't Eemgoed
Locatie
-
Almere
Nederland
Type bouw
Segment
Situatiebeschrijving
Project 't Eemgoed bestaat uit 8 gebogen longhouses met in totaal 82 woningen, die in een groene omgeving van 7 hectare zijn geplaatst. De daken lopen schuin af naar de grond, waardoor de woningen met de natuur verbonden zijn.
Het bijzondere van dit project was dat het volledige beheer bij Cepezed vandaan kwam. Cepezed Architects was verantwoordelijk voor het schetsontwerp, Cepezed Projects voor de ontwikkeling en Cepezed Bouwteam voor de realisatie. Tijdens de ontwikkeling van dit project is Wouters Totaal Afbouw als bouwteam partner aangehaakt.
In samenwerking met Gyproc heeft Wouters Totaal Afbouw verschillende type wanden en plafonds toegepast. Wegens geluids- en thermische eisen zijn daarbij enkele wanden toegepast die zij normaliter niet vaak toepassen. Daarnaast hebben zij in de badkamers vloeren gemaakt van Weber vloeibare zandcement.
Uitdaging
Een van de uitdagingen binnen dit project was het bouwproces soepel te laten verlopen. Er was geen aannemer die de leiding had over alle onderaannemers. Wouters Totaal Afbouw was 'self supporting'. Samen met andere partijen hebben zij ervoor gezorgd dat het afbouwproces goed is verlopen. Het was daarbij belangrijk om ervoor te zorgen dat geen een partij stil kwam te staan tijdens de werkzaamheden.
Geluids- en brandeisen
Andere uitdagingen zaten met name in de geluidseisen, aansluitingen en brandeisen. Om hieraan te voldoen zijn bijvoorbeeld de wanden omgezet naar 100 mm in plaats van 70 mm. Daardoor werd het technisch niet alleen makkelijker voor de installateur, maar werd er ook een hoger comfort bereikt.
Dit zorgde er wel voor dat de architect de wandposities moest aanpassen. De badkamer was daarbij maatgevend waardoor andere wanden/kozijnen niet goed meer uitkwamen. Daar heeft Wouters Totaal Afbouw samen met Cepezed de juiste oplossingen voor gerealiseerd.
Andere uitdagingen in het project waren de dag schuin aansluitingen van de MS wanden, het bewegende grasdak, en het niet brandwerend gecoate staal dat tussen de woningen werd toegepast. De badkamervloeren zijn gegoten met Weber vloeibare zandcement. De uitdaging daarbij was om één longhouse per keer te kunnen vloeien. Dit omdat alle woningen daarvoor gereed moesten zijn.
Oplossing
Tijdens het bouwproces kwam men er gezamenlijk achter dat er meer geluid uit de installatieruimte kwam dan toegestaan. Hier heeft Wouters Totaal Afbouw, in samenwerking met Gyproc, een oplossing voor bedacht. Door aan de binnenzijde van de wand twee lagen, en aan de buitenzijde één laag, DuraGyp toe te passen hebben zij het geluidsniveau kunnen beperken. Ook het toepassen van speciale deuren en kozijnen heeft hieraan bijgedragen.
Flexibele grasdaken
De aansluitingen van de MS wanden waren een uitdaging. Aangezien het dag schuin was, moesten de monteurs erg precies te werk gaan. Dit gold ook voor de tegelzetter. Verder kwam er op het dak zand met gras te liggen. Daardoor zat er beweging in het dak. Om dit mooi af te werken heeft men flexibele kit toegepast. Hierdoor zouden er geen scheuren ontstaan bij de aansluiting tussen het gips en de CLT panelen. Naast het mooi monteren van de platen moest de afwerking ook nauwkeurig gebeuren. Het houten plafond bleef zichtwerk, er moest dus schoon gewerkt worden. Het bouwkundige gedeelte van de longhouses is verder volledig geprefabt, dit bestaat uit CLT panelen en staal.
Brandeisen staal
Het toegepaste staal tussen de woningen was niet brandwerend gecoat. Het staal zit tussen twee voorzetwanden waar men aan beide zijden twee keer een A plaat heeft toegepast om de gestelde geluidseis te halen. Om ook aan de brandeisen, voor wat betreft de bescherming van het staal, te voldoen heeft Wouters Totaal Afbouw over de A platen een extra RF plaat gemonteerd. Dit was de makkelijkste en goedkoopste oplossing. Met deze maatregel werd ervoor gezorgd dat de temperatuur in de spouw niet boven een bepaalde temperatuur kan komen.
Om onze hoeveelheid afval zo klein mogelijk te houden heeft Wouters Totaal Afbouw gewacht met de levering van de laatste longhouse. Alles dat over was uit eerder gemonteerde longhouses hebben zij verwerkt in de laatste. Omdat veel woningen hetzelfde waren hebben zij het overige materiaal dat nog nodig was nauwkeurig kunnen bepalen.