Hero Image
Afbeelding
Gypbox
Producten
@ minuten min

Box-in-box: woningrenovatie op maat

Bij verouderde woningen is er de keuze: slopen of renoveren. Waarbij er verschillende redenen zijn om te kiezen voor renoveren. Denk bijvoorbeeld aan het woningtekort en de hogere milieuvriendelijkheid van renovatie ten opzichte van nieuwbouw. Om duurzaam én efficiënt te renoveren bestaat de huidige manier van renoveren uit lichte, droge afbouwsystemen. Een voorbeeld daarvan is GypBox van Gyproc, een uitgebalanceerde box-in-box oplossing voor woningrenovatie.

Waarom renoveren?

Er zijn drie belangrijke redenen om te kiezen voor renovatie:

 1. Het tekort aan woningen De vraag naar woningen is in Nederland al tijden groter dan de bouwproductie. Eerder kwam de overheid nog met de doelstelling tot 2030 100.000 woningen per jaar te bouwen, maar dat bleek een grotere uitdaging dan verwacht. Een belangrijke reden dus om extra zuinig te zijn op de huidige woningvoorraad.
 2. Het behoud van het stadsgezicht Sommige wijken hebben een uitstraling die bewaard moet blijven en oudere woningen en/of andere gebouwen vormen hierbij vaak een belangrijk onderdeel.
 3. Het milieuvriendelijke aspect Woningverbetering is milieuvriendelijker dan het slopen en afvoeren van bouwmateriaal om vervolgens te herbouwen met nieuwe materialen.

 

De traditionele manier van renoveren is het aanpassen van de ruwbouw om deze te laten voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Hiervoor dienen de vloeren en wanden verzwaard te worden. Maar daar komt niet alleen veel materiaal aan te pas, ook wordt de fundering zwaarder belast door het extra gewicht. En het is de vraag of deze daarop berekend is. Mede daarom gaat de huidige manier van renoveren steeds meer uit van lichte, droge afbouwsystemen.

Gypbox voorbeeld

 

Box-in-box renovatie met GypBox

Om het renovatieproces zo duurzaam en efficiënt mogelijk te maken ontwikkelde Gyproc het concept GypBox, een slimme box-in-box oplossing voor woningrenovatie op maat. Daarbij is de buitenste box de bestaande constructie. En deze constructie wordt als het ware ‘bekleed’ met voorzetwanden, plafonds en/of verend opgelegde dekvloeren. Op basis van het type constructie en het eisenniveau waaraan de woning dient te voldoen, Bouwbesluit of Duurzaam Bouwen, levert Gyproc met GypBox de meest efficiënte oplossing waarmee u gegarandeerd voldoet aan zowel de thermische eisen als de eisen die gelden met betrekking tot geluidsisolatie en brandwerendheid (WBDBO).

 

De voordelen van GypBox:

 • Geen extra belasting van de draagconstructie; GypBox bestaat uit lichte systemen. De bestaande constructie hoeft daarom niet aangepast te worden.
 • Celsgewijze renovatie is mogelijk; het is niet nodig alle bewoners van een complex gelijktijdig elders te huisvesten.
 • Snel renoveren; GypBox staat bekend om de korte montagetijd. Er is géén droogtijd en leidingen worden direct in de Gyproc wanden en plafonds verwerkt. Na montage is de woning direct klaar voor bewoning.
 • Glad en vlak; vlakke wanden en plafonds zonder scheurvorming.
 • Schoon; weinig afval op de bouw. - Milieuvriendelijk; gips is recyclebaar en draagt bij aan een gezond binnenklimaat.
 • Maatwerk; de constructie en het eisenniveau zijn bepalend voor de oplossing. Kostbare adviesuren worden zo bespaard.
 • Zekerheid; de oplossing voldoet gegarandeerd aan de eisen. Na montage wordt voldaan aan de gestelde eisen met betrekking tot lucht- en contactgeluidisolatie, brandveiligheid (WBDBO) en thermische isolatie.

In twee stappen een oplossing op maat

Onze Gyproc adviseurs geven u graag meer informatie over GypBox door middel van projectgericht advies. Dit advies wordt onder andere gebaseerd op uw antwoorden op enkele vragen waarmee we bepalen welk systeem u dient toe te passen om te voldoen aan de door u gekozen Rc-waarde. De belangrijkste vragen daarbij:

 1. Wat is de constructie van de bestaande gevel/dak (bijvoorbeeld een ongeïsoleerde spouwmuur of een paneel met 50 mm isolatie)?
 2. Aan welke Rc-waarde dient de gevel of het dak te voldoen?

 

De minimumeis voor thermische isolatie van een woning ligt vast in het Bouwbesluit. U kunt echter ook kiezen voor meer wooncomfort en energiebesparing. Ook daarin adviseert Gyproc u graag.

geplaatst op: 06.02.2023 - bijgewerkt op: 22.08.2023