Hero Image
Afbeelding
Column Peter Post
Column van Peter Post
Stuccie nieuws
@ minuten min

Filmende apothekers

Wie zou toch de (vak)term filmen in de afbouwwereld hebben geïntroduceerd? De aannemer die voor een dubbeltje op de eerste rij wilde zitten of stukadoors die met grote halen dun erop en dik eraf, gauw thuis wilde zijn.

Stap een willekeurig nieuwbouwproject op en je ziet zelden nog stukadoors die met een rei en lekkere dikke lagen gips in de weer zijn. De huidige bouwmethode vraagt meer en meer om dunnere afwerklagen.

 

Het was denk ik halverwege de jaren tachtig dat ik naar een nieuwbouwwoning werd gestuurd met de boodschap: “neem van alles wat mee, het zijn muren met van die nieuwerwetse blokkies die al vlak staan. Je moet er alleen een dun laagje overtrekken, zonder voorstrijk. Maak het netjes. Succes!”
Nou dat viel natuurlijk niet mee met alleen een handgips in de kuip. Nog diezelfde dag kwam de apotheker in mij naar boven. Een beetje handpleister erbij, een handje Surf of een sniersie blokkenlijm. Het grote experimenteren was begonnen! En alleen maar om een zo makkelijk mogelijke en lichte werkwijze te verkrijgen op die sterk zuigende ondergrond.

 

Tot op de dag van vandaag wordt dit mengen van verschillende producten nog steeds toegepast. Elke stukadoor die een nieuwbouwwoning binnen stapt, muteert in een soort van apotheker; mixt verschillende producten door elkaar en mengt zo zijn eigen brouwsel. Om daarmee vervolgens beton, kalkzandsteen of andere ondergronden mee te repareren of uit te vlakken. In de volksmond wordt dit filmen genoemd. Als ik dit in een van onze fabrieken in het buitenland vertel en uitleg, staan ze mij hoofdschuddend en meewarig aan te kijken. 

 

Maar goed, de markt vraagt dit en daar hebben we eens goed over nagedacht. Dat moet toch makkelijker, eenvoudiger en niet onbelangrijk, goedkoper kunnen . We hebben natuurlijk al onze topper Finesse in huis. Ideaal om alle wanden en plafonds lekker dun af te werken. Alleen een goed product om te repareren misten we nog.

 

Daarom hebben we nu de ultieme reparatiegips gemaakt met de mooie naam; ProSkim Base. Een zeer goed vullende handgips die niet verbrandt, niet rult of krast, mooi wegvloeit naar nul en lekker licht smeert op elke zuigende ondergrond doordat hij zijn vocht langer vasthoudt. En hiermee de ideale basis ondergrond is voor de ProSkim pasta’s waarmee je elke ondergrond (filmend) sausklaar kunt maken . 

 

Dat wordt weer heerlijk werken in een systeem met natuurlijk volledige garantie op de hechting met StucGarant.

 

Zorgelozer kunnen we het niet maken.

 

Groet,

 

Peter

Over Peter Post

Peter Post is een ouwe rot in het vak. Na 26 jaar zelf als stukadoor gewerkt te hebben, is hij sinds september 2005 het gezicht van Gyproc als technisch adviseur. Aan iedereen die maar horen wilt geeft hij demo's over het gebruik van Gyproc gipsen. Op de spaarzame momenten dat hij zijn rei neerlegt, rijdt hij graag rond in zijn oude Citroëns, waaronder een Citroën DS21 uit 1968. Als onze eigen Gyproc gipsen filosoof zal Peter regelmatig zijn mening en visie geven over zijn ervaringen in de stukadoorswereld.

geplaatst op: 09.12.2022 - bijgewerkt op: 31.08.2023