referentieproject

Hoofdkantoor TNO

Opdrachtgever
TNO
Architect
Hollandse Nieuwe
Aannemer
BOB Groep
Oplevering

Locatie

-
Leiden
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Segment

Producten van

Afbeelding
TNO

Situatiebeschrijving

De werkzaamheden voor dit project omvatten het vervaardigen van de hoofdentree en -hal voorzien van receptie, keuken en restaurant, diverse vergaderruimten, gemeenschappelijke verkeersruimten, diverse kantoor- en laboratoriumruimten en Clean rooms/ML-III labs.

Het hele project is gebouwd onder BREEAM-NL certificaat categorie 'Very Good'.

Uitdaging

De vele hangschotten met lepe en scherpe hoeken moesten nauwkeurig gebouwd worden, zodat de glazen systeemwanden hier precies onder pasten. Ook heeft men de gevel voorzien van vrij hangende MS-hangschotten om het overgangsgeluid tussen de verdiepingen te beperken. Dit alles is uitgevoerd met goedkeuring van het bouwtechnisch adviesbureau.

Oplossing

Naast wanden zijn er veel MS-hangschotten gemaakt voor glazen systeemwanden. Deze wanden zijn uitgevoerd in HABITO®, maar doordat deze plaat zo sterk en hard is heeft Afbouw Nederland BV de opdrachtgever overtuigd om dit in DuraGyp® uit te voeren, zodat ook de sparingen achteraf makkelijker gemaakt konden worden. 

Alle transporten zijn in nauw overleg uitgevoerd. Bij het eerste transportmoment waren vier verdiepingen leeg, schoon en opgeruimd. Hierdoor is er gezamenlijk besloten om deze compleet te bevoorraden. Wat inhield dat het eerste transportmoment een vierdaagse actie was. Door de grote hoeveelheden materialen was er een goede en duidelijke afstemming nodig met de bouw, leveranciers en kraan/verreiker, maar dit is vlekkeloos verlopen.

De combinatie van HABITO® wanden opgetopt met DuraGyp® gaf een budgetair voordeel, maar er werd geen afbreuk gedaan aan de geluidseisen. De vele DuraGyp® hangschotten werden afgewerkt met stalen hoeken om de rechtheid te garanderen. De wanden welke tegen deze hangschotten aankomen zijn afgewerkt middels flexcorners.

Verder zijn er stralingswanden gecreëerd door middel van 2 mm loodgipsplaten.