referentieproject

Ligne

Opdrachtgever
Bouwontwikkeling Jongen BV
Architect
Jeanne Dekkers Architectuur
Aannemer
Bouwontwikkeling Jongen BV
Oplevering

Locatie

-
Sittard
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Segment

Producten van

Afbeelding
Ligne

Situatiebeschrijving

In 2012 was Gepla betrokken bij de voorbereiding van het grote nieuwbouwproject Ligne in Sittard. Een project dat in 2015/2016 werd gerealiseerd in opdracht van Aannemersbedrijf Jongen BV uit Landgraaf, die het project uitvoerde in opdracht van Bouwontwikkeling Jongen BV uit Maastricht-Airport.

Het project omvatte een veelheid aan functies verdeeld over twee gebouwen: een school, een bibliotheek, filmzalen annex collegezalen (de zogenoemde ‘blobs’), een museum, zorgwoningen, commerciële ruimtes, zeven koopappartementen en een grote parkeergarage. Daarmee sloot het project perfect aan op de doelstellingen van Gepla, namelijk het creëren van een fijne omgeving voor wonen, zorg, werken, onderwijs en leisure. Gepla heeft dan ook al haar kennis en kunde in dit project kunnen tonen. Wat een indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd. 

Uitdaging

Vanaf het prille begin, in de fase van ontwerp en prijsbepaling vanaf 2012, was er in dit project één grote uitdaging die, qua architectuur én complexiteit in uitvoeringsdetails én samenwerking in het gehele bouwproces voor de nodige kopzorgen zorgde. Die uitdaging bestond uit de ‘blobs’, letterlijke betekenis: ‘een vorm zonder enige rechte lijn’. Architect Jeanne Dekkers Architectuur uit Delft ontwierp een drietal ‘blobs’ die allemaal uniek waren in uitvoering en vorm en gerealiseerd moesten worden door Gepla. Onder behoud van de beoogde functie-eisen, zoals de speciale geluid- en brandeisen. De ‘blobs’ worden overdag gebruikt als collegezaal en in de avonden/weekenden als filmzaal en daar was bij het ontwerp van het gebouw al aan gedacht, qua duurzaamheid en optimaal nuttig gebruik van de ruimtes. 

In het ontwerp waren met name de speciale verlichtingsaspecten, bestaande uit 550 glasvezelpuntjes en 350 m2 led-strips in binnen- en buitenkant, een uitdaging qua uitvoeringsvolgorde en detailleringen. Andere uitdagingen waren onder andere de vele wandbekledingen van diverse materialen en bevestigingstechnieken, alsook de vele systeemplafonds die zich veelal op grote hoogtes boven de vides in het gebouw bevonden.

Daarnaast was het totale project als geheel een andere uitdaging, omdat het als één gróót project naast de ‘blobs’ ook gewoon doorliep. Met een flinke planningsdruk, waardoor er met de juiste vakmensen op de bouwplaats én in de voorbereiding een grote prestatie moest worden geleverd. En dat alles in samenwerking met alle andere partijen in het proces.

Oplossing

Om de uitdagende 'blobs' te realiseren zijn de filmzalen voorzien van een ‘doos-in-doos’ constructie die de geluidisolatie moest waarborgen. Boven de filmzalen bevinden zich namelijk een aantal koopappartementen die uiteraard geen last mogen ondervinden van geluid vanuit de filmzalen. De ‘blobs’ zijn volledig door Gepla gebouwd op een betonvloer met enkele stalen spanten, die als basis dienden. Dit hield in dat Gepla zelf in 3D maar liefst tweehonderd verschillende doorsneden van de ‘blobs’ maakte en deze heeft uitgewerkt tot schenkels in vele vormen. Welke vervolgens in de eigen werkplaats zijn vervaardigd op de CNC machine.

Deze schenkels zijn in het werk aangebracht in combinatie met Metal Stud® constructies om de juiste vormen te kunnen realiseren. Het geheel is vervolgens aan de buitenzijde bekleed met stucplaatjes en volledig gestuukt, waarin de verlichtingspuntjes cq. Led-strips volledig werden geïntegreerd. Aan de binnenzijde is de ‘buitenschil’ bekleed met vier lagen gipsplaat én is vervolgens een binnenschil gemaakt met behulp van ontkoppelde MS-profielen en nog eens vier lagen gipsplaat. De binnenzijde is daarna nog voorzien van geluidsabsorberende platen waarin de genoemde verlichting eveneens geïntegreerd werd aangebracht.

Aan de wensen met betrekking tot de duurzaamheid van dit project is onder andere invulling gegeven door veel van de gemaakte MS-wanden te voorzien van duurzame platen, namelijk de Duragyp Activ'Air. En in de uitdagende systeemplafonds op grote hoogtes zijn zo’n zesentwintig lichtkoepels van diverse afmetingen geïntegreerd, door Gepla uitgewerkt en gemaakt in eigen werkplaats. Vele hiervan hebben een conische vorm met een diameter van maar liefst 1800 mm tot 2400 mm.

Naast de bouwtechnische oplossing werd dit project mede dankzij de goede samenwerking tot een goed einde gebracht. Omdat Gepla door Aannemersbedrijf Jongen als ketenpartner werd toegevoegd aan het bouwteam kon er in een goede verstandhouding gebruik gemaakt worden van elkaars expertises. Wat aansluit bij de BIM-filosofie en ertoe heeft geleid dat Gepla ook het BIM-werken heeft geïmplementeerd. Daarnaast droeg de goede teamspirit binnen Gepla veel bij en ook diverse mensen van Gyproc, uit zowel de droge als natte afbouw, werden onderdeel van het Ligne-team. Dit alles leidde tot één grote integrale teamprestatie.

In totaal door Gepla op dit project gerealiseerd:

  • Metal Stud® wanden: 15.365 m2
  • Gipsplafonds: 1.150 m2
  • Systeemplafonds: 14.015 m2
  • Wandbekledingen: 2.878 m2
  • Stucwerk ‘blobs’: 1.380 m2
  • Ronde lichtkoepels: 26 stuks