referentieproject

Orhan Gazi

Opdrachtgever
Stichting Islamitische HDV Orhan Gazi
Architect
ENA Architecten
Aannemer
Hazenbergbouw
Oplevering

Locatie

-
's-Hertogenbosch
Nederland

Type

Droge afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Producten van

Afbeelding
Orhan Gazi

Situatiebeschrijving

Aan de Schutkampstraat te 's-Hertogenbosch werd in 2021 een nieuw Turks Cultureel Centrum gerealiseerd: Orhan Gazi. Donaties voor de bouw kwamen niet alleen vanuit de lokale bevolking, maar ook vanuit heel Nederland, België en Duitsland.

Het gebouw, dat tevens dienst doet voor wijkactiviteiten, heeft in totaal drie verdiepingen en is ongeveer 11 meter hoog. In het Cultureel Centrum bevinden zich onder andere een 6 meter hoge gebedsruimte en meerdere conferentiezalen, geschikt voor diverse activiteiten. Het gebouw heeft verder een 'symbolische' minaret, aangezien er geen oproepen tot gebed klinken. Verder beschikt het centrum over zonnepalen en een slim klimaatsysteem.
 
GDS Bouwsystemen BV heeft de rol vervuld met betrekking tot de veelzijdige complete droge afbouw: wanden, plafonds en timmerwerk. De diversiteit van de gebruiksfunctie van het pand zorgde daarbij ook voor een grote diversiteit aan afbouwcomponenten. Naast de functionele eisen die gesteld werden aan het afbouwpakket is ook gekozen voor een niet alledaagse esthetische afwerking. De keuze is hierbij gevallen op een drietal type verwerkingen van een hexagon (zeshoek), te weten:

  • terugliggend gevuld met systeemplafond;
  • gelijkliggend gevuld met systeemplafond;
  • terugliggend met Metal Stud® plafond en daarin een lichtkoof verwerkt.

Uitdaging

Allereerst was de communicatie een uitdaging, aangezien er meerdere partijen opdrachtgever waren en daarom eigen inbreng hadden. Daarnaast was het algemene budget van de stichting niet toereikend waardoor er regelmatig een beroep gedaan moest worden op de donateurs. Wat het besluitvormingsproces niet ten goede kwam.

Verder waren de hoge plafonds en de moeilijkheidsgraad van de maatvoering van de hexagon velden zeer complex. Met name de bereikbaarheid was daarbij een uitdaging. 

Oplossing

Om scheurvormingen te voorkomen is in samenwerking met Gyproc een dilatatieplan samengesteld. In overleg met de klant heeft GDS Bouwsystemen BV het dilatatieplan zo kunnen ontwerpen dat het lijnenspel niet werd onderbroken.

GDS Bouwsystemen BV heeft verder zelf het ontwerp en de engineering van het werk gedaan. De logistieke bewegingen van zowel aanvoer als afvoer zijn tot een minimum beperkt. En er is advies uitgebracht voor het gebruik van HABITO® in plaats van gipskarton voor stootvastheid. Daarnaast boden flexibele bevestigingsmogelijkheden aan de wanden uitkomst. Wat uiteindelijk heeft geleid tot een goed resultaat en tevredenheid van alle partijen.