referentieproject

Tolhuis 1590

Opdrachtgever
Woningcorporatie De Gemeenschap
Architect
-
Aannemer
Schutte bouw & ontwikkeling
Oplevering

Locatie

-
Nijmegen
Nederland

Type bouw

Renovatie

Segment

Afbeelding
Tolhuis

Situatiebeschrijving

Een vierkamerwoning uit de jaren 70 onderging in 2015 een grondige renovatie in de wijk Tolhuis in Nijmegen. De woning heeft een oppervlakte van ongeveer 100 m2 en staat in een wijk die bestaat uit 250 gelijksoortige woningen. Woningcorporatie De Gemeenschap had de ambitie om duurzaam te renoveren waarbij wooncomfort en een verantwoord energieverbruik voor haar bewoners centraal staat. Het uitgangspunt bij de renovatie was dan ook een kwaliteitsverbetering voor bewoner en beheerder en tegelijkertijd de realisatie van een extreem laag energieverbruik. Om die reden besloot de Gemeenschap het ActiveWarmth All Electric concept toe te passen op Tolhuis 1590.

Uitdaging

De uitdaging binnen Tolhuis 1590 was om een kwaliteitsverbetering voor de bewoner en de beheerder te realiseren met daarbij een extreem laag energieverbruik en Total Cost of Ownership.

Oplossing

Een cruciaal onderdeel van de renovatie van Tolhuis 1590 was het innovatieve wandverwarmingssysteem ActiveWarmth. Dit systeem is onzichtbaar verwerkt in strakke wanden en past zich snel en automatisch aan op de ruimtes die worden gebruikt. Een zogezegd interactief verwarmingssysteem dat per vertrek zorgt voor een optimale verwarming, zonder dat men daar iets voor hoeft te doen. ActiveWarmth verbruikt dan ook alleen energie wanneer de bewoners thuis zijn. Dat in combinatie met het zelf opwekken van energie resulteerde in een energienota van € 0,- per maand voor verwarming, warm water en elektrische apparaten. Na de renovatie leverde deze woning uit de jaren zeventig de bewoners dan ook het hoogste comfort met de laagste kosten.

Het huis is vanaf 1 juli 2015 bewoond door een huurdersgezin dat dagelijks ervaart hoe de CO2-vrije woning werkt en voelt. Vanaf dat moment is deze 'nul op de meter' woning nauwlettend gemonitord met onderstaande punten als resultaat:
 

  • Tolhuis 1590 werd als comfortabel ervaren gedurende het stookseizoen 2015/2016.
  • Bewoners ervaren intuïtieve bediening van verwarmingssysteem.
  • Bewoners ervaren behaaglijke warmte.
  • Geen hinderlijke geluiden meer waarneembaar van buren.
  • Het huis functioneert zoals ontworpen: het energieverbruik is conform de berekeningen.
  • De woning is bij het gebruik nul op de meter, met een overcapaciteit van 1.300kWh in 2015/2016.