referentieproject

Muzentoren

Opdrachtgever
International Hotel Capital Partners b.v.
Architect
ZZDP
Aannemer
To Build
Oplevering

Locatie

Fluwelen Burgwal
Den Haag
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Transformatie

Segment

Producten van

Afbeelding
Muzentoren

Situatiebeschrijving

Kantoorgebouw de Muzentoren is een van de gezichtsbepalende gebouwen in de Haagse skyline. Het staat aan de Fluwelen Burgwal in het moderne deel van de binnenstad van Den Haag. Inclusief masten is het opvallende gebouw met de octagonale toren 78 m hoog. Het bruto vloeroppervlak bedraagt 17.800 m² en de wolkenkrabber telt achttien verdiepingen waarvan er zeventien bruikbaar zijn; de bovenste is een lift- annex onderhoudsruimte.

Voor dit project werd de Muzentoren getransformeerd van kantoorgebouw naar hotel met ruim driehonderd kamers. Na de transformatie wordt het gebouw geëxploiteerd als Moxy Hotel en Residence Inn Hotel, verschillende merknamen van Marriott.

GDS Bouwsystemen heeft voor dit grote project de Metal Stud® wanden, plafonds en de passieve brandpreventie verzorgd.

Uitdaging

De grootste uitdaging van dit project was de toelevering van de materialen en het verticale transport. In het centrum van Den Haag is geen opslag- en kraanmogelijkheid. Dit betekende dat de materialen direct van de vrachtwagen naar de verdiepingen getransporteerd werden. Alle leveringen werden middels bouwtickets tot op de minuut gepland en gecoördineerd. 

De volgende uitdaging was het transport middels maar één beschikbare interne goederenlift, met beperkte afmeting. Maximaal geschikt voor een gipsplaat met een lengte van 2400 mm, terwijl de verdiepingen 3010 mm hoog zijn. 

Uiteraard moest ook dit project, zoals vele, met een (te) korte doorlooptijd gerealiseerd worden. En met de beperkte ruimte (binnen en buiten) was het noodzakelijk om dagelijks controle te houden op de afvalstromen.

Oplossing

De samenwerking tussen aannemer, opdrachtgever, architect, Gyproc en GDS Bouwsystemen BV heeft geleid tot een goed en doordacht detailboek dat als leidraad gold voor de uitvoering van dit project. Diverse facetten werden daarbij extra  belicht, zoals geluid, brand, comfort, stabiliteit, maar ook optimalisatie in prijs-kwaliteit.

Eén interne goederenlift, maximaal geschikt voor een gipsplaat van 2400 mm in een gebouw met verdiepingen van 3010 mm. Dat betekende dat de gipsplaten opgetopt moesten worden en dat er dus een extra horizontale (verspringende) naad zichtbaar was. Strijklicht en een hoog afwerkingsniveau (klasse B) eisten hierbij een strakke montage voor een goed eindresultaat.

Het wordt daarnaast een steeds grotere uitdaging om een groot project in het hartje centrum van een grote stad te realiseren. Aan het milieu worden, terecht, steeds hogere eisen gesteld qua logistiek. Alle transportbewegingen moesten daarom geoptimaliseerd worden om uitstoot te minimaliseren. Afvalstromen werden beperkt door op maat gemaakte materialen aan te leveren en dagelijks te zorgen voor een opgeruimde werkplek. Ook om de veiligheid van alle medewerkers te waarborgen.