naar de wijk.

De karakteristieke plek met veel water en de IJsselmeerdijk in de nabije omgeving is dan ook een inspiratiebron geweest voor het architectonisch beeld. Hiermee krijgt het gebouw een symbolische verankering met de omgeving. In tegenstelling tot veel 'gesloten' sportgebouwen heeft dit gebouw een extravert karakter. Een gebouw dat 'communiceert' met haar omgeving.

Uitdaging

Hoge wanden, schuine oppervlaktes, divers plaatgebruik en de hoge geluidseisen maakten dit een project waarin elk detail uitgedacht moest zijn om een optimaal resultaat te behalen. 

Een van de uitdagingen bestond uit de grote diversiteit aan plaatmaterialen. Zo werden op sommige plaatsen meerdere plaatmaterialen in één wand gecombineerd om verschillende eigenschappen te realiseren. Bovendien moesten er in bepaalde ruimte materialen ingezet worden, die enerzijds voor een goede ruimteakoestiek zorgen en anderzijds voorkomen dat er storend lawaai in andere ruimten is. Dat vereiste een grote diversiteit en vulling met isolerend materiaal.

Oplossing

Als vaste afbouwpartner voor Mercuur Bouw werd Stam montagebouw BV al in de ontwerpfase gecontacteerd. Waardoor zij al in een vroeg stadium over de uitvoering en montage van de schuine gevelelementen en de opbouw van wanden en plafonds konden meedenken. De uitdaging zat immers vooral in de grote diversiteit aan plaatmaterialen. 

Voor de start heeft Stam montagebouw dan ook ruim de tijd genomen in de werkvoorbereiding in verband met de complexiteit van dit werk. Waardoor zij konden voorzien in een stabiele materiaalvoorziening aan de monteurs waardoor deze weinig tot geen vertraging hebben opgelopen en materiaalverlies tot een minimum hebben kunnen houden. Mede door de korte communicatielijnen tussen werkvoorbereiding en uitvoering is er zo veel tijd en materiaalwinst geboekt. Waardoor het project niet alleen kwalitatief maar ook binnen het gestelde budget uitgevoerd is.