referentieproject

Houthavens Cluster II

Opdrachtgever
Van Wijnen Haarlemmermeer B.V.
Architect
Shift architecture urbanisme
Aannemer
Van Wijnen Haarlemmermeer B.V.
Oplevering

Locatie

Spaarndammerbuurt
Amsterdam
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Segment

Afbeelding
Houthavens Cluster II

Situatiebeschrijving

In de Houthavens, een voormalig havengebied in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, werden de in 1945 gedempte insteekhavens uitgegraven en op de ontstane kunstmatige eilanden werd vervolgens een nieuw woon- en werkgebied gecreëerd. Eén van de onderliggende projecten is Cluster II; de bouw van 235 microappartementen, een duurzaam, sociaal wooncomplex gericht op hoge kwaliteit, bestemd voor met name eenpersoonshuishoudens.

Uitdaging

Eén van de uitdagingen van dit project, die in het voortraject al duidelijk werd, was om zo min mogelijk transportbewegingen te bewerkstelligen. En dus moest er tijdens het bouwproces ook zo min mogelijk afval geproduceerd worden. 

De keuze voor Afbouwpakketten als oplossing voor deze uitdaging (zie Oplossing) betekende vervolgens dat men te maken had met een relatief droog product dat al in de ruwbouwfase in een natte omstandigheid op locatie werd neergezet. Daarnaast was de zorg dat de pakketten tijdens de aanlevering niet beschadigd zouden raken. 

Oplossing

De uitdaging om zo weinig mogelijk afval te produceren was de reden dat er van het oorspronkelijke bouwplan werd afgeweken. De gipsblokken en kalkzandsteen wanden zijn in het voorstadium al gewijzigd in de toepassing van een Metal Stud® wandsysteem. Verder is er gewerkt met het nieuwe systeem Afbouwpakketten® van Gyproc Nederland en daarmee werd een enorme slag geslagen in de afvalreductie. 

Al de afbouwpakketten zijn prefab met de juiste hoogtemaat op de bouw aangeleverd en compleet samengesteld ten aanzien van aantal, hoogte en breedte. De pakketten zijn waterdicht geseald en genummerd op de bouw aangeleverd en zijn hierdoor al in de ruwbouwfase door de kraanmachinist direct op de goede verdieping geplaatst. Dit was een enorme stap voorwaarts, vooral in het opperen en de transporthandelingen op de bouw en door goed overleg met alle betrokken partijen. Het toepassen van de maatwerkpakketten vraagt meer tijd in de voorbereiding maar is terugverdiend in de montage van het project. 

De ingesealde afbouwpakketten hebben bijgedragen aan een strak georganiseerd proces op de bouwplaats. De pakketten zijn op vlasbalkjes ingeseald aangeleverd en werden via de houtbak afgevoerd. Een enorme vooruitgang, doordat er geen zware pallets verzameld en voor statiegeld afgevoerd hoefden te worden. Dit scheelde naast een transporthandeling ook een administratieve handeling.