referentieproject

Modern kantoor in grachtenpand

Opdrachtgever
De Waal Beheer
Architect
BK punt architectuur
Aannemer
Bouwbedrijf de Waal B.V.
Oplevering

Locatie

Kromme Nieuwegracht 66
Utrecht
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Renovatie

Segment

Producten van

Afbeelding
Grachtenpand

Situatiebeschrijving

De Utrechtse grachten zijn een historisch erfgoed dat behouden moet blijven. Prachtige en statige panden voor bewoning, maar ook voor commerciële en economische activiteiten. Dat laatste is van toepassing op Kromme Nieuwegracht 66. MAT Afbouw BV leverde daar in 2021 een duidelijk zichtbaar resultaat van de combinatie tussen oude en uitermate fraaie elementen en moderne afbouwtechnieken op basis van gipskarton en lichte staalconstructies. Met name de authentieke kapconstructie, oude eiken balken ingepakt in Gyproc gips, is een toonbeeld van het succesvol mengen van oud en nieuw. 

De houten dakconstructie springt ook het meeste in het oog. De voor oude panden kenmerkende balken zijn namelijk in het zicht gebleven. Ingebed in 'strak gips' dragen ze bij aan het behoud van de historie. Maar er is ook plaats voor de zichtbaarheid van moderne klimaatbeheersing op de zolderverdieping.

Werkcomfort, een aantrekkelijke en zelfs inspirerende werkplek, en duurzaamheid speelden eveneens een rol in dit project. Het is een mooie mix geworden van ruwe 'looks', zoals geheel onafgewerkte muren en plafonds, en strakke wanden. De medewerkers in de kantoren hebben vooral behoefte aan comfort in warmte, koelte, luchtbehandeling en akoestiek. De Metal Stud® voorzetwanden met Gyproc gipskarton dragen daaraan bij. 

Uitdaging

Dit project bevatte diverse uitdagingen: 

  • De complexiteit van het inbedden van een oude houten kapconstructie in gipskarton, waarbij het doel was om zoveel mogelijk hout zichtbaar te laten zijn. 
  • Het voorrang geven aan de zichtlijnen ten opzichte van rechte lijnen. 
  • De logistieke beperkingen van een binnenstedelijk project. 
  • Respect voor het ambacht van de afbouwmonteur. 
  • Optimale samenvoeging van oude en nieuwe bouwmaterialen en -methodieken.

Het isoleren en bekleden van authentieke dakconstructies is daarbij een vak apart. Geen kap is hetzelfde en uiteraard is er niks recht. Er is in veel gevallen niet eenvoudig bij te komen en het is maatwerk pur sang. Een goed resultaat ligt meer dan normaal bij de vakman die er aan mag werken.
 

Oplossing

Dit project springt eruit vanwege de hoge mate van vakmanschap die nodig is om met name de kapconstructie zo strak te kunnen afwerken. Niks is standaard, altijd moet een maatwerkoplossing bedacht worden door ervaren afbouwmonteurs. In de uitvoering was het vaak een ware kruip-door-sluip-door. Er is daarbij extra veel aandacht geweest voor overleg met de opdrachtgever en architect om ieders instemming met de bedachte oplossingen te kunnen verwerven. De andere lijn op dit project is eveneens het aanschouwen waard. Comfortabele werkruimten, modern van looks, gecombineerd met een ruwe blik in de vroegste historie van dit grachtenpand.

Een oude kap moderniseren met Gyproc gipskarton betekent ook een voortdurende afstemming tussen opdrachtgever en afbouwer. Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om een zichtlijn, die normaal waterpas horizontaal zou moeten zijn, te laten afwijken, omdat het zichtresultaat daar duidelijk beter van wordt. Waar dat in de voorbereiding en/of de uitvoeringsfase goed uitgelegd wordt aan de opdrachtgevers, ontstaat begrip en achteraf overtuigende instemming met het eindresultaat.