referentieproject

Huize Nazareth

Opdrachtgever
Mooiland
Architect
Nexit Architecten
Aannemer
Bouwbedrijf van Herpen
Oplevering

Locatie

-
Ravenstein
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Transformatie

Segment

Producten van

Afbeelding
Huize Nazareth

Situatiebeschrijving

In opdracht van Mooiland heeft Bouwbedrijf van Herpen samen met haar onderaannemers het klooster Huize Nazareth te Ravenstein omgetoverd tot een appartementencomplex. Huize Nazareth werd in 1845 gesticht door De Kanunnikessen van Sint Augustinus van Soeterbeeck. Bij de verbouwing is dan ook veel aandacht besteed aan de historische details. Huize Nazareth bevat een studio, dertien appartementen met een slaapkamer, drie appartementen met twee slaapkamers en de kapel is een loft-appartement. 

In het complex zijn veertien appartementen bereikbaar via een lift, de overige vier appartementen zijn via de trap(pen) bereikbaar. Alle appartementen hebben een eigen berging in het souterrain, vijftien bergingen zijn bereikbaar via een lift, drie bergingen via een trap. Alle appartementen zijn gasloos en extra goed geïsoleerd. 

Uitdaging

  • Nieuwbouweisen; omdat het oude klooster moest gaan functioneren als appartementencomplex diende het te voldoen aan de nieuwbouweisen. Een uitdaging die werd behaald door toepassing van de juiste materialen.
  • Transport; het oude pand bevat veel kleine raampjes en deuren, met op sommige plaatsen glas in lood, die behouden moesten worden. Hierdoor was men genoodzaakt zorgvuldig om te gaan met transport van de gipsplaten en alle overige materialen. 

Oplossing

Het oude klooster stamt uit 1845 en heeft door toepassing van de juiste producten toch de nieuwbouweisen behaald. In samenspraak met de aannemer en Gyproc als fabrikant heeft men met een slimme toepassing kunnen voldoen aan de nieuwste eisen. Hierbij is er in alle fases aandacht geweest voor de historische details die het pand kent.

Ronde vormen in de kapel, de kleine raampjes, de houten spant en zo nog vele elementen moesten in het vernieuwde complex nog steeds benadrukt en goed tot uiting komen. En ondanks de leeftijd van het pand voldoen, door toepassing van de juiste producten en technieken, de mooie karakteristieke appartementen aan de huidige nieuwbouweisen.