Pontsteiger
Locatie
Pontsteiger
Amsterdam
Nederland
Type bouw
Segment
Situatiebeschrijving
Een woontoren aan de Houthavens in Amsterdam met daarin onder andere 66 luxe koopvilla's, gesitueerd op een hoogte van 60 tot 90 meter.
Uitdaging
Werkvoorbereiding van 66 luxe koopvilla’s op een hoogte van 60 tot 90 meter
De 66 zeer luxe koopwoningen bevinden zich in het bruggedeelte bovenop de twee torens van de achttiende tot en met de vijfentwintigste verdieping. Qua werkvoorbereiding en afbouw de grootste uitdaging van dit project. Woningen met een vloeroppervlak van 140 m2 tot ruim 400 m2 groot en volledig gevuld met Metal Stud® wanden en plafonds. Daarbij moeten een aantal bijzondere inbouwprojecten naadloos worden opgenomen:
- entreekozijnen met maatwerk aansluitdetails;
- undercover (onzichtbare) kozijnen, taatsdeuren en Bod’or schuifdeuren;
- de vele en verschillende luxe badkamers met nisjes en inbouwkranen;
- de vele achterhoutvoorzieningen (aanvulling op de HABITO® beplating);
- de grote afmetingen van het tegelwerk of natuursteen;
- de verschillende soorten ronde en rechthoekige inbouwspots in plafonds en wanden.
Logistiek
Een andere uitdaging was dat er vóór de oplevering van de huurwoningen, in de laagbouw en torens tot en met de zeventiende verdieping, géén bouwkranen en/of -liften meer opgesteld mochten staan. Alle materialen voor de achttiende tot en met de vijfentwintigste verdieping van de brug dienden voor die oplevering aangevoerd te zijn. Hiervoor was er tien weken de tijd.
Technische invulling woning- en kamerscheidende wanden
De Metal Stud® woningscheidende wanden in combinatie met een bijna vrije invulling van de vele wandcontactdozen (tot wel vijf op een rij), het voldoen aan een inbraakwerende prestatie (WK) 2, een brandwerendheid van 60 minuten, de hoge geëiste geluidsprestaties, een zeer hoge stootvastheid en het vrij ophangen van interieurartikelen vroegen om een slimme en complete opbouw en samenstelling.
Akoestisch ontkoppelde gipskartonplaatbekleding van constructieve stalen spantbenen
Vanuit constructief oogpunt gezien staan er vele stalen spanten in het gebouw, zowel verticaal als diagonaal, van de achttiende tot en met de vijfentwintigste verdieping. De toepassing daarvan geeft aan de gevels van het gebouw een speels accent en wordt het over het algemeen rechte lijnenspel, doorbroken.
Uitdagingen:
- ontbrekende maatvoering op plattegronden;
- 10 cm montageruimte langs de vliesgevel;
- koofconstructies langs de gevel tussen de diagonale spanten;
- trilling- en resonantievrij diagonaal overspannen tot 5 meter lang;
- om timmering en ontkoppeling schetsplaten en kleine opstanden in staalconstructie;
- strakke zichtlijnen door de woning heen behouden;
- spanten integreren in de woning;
- spanten verticaal en diagonaal lopen door in woning scheidende wand- en vloerconstructies;
- zichtwerk, alles in één lijn, hoge mate van afwerking (groep A).
Oplossing
De afbouw van de koopwoningen verliep in twee fases. In de eerste 'ruwe' afbouwfase zijn de woningscheidende wanden, de meterkastwanden en schachten op de ruwe bouwkundige vloeren gemonteerd. In de tweede 'fijne' afbouwfase zijn de kamer scheidende wanden, de spantomkledingen en de plafonds aangebracht. Om alles nog 'makkelijker' te maken verliepen deze twee bouwfases in uitvoering niet aansluitend op elkaar, maar juist overlappend in elkaar over. Deze fasering in planning zorgde voor een aangepaste werkvoorbereiding en aanvoer van materialen.
Logistieke oplossingen
Niet minder dan 24.000 gipskartonplaten, zeventien opleggers met Metal Stud® profielen, 34.000 m2 Saint-Gobain ISOVER glaswolisolatie en overige materialen werden aangevoerd en verticaal getransporteerd met de torenkranen door tijdelijke vloersparingen. Zodra het transport was uitgevoerd werden de gaten direct dichtgestort als gevolg van de planning. De term just-in-time was hier echt van toepassing; bijsturen in materiaalaanvoer werd daardoor (bijna) onmogelijk gemaakt.
Overleg en samenwerking
In wekelijks overleg op de bouwplaats, met het ‘BIM model’ erbij, werden de unieke koopwoningen doorgenomen. Aansluitdetails werden in het model, per woning, gecheckt en clashes werden vervolgens geëlimineerd. Daardoor werden stagnatie in de montage en faalkosten op de werkvloer zoveel als mogelijk voorkomen. Schuurmans Afbouwsystemen BV heeft ook meegedacht over afwerkdetails van houten afwerkvloeren en tegels in badkamers. Met name de stabiliteit van wanden waar enorme afmetingen tegels en/of natuursteen op verwerkt zijn. Regelgeving vanuit het Bouwbesluit, het (bouw)technisch advies voor het werk en de praktische invulling van de woningen, werden ook vooraf en gezamenlijk beoordeeld en getoetst.
De ingekleurde en gecodeerde definitieve uitvoeringsplattegronden werden door op ‘Docstream’ geplaatst. Dit medium was voor alle betrokken partijen in de afbouwfase bereikbaar, waardoor inzichtelijk werd welke uitgangspunten en maatvoering gehanteerd werden. Op verzoek heeft Saint-Gobain Gyproc, aanvullend op het eigen detailboek van Schuurmans Afbouwsystemen BV, nog twee maatwerk wandenboeken met aansluitdetails gemaakt.
De montageploegen werden voorzien van de definitieve ingekleurde en gecodeerde plattegronden, doorsneden en wanduitslagen van het sanitair met daarop het achterhout, de elektravoorzieningen en tekeningen met inbouwspots en elektrapunten. Voorgaande werd aangevuld met 3D-afbeeldingen met daarop maatvoering overgenomen vanuit het BIM model. Dit samengevoegd vormde een compleet woningdossier.
Technische invulling woning- en kamerscheidende wanden
Met lef en de bereidheid om van de gebaande paden af te wijken, werd door Schuurmans Afbouwen BV een alternatief voorgelegd voor de omschreven GF 255/ 2.100-100.2.AA woning scheidende wand met als onderplaat een 12 mm multiplex en een stalen plaat in het skelet. Hiervoor werd de innovatieve GF 255 HT/ 2.100-100.2.AA wand geadviseerd. Een wandsamenstelling die toen nog helemaal niet bekend was in de markt maar die Schuurmans, samen met Saint-Gobain Gyproc, van de nodige documentatie, onderbouwing en bewijslast hebben voorzien voor deze toepassing.
Hiervoor was nodig:
- het RC2 inbraakwerendheid certificaat van de HABITO® wanden;
- schriftelijke onderbouwing vanuit Saint-Gobain Gyproc betreffende trek- en afschuifkrachten;
- het Saint-Gobain Gyproc informatieblad betreffende de HABITO® wandsystemen;
- schriftelijke onderbouwing van Saint-Gobain Gyproc betreffende de toepassing van wandcontactdozen.
Om de geluids- en brandprestaties alsmede inbraakwerendheid te borgen hebben we op advies van Saint-Gobain Gyproc een frame met een dubbele Habito plaat in het skelet gemonteerd. Een maatwerkoplossing, inmiddels nu de standaard, die voor deze toepassing is uitgewerkt.
Akoestisch ontkoppelde gipskartonplaatbekleding van constructieve stalen spantbenen
Omdat de enorme HEA profielstalen spanten vloer- en wandvelden doorbreken zijn ze volledig ontkoppeld door de afwerkvloeren en schuimbeton in horizontale doorsnede. Ten behoeve van de lucht- en contactgeluidisolatie, alsmede voor het beperken van resonantie, zijn de directe aansluitingen rond deze spanten ontkoppeld. De spanten zijn eerst uitgevuld met 25 mm dikke GlasRoc stroken welke op de spanten zijn geschoten. Daarna is er gezorgd voor de complexe maatvoering welke vooraf ging aan het plaatsen en uitlijnen van de Metal Stud® profielen in verticale, horizontale en diagonale richting. In diverse woningen staan de diagonale spanten, als een kaartenhuis, aaneengeschakeld en zijn als zodanig in één strakke lijn 'ingepakt'.
Alle spanten zijn, om maatvast en stabiel te kunnen blijven tot wel 5 meter lang, op de hoeken voorzien van 2 mm dikke verzwaarde C-profielen. Daartussen zijn met standaard profielen de vakken ingevuld. Ten behoeve van volledige akoestische ontkoppeling zijn, bij het steunen op de staalconstructie, Nevima Metaalregels gebruikt. De bekleding van de spanten welke strak langs de vliesgevels staan zijn voorzien van wit gegronde MDF 18 mm blind bevestigd met daarachter terug liggend 18 mm dik multiplex. Vervolgens is, overgaand met een stucstopprofiel, de gipskartonbeplating aangesloten op het MDF en op deze wijze driezijdig rond de spanten verwerkt. Een bijkomend detail zijn de koofconstructies. Deze zijn langs de gevel en tussen de spanten gemonteerd en sluiten naadloos aan op de spanten en de vliesgevel. Dit lijnenspel zorgt hierdoor, ondanks de constructieve functie, voor een passende en unieke integratie binnen het interieur van de woning.