Geluidsisolatie

Uit diverse milieu- en omgevingsonderzoeken blijkt dat geluidsoverlast één van de belangrijkste hinderfactoren voor mensen is. 

Geluidsoverlast tussen woningen

In Nederland wordt in 75% van alle geschakelde woningen geluid van de buren waargenomen. Ongeveer 1/3 van alle huishoudens ervaart van dit geluid een bepaalde mate van overlast. In 13% is dit zelfs ernstige overlast.

Vanuit geluidproductie bekeken geldt dat maar liefst 95% van de mensen aangeeft rekening te houden met de eigen geluidproductie door een “gebrek aan” geluidsisolatie. Dit houdt dus een beperking van het eigen vrije handelen in.*

Gyproc wand- en plafondsystemen zorgen voor optimale geluidsisolatie en bieden akoestisch comfort. Hiermee dragen de systemen bij aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving voor de uiteindelijke gebruiker van de ruimte.

Twee technische principes

Bij geluidsisolatie zijn een tweetal technische principes te onderscheiden:

  • Massawet-principe (zoals bij gipsblokken- en cellenbetonwanden)
  • Massa-veer-massa principe (zoals bij een Gyproc HABITO® wand)

Als de massa van een constructie vergroot wordt, ontstaat een betere geluidsisolatie. Een hogere geluidsisolatie betekent dan echter wel dat een veel dikkere en zwaardere wand nodig is. In de praktijk is dit niet wenselijk want dit type wand vereist een sterkere (en dus duurdere) fundering. Het Massa-veer-massa principe (zoals bij een Gyproc HABITO® wand) is een veel lichtere constructie. Bij het massa-veer-massa principe gaat men uit van twee massa’s (bijv. de HABITO® platen) die van elkaar gescheiden worden door een ‘verende’ luchtlaag, waarin de Metal Stud® profielen zich bevinden. Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste HABITO® plaatlaag aan en brengt deze aan het trillen. De 'soepele' verbinding tussen de beide massa’s middels de Metal Stud® profielen vangt die trillingen op en fungeert als een veer of schokdemper. Sterk verzwakt wordt het geluid vervolgens doorgegeven aan de tweede HABITO® plaatlaag en overgedragen aan de ruimte aan de andere zijde van de wand.

Richtlijnen voor geluidsisolatie

Vind de juiste geluidsisolatie richtlijn per toepassingsgebied. We onderscheiden drie niveaus:

  1. ‘Standaard’
    • De minimale geluidsisolatiewaarde.
  2. ‘Comfort’
    • Niveau waarbij het geluidscomfort in de ruimte aanzienlijk comfortabeler is.
  3. ‘Superieur’
    • Geluidsisolatieniveau voor een zeer comfortabele leef- en werkomgeving.

Richtlijnen voor de geluidsisolatie per toepassingsgebied
Geluidsisolatierichtlijnen

De geluidsisolatie in de praktijk (R’w) wordt door specifieke omstandigheden van het project beïnvloed. Geluid kan zich bijvoorbeeld ook via flankerende geluidsoverdracht en als omloopgeluid naar de andere ruimte verplaatsen. Bij de advieswaarden in de tabel is rekening gehouden met een veel voorkomend praktijkverlies van 5 dB.

Voor projectgericht advies met betrekking tot geluidsisolatiewaarden en overige eigenschappen van Gyproc systemen kunt u contact opnemen met de Gyproc Helpdesk, tel. nr. 0347-325 165 of per e-mail helpdesk@gyproc.nl.

 

Voordelen van Gyproc systemen

Hoge geluidsisolatie

Gyproc wanden en plafonds zorgen voor een ongekende verbetering van de geluidsisolatie. De akoestische wandsystemen van bieden een hoge geluidsisolatie tot wel 78 dB!

Meer netto vloeroppervlak en meer netto hoogte

Door de hoge geluidsisolatiewaarde van Gyproc wanden en plafonds kunt u met een dun systemen dezelfde prestaties behalen als met traditionale systemen. Zo houdt u in de praktijk meer kostbare netto vloeroppervlak over! Met Gyproc bouwt u een woningscheidende wand van slechts 125 mm dik en een voorzetwand met een dikte van minder dan 50 mm. 

Snelle montage

De wanden en plafonds zijn licht in gewicht en daardoor eenvoudig te monteren. Dit garandeert een korte doorlooptijd binnen het bouwproces.

ISOVER glaswol toevoegen aan binnenwanden en plafonds

Glaswol van ISOVER levert een grote energiebesparing op, zorgt voor comfort in huis en draagt bij aan brandveilig bouwen en de bescherming van het milieu.
De glaswol wordt toegepast voor zowel nieuwbouw en renovatie in onder andere de woningbouw, utiliteitsbouw, afbouw, metaalbouw en de prefab houtbouw. In de afbouw kan ISOVER glaswol optimaal worden toegepast in lichte constructies. In combinatie met Gyproc gipsplaten zijn uitstekende thermische, akoestische en brandwerende constructies te realiseren.

Gyproc gebruikt voornamelijk ISOVER Sonepanel in Gyproc wand- en plafondsystemen.

* Bronnen:

  • Europese studie “Soundinsulation in housing construction” door Hon.-Prof. Dipl.-ing. Dr J. Lang te TU Wenen, 2006
  • WHO rapportage “Burden of disease from environmental noise”, door WHO regional office for Europe, 2011
  • Saint-Gobain ISOVER Nederland

Waarmee kunnen wij u helpen?