VR 45 RF P/20.2.A

Hét basis plafondsysteem met goede geluidsisolatie en extra hoge brandwerendheid.

Voordelen

  • Zeer brandwerend: dankzij het gebonden kristalwater en toevoeging van glasvezels in de kern.
  • Geluidsisolerend: dankzij het massa-veer-massa principe.
  • Licht in gewicht: overal toepasbaar, onafhankelijk van de draagconstructie.
  • Vlak en glad af te werken: dankzij de afgeschuinde kanten (AK).

Omschrijving

Wanneer een zeer hoge brandwerendheid en geluidsisolatie vereist is, worden Gyproc® Classic RF plafonds toegepast. Deze plafonds zijn snel en droog te monteren, zodat een korte doorlooptijd binnen het bouwproces gegarandeerd is.

Eigenschappen

VR 45 RF P/20.2.A

Samenstelling
Remontabel
Nee
Plaatdikte(n) + type(n)
Profielen
Gewicht
23 kg/m²
Dikte
238 mm
Isolatie dikte(n) + type(n)
1x 80 mm steenwol 35 kg/m³
Schroefafstand (buitenstelaag)
170 mm
Schroefafstand overige lagen
510 mm
Dilatatie
15 m
Bestaande vloerconstructie balklaag
Houten balken 175 x 75 mm, h.o.h. 750 mm.
Bestaande vloerconstructie bekleding
Underlayment 18 mm voorzien van messing en groef.
Prestatie
Activ'Air
Brandwerendheid
60 min
Geluidsisolatie DnT,a,k
42 dB
Geluidsisolatie LnTA
68 dB
Rapporten
Brandnorm
NEN 6069

Technische beschrijving

Brandwerendheid

De brandwerendheid van het Gyproc® Classic RF - VR 45 RF P/20.2.A bedraagt 60 minuten.

De brandwerendheid van de Gyproc® plafonds is vastgelegd in diverse brandrapporten. Voor dit Gyproc® plafond is het criterium ‘thermische isolatie betrokken op de temperatuur’, zoals genoemd in NEN 6069, maatgevend. Hierbij mag de temperatuurstijging aan de niet direct verhitte zijde gemiddeld 140 °C en de maximale temperatuurstijging op enig punt 180 °C bedragen.

Brandwerendheid i.c.m. houten vloer

Geluidsisolatie

Het karakteristieke luchtgeluidsniveauverschil (DnT,A,k) van het Gyproc® Classic RF plafond - VR 45 RF P/20.2.A bedraagt 42 dB. Het gewogen contactgeluidsniveau (LnT,A) van het Gyproc® Classic RF plafond - VR 45 RF P/20.2.A bedraagt 68 dB.

De genoemde waarden zijn praktijkwaarden. Er is rekening gehouden met een praktijkverlies van 5 dB bij luchtgeluid. Bij systemen met een Rigidur E30 MF estrichvloer is uitgegaan van een praktijkverlies van 2 dB voor contactgeluid. Bij systemen zonder Rigidur E30 MF is als basis een praktijkverlies van 4 dB voor het contactgeluid aangehouden.

De geluidsisolatiewaarden zijn vastgelegd in diverse geluidmeetrapporten. De metingen zijn uitgevoerd conform de EN-ISO-140-3 en de EN-ISO-140-6. In deze rapportages worden de Ilu;lab en de Ico;lab, conform de NEN 5079 gegeven. Deze waardes zijn met behulp van de rekenregels uit de NEN 5077 en de hierboven gegeven praktijkverliezen omgezet naar de nieuwe grootheden DnT,A,k en de LnT,A. De vermelde DnT,A,k-waarden zijn in de praktijk te verwachten waarden waarbij voor de bepaling is uitgegaan van een praktijkverlies van 5 dB. De daadwerkelijke praktijkwaarden zijn afhankelijk van de projectspecifieke omstandigheden.

Vochtbestendigheid

Normaal plafond

Gyproc® Glasroc® F zijn toepasbaar in natte cellen, zoals badkamers en toiletten in de woningbouw. Bij toepassing in natte cellen met een continue hoge luchtvochtigheid zoals in ziekenhuizen, spoelkeukens en sauna's zijn deze plafonds niet toepasbaar.

Voor projectgericht advies kunt u contact opnemen met uw Gyproc® adviseur of de Gyproc® helpdesk, telefoonnummer 0347 - 325 165 of per e-mail helpdesk@gyproc.nl.

Dilatatie

In het Gyproc® Classic RF plafond - VR 45 RF P/20.2.A dienen in de volgende gevallen dilatatie te worden aangebracht:

  • Ter plaatse van dilatatie in de ruwbouw.
  • Bij plafondafmetingen groter dan 15 m1 voor Gyproc® Classic RF plafond.
  • Bij overgangen van grote naar kleine plafondvlakken.

Verwerking

U-profielen

Breng de Gyproc veerregels haaks op de balklaag aan met een h.o.h.-afstand van 500 mm en Gyproc snelbouwschroeven 25 mm. De maximale h.o.h.-afstand van de balken bedraagt 600 mm. Laat rondom 10 mm ruimte tussen veerregel en wand in verband met het werken van de omringende constructie.

Beplaten

De Gyproc® RF gipsplaten worden haaks op de Gyproc veerregels gemonteerd. Platen steeds strak tegen elkaar bevestigen. Zorg ervoor dat de kopse kant van de plaat op het hart van de Gyproc veerregel uitkomt. Laat kopse naden minimaal 400 mm ten opzichte van elkaar verspringen. Maak de platen op maat, dat wil zeggen 10 mm korter dan de afstand tussen de omringende muren. Bevestig bij een dubbele beplating de eerste laag Gyproc® RF gipsplaten met Gyproc® Snelbouwschroeven 25 mm uitsluitend tegen de Gyproc veerregels met een h.o.h.-afstand van ?NaN? mm. Bevestig de tweede laag Gyproc® RF gipsplaten met Gyproc® Snelbouwschroeven 35 mm uitsluitend tegen de Gyproc veerregels met een h.o.h.-afstand van 170 mm.

Voorzieningen

Voordat u de beplating aanbrengt, kunnen alle voorzieningen zoals (elektra)leidingen en isolatiemateriaal aangebracht worden. Breng indien gewenst of benodigd isolatiemateriaal aan voor (een nog hogere) geluidsisolatie en/of brandwerendheid.

Afwerken

Gyproc heeft twee systemen ontwikkeld om STABU Afwerkingsniveau A te behalen. Hiervoor adviseren wij systemen toe te passen met een meervoudige beplating:
  • Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vervolgens brengt u Gyproc Finesse aan (na droging van de JointFiller) in een dikte van minimaal 2 mm. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.
  • Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vul de naad verder op met Gyproc JointFiller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen worden op dezelfde wijze afgevoegd, echter zonder wapeningsband. Nadat de Gyproc JointFiller is uitgehard, brengt u over het gehele oppervlak een toplaag aan in een dikte van 1 mm met Gyproc ProMix Elite voor een glad resultaat. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.

Afwerkingsniveau B en lager: Breng op de naden een laag Gyproc JointFiller aan en bed hier het Gyproc papieren wapeningsband in. Vul de naad verder op met Gyproc JointFiller. Schroefgaatjes en eventuele beschadigingen worden op dezelfde wijze afgevoegd, echter zonder wapeningsband. Nadat de Gyproc JointFiller is uitgehard, brengt u over de JointFiller, een toplaag aan met Gyproc ProMix Elite voor een glad resultaat. Voordat u het plafond gaat afwerken dient u het totale oppervlak voor te strijken met Gyproc Diepgrond.

Details en aansluitingen

Verticale doorsnede branddetail 2D
Verticale doorsnede geluiddetail 2D
Verticale doorsnede standaarddetail 2D

Documenten

Selecteer alles
Systeemblad
Brochure
1 datablad gerelateerd aan het systeem
1 datablad gerelateerd aan het systeem
C2C
1 datablad gerelateerd aan het systeem
1 datablad gerelateerd aan het systeem
gyproc_saint-gobain_cradle_to_cradle_certificat_2022-06-01_22112.pdf
DOP
8 databladen gerelateerd aan het systeem
8 databladen gerelateerd aan het systeem
SG_Gyproc_ProMix_Elite_DoP.pdf
Leaflet
1 datablad gerelateerd aan het systeem
1 datablad gerelateerd aan het systeem
Veiligheidsblad
5 databladen gerelateerd aan het systeem
5 databladen gerelateerd aan het systeem
SDS Gyproc ProMix Elite NL.pdf

Gyproc Helpdesk