New Amsterdam Courthouse
Locatie
Parnassusweg
Amsterdam
Nederland
Type bouw
Segment
Situatiebeschrijving
Dit project omvat de nieuwbouw van het New Amsterdam Courthouse (NACH). De vervanging van het oude gerechtelijk complex op de Zuidas in Amsterdam. NACH is het grootste gerechtsgebouw van Nederland waar maar liefst 150.000 zaken per jaar worden behandeld door 200 rechters en 800 professionals.
Een omvangrijk project waarin Muller Afbouwgroep onder andere 179 verschillende wandtypes, diverse ronde balustrades, bodebalies, koepels en talloze andere onderdelen heeft gemonteerd. Met soms tot wel 120 monteurs tegelijk, om alles op tijd af te krijgen.
Uitdaging
Het New Amsterdam Courthouse project bevatte diverse uitdagingen, waaronder veel verschillende wandtypes, ronde balustrades, ronde lichtkoepels en zwaar natuursteen als bekleding van lichtgewicht Metal Stud® wanden.
Een aantal uitdagingen uitgelicht:
Diverse wandtypes
In totaal zijn er 179 verschillende wandtypes toegepast om alle eisen te kunnen behalen. Het is een enorme klus geweest om deze wandtypes te engineeren en goed op tekening te krijgen, zodat het voor iedereen helder en duidelijk was welke wand waar moest komen te staan, en om duidelijk inzichtelijk te maken welke opbouw waar toegepast diende te worden.
Grootschaligheid
Een relatief kleine bouwplaats aan de Zuidas in Amsterdam voor een gebouw bestaande uit tien verdiepingen, vijftig zittingszalen verspreid over de eerste vijf verdiepingen en in totaal 60.000 m2 vloeroppervlak. Dit in combinatie met de planning die er lag, en de vele andere partijen die aan de gang waren in de bouw, gaf op alle vlakken uitdagingen. Van 'just in time' leveringen van materiaal en verticaal en horizontaal transport tot montage in de bouw. Alles moest vooraf gecoördineerd worden om dit goed te laten verlopen.
Natuursteen beplating
Voor dit project was een zware natuursteen beplating bedacht, tegen een lichtgewicht Metal Stud® wand. Het kwam er op neer dat de Metal Stud® wand ongeveer 110 kg/m2 moest kunnen dragen. Dat was een behoorlijke uitdaging, maar de oplossing werd gevonden in een speciale wand voorzien van Aquaroc beplating.
Bodebalies bovendeel
De uitdaging van de bodebalies was dat deze een zeer bijzondere, niet gelijkmatige, ronde vorm hebben en dat de bodebalies als het ware zweven. Daarbij kwam ook nog eens dat het bovendeel van de bodebalies door Muller Afbouwgroep werd gemaakt en het onderdeel van de balie door de interieurbouwer. Uiteraard moesten deze vormen 100% met elkaar matchen om alles aan te laten sluiten.
Ronde balustrades
De uitdaging van de ronde balustrades zat in het feit dat deze mooi, strak, rond moesten zijn én sterk genoeg om een solide balustrade te vormen.
Ronde lichtkoepels
De ronde vorm van de lichtkoepels vormde een uitdaging in combinatie met het schuin lopende plafond dat later aangebracht ging worden.
Oplossing
Gyproc is in een vroeg stadium al rond de tafel gegaan met de architect en opdrachtgever. Tijdens deze overleggen is door de partijen samen bepaald welke type wanden er toegepast moesten worden. Na deze overleggen is Muller Afbouwgroep aan tafel gekomen en zijn zij met het tekenwerk en werkvoorbereiding aan de slag gegaan, samen met de opdrachtgever. Dit is een intensief proces geweest waar veel tijd aan gespendeerd is. Met als doel om alles zo duidelijk mogelijk inzichtelijk te krijgen qua opbouw van wanden, balustrades, koepels, bodebalies, details etcetera.
Een aantal oplossingen uitgelicht:
Natuursteen wanden
Voor de wanden van natuursteen is samen met Gyproc en de producent in Frankrijk op basis van technische kennis en beschikbare rapporten uiteindelijk gekozen voor een oplossing met Aquaroc platen. Waarmee eisen met betrekking tot akoestiek, brandwerendheid en inbraakwerendheid gewaarborgd bleven.
Bodebalies bovendeel
Het bovendeel voor de bodebalies is door Muller Afbouwgroep 3D uitgewerkt. Hiervoor lieten zij speciale schenkels maken bij zusterbedrijf Helmond Hout. Alles is vervolgens prefab naar de bouwplaats gegaan waar de onderdelen gemonteerd, en daarna via een speciale constructie afgehangen werden.
Ronde balustrades
Voor de balustrades zijn door Helmond Hout speciale schenkels prefab gemaakt. De ronde balustrades werden vervolgens gecreëerd door een framewerk van hout in combinatie met stalen kolommen toe te passen, gecombineerd met de ronde schenkels. Daarna zijn er houten stroken aangebracht waarna diverse lagen 6 mm buiggips zijn toegepast.
Ronde lichtkoepels
Om de uitdaging van de ronde vorm van de lichtkoepels in combinatie met het schuin lopende plafond op te lossen werd een prefab frame gemaakt dat precies met de schuinte van het plafond mee zou lopen. De koepels zijn vervolgens voorzien van diverse lagen 6 mm buiggips.