Hero Image
Afbeelding
na gebruik
@ minuten min

Na gebruik: 'circulariteit waarborgen'

Verduurzamen betekent niet alleen investeren in duurzamere producten, productiemethodes of milieubewustere transportbewegingen. Gips kan namelijk zonder verlies van kwaliteit keer op keer gebruikt worden om nieuwe gipskartonplaten van te maken. Voor ons heel vanzelfsprekend om dit als hernieuwbare grondstof in te zetten. Echter, we gaan niet alleen zo om met gebruikte gipskartonplaten, we willen zo slim mogelijk omgaan met álle beschikbare middelen.

  • Gipskartonplaten kunnen keer op keer gerecycled worden zonder kwaliteitsverlies. Op het terrein van de Gyproc fabriek in Kallo (België) staat een recyclingsfabriek van New West Gypsum Recycling. De kringloop van gips wordt daarmee gesloten en de levensduur van het materiaal oneindig. 
     
  • In 2021 hebben we een uniek ‘Modal Shift’ project gelanceerd om afgedankte gipsplaten via water te vervoeren naar de recyclingsfabriek. Doordat één schip 400 ton herbruikbaar gips kan vervoeren, halen we in een klap zestien vrachtwagens van 24 ton van de weg. In een eerste pilotproject verwachten we meer dan 1.000 vrachtwagenritten te vervangen door transport over water.
     
  • Middels het pallet retoursysteem zamelen we gebruikte Europallets, gips(karton)plaatpallets en houten balken onder gipskartonplaten in om her te gebruiken.
     
  • We ontwikkelen nieuwe producten met circulariteit als een van de belangrijkste uitgangspunten. Dit doen we ook bij het ontwikkeling van nieuwe productiemethodes.

Interessante links