Case Study

The Valley

Opdrachtgever
RJB Groep
Architect
MVRDV
Aannemer
Bouwcombinatie Boele & van Eesteren en G&S Bouw
Oplevering

Locatie

Zuidas
Amsterdam
Nederland

Type

Droge afbouw
Isolatiemateriaal
Natte afbouw

Type bouw

Nieuwbouw

Segment

Producten van

Image
Wooncomplex The Valley

Situatiebeschrijving

Wooncomplex The Valley Amsterdam (198 appartementen) in het hart van de Amsterdamse Zuidas is een ontmoeting tussen het bruisende zakelijke hart van de Zuidas en het landelijke groen dat rust moet brengen in de drukte. Onder in de woontoren is er ruimte voor winkels, restaurants en andere commerciële ruimtes. 

Een unieke plek om te wonen en werken voor jong en oud. Het parkeren van de auto's vindt plaats in een drielaags ondergrondse parkeerkelder, deze biedt plaats aan 375 auto's en 1850 fietsparkeerplekken. Vanaf de begane grond tot en met de zevende verdieping bevinden zich de kantoren, ruimte voor cultuur, retail, horeca en de toegang tot de woontorens. Vanaf de achtste verdieping beginnen de woonlagen. In totaal werden er 198 woningen gerealiseerd. De drie torens hebben een hoogte van respectievelijk 103 meter, 79 meter en 69 meter.

The Valley werd in opdracht van OVG Real Estate gerealiseerd naar een ontwerp van architectenbureau MVRDV. Zij hebben een multifunctioneel woon-werk complex ontworpen dat innovatief en duurzaam moest zijn. De totale oppervlakte van het complex is circa 75.000 m2.

Uitdaging

Een exclusieve woontoren als deze zit vol uitdagingen op kleine schaal. Van leidingen die net in de profielen pasten tot transport op grote hoogte. Echter zat de grootste uitdaging in de afstemming met de verschillende andere partijen en de logistiek. Dit had vooral te maken met de zeer karakteristieke vormen van de gebouwen. Geen enkele verdieping was hetzelfde wat de afstemming zeer ingewikkeld maakte. 

Logistiek en planning

De drie gebouwen hadden alle drie een eigen bouwstroom, maar waren ook nog gedeeltelijk aan elkaar verbonden. Wat het planning technisch zeer uitdagend maakte. De logistiek was dan ook een dagtaak op zichzelf. De vele m2 gips en isolatie die naar de verdiepingen zijn getransporteerd met alle andere materialen die ook nog via dezelfde liften naar boven moesten heeft om een zeer bijzondere onderlinge samenwerking gevraagd met de diverse partijen. Van de aannemer en de neven onderaannemer tot aan de producent Gyproc en leverancier SIG Afbouwspecialist.

Omdat het project ook nog eens gebouwd werd in het zakelijke hart van Amsterdam waren leveringen 'just in time' erg belangrijk. Losruimte was er maar zeer beperkt en met korte levertijden. Daarbij kwam dat de beplating ook nog eens beschermd diende te worden tegen weersinvloeden. Doordat het pand lange tijd niet wind- en waterdicht kon worden gemaakt zijn er diverse uitdagingen geweest met vochtproblemen. De vochtproblemen hebben ertoe geleid dat er langer moest gewacht met het afwerken van de wanden.

Oplossing

Na diverse gesprekken in het voortraject is de bouwcombinatie Boele & van Eesteren en G&S Bouw samen met AT Projecten uitgenodigd bij het demo centrum van Saint-Gobain in Eindhoven. Daar heeft Gyproc de op dat moment nieuwste innovatie van 2017 getoond, het HABITO® wandsysteem. Aan de hand van deze gezamenlijke aanpak heeft de bouwcombinatie besloten dat er gekozen ging worden voor het HABITO® wandsysteem. Omdat men deze keuze maakte werd er ook gekozen om alle andere niet dragende binnenwanden te monteren met Metal Stud® wanden.

AT Projecten heeft binnen dit project gekozen om het materiaal te laten leveren door SIG Afbouwspecialist. Deze handelaar heeft een vestiging in Amsterdam en kon op die manier fungeren als lokale HUB om materialen op te slaan. Toen de bouw begon in 2019 werd snel duidelijk dat de keuze voor SIG afbouwspecialist de juist keuze was, omdat er diverse logistieke uitdagingen te voorschijn kwamen. 

Met de hulp van Gyproc is er een projectboek gemaakt waardoor de achttien verschillende wandsystemen in een overzichtelijk boek kwamen te staan, dat als handboek heeft gediend op de bouw. Voor de projectleiders en monteurs was dit projectboek een geweldige tool die controle makkelijker maakte. Ook de diverse bouwinspecties die zijn uitgevoerd hebben bijgedragen aan een zeer goede kwaliteit van de bouw.