referentieproject

Lorentzlaan

Opdrachtgever
Woonplus
Architect
Van Schagen
Aannemer
Era Contour
Oplevering

Locatie

Lorentzlaan
Schiedam
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Renovatie

Segment

Producten van

Image
Lorentzlaan

Situatiebeschrijving

Dit project bevat de hoogwaardige renovatie van 81 appartementen naar Nul Op de Meter, aan de Lorentzlaan in Schiedam. Daarbij zijn naoorlogse woningen van twee woonblokken portiekflat op zeer innovatieve wijze gerenoveerd naar tachtig ultra duurzame woningen, waarvan maar liefst tweeënzeventig Nul-Op-de-Meter-woningen (NOM) en acht bijna NOM-woningen. Bijzonder is de manier waarop de jaren 50 architectuur van de flat in ere is hersteld. Een hele onderneming aangezien die architectuur teniet was gedaan door ingrepen in de flat in de jaren negentig.

Uitdaging

De hoogwaardige renovatie aan de Lorentzaal bevatte diverse uitdagingen: 

  • De zoldervloer met balken en een Rc-waarde van 8 als eis voor de zolder. 
  • De aansluiting op op de gevel met kozijnen en vensterbanken was qua details zeker kijken naar de eisen van NOM en de gewenste strakke afwerking.
  • Het transport en de beperkte ruimte op de bouwplaats waren een uitdaging. De locatie pal aan de straat en de lastige doorgangen van deze flat uit de jaren 60 maakten de logistiek niet makkelijk.

Oplossing

Voordat alles naar wens kon worden aangepast, werd er eerst een proefwoning gemaakt. Op basis daarvan is een definitieve invulling bepaald. Daarbij was ook voor de opdrachtgever de Nul-Op-de-Meter een spannend aspect. Van Vonderen heeft hierbij goed kunnen adviseren en meedenken voor en tijdens het bouw proces.

Karakteristiek gezicht van de wijk

In de reis naar een Nul-Op-de-Meter portiekflat is de bestaande architectuur van de flat in ere hersteld. De belangrijkste keuze om dit te realiseren, was het aan de binnenkant isoleren van de gevels. Iets wat vrij uniek is. Ook uniek was het installatieconcept. De warmtepompen zijn onder het schuine volledig geïntegreerde pv-dak geplaatst. Deze ruimte staat in open verbinding met de buitenlucht. Dit voorkomt grote zichtbare installaties op het dak en geluidsoverlast. 

Nog nooit werd in Nederland op deze manier een gebouw naar Nul-Op-de-Meter gerenoveerd. De ronde kozijnen en glaspuien kregen een upgrade in comfort en duurzaamheid. Alle oude kozijnen werden vervangen en voorzien van triple glas. Het glas van de oude kozijnen werd gescheiden en opnieuw gebruikt. De bestaande balkons zijn hersteld.

Slimmere woningen

De Nul-Op-de-Meter-renovatie was in alles gericht op slimmer wonen. Zo kregen de woningen een nieuwe indeling wat leidde tot meer functionele ruimte. Een voorbeeld daarvan zijn de voormalige inpandige balkons aan de achterzijde van de flat. Deze werden bij de woning getrokken, wat zorgde voor ruimere woningen. Beeld, woonkwaliteit en techniek werden zo optimaal met elkaar verweven. Goed voor de leefbaarheid van de wijk én voor de bewoners.