Hero Image
Afbeelding
Duurzaam verwarmen
Gezondheid
@ minuten min

Ruimten duurzaam verwarmen voor meer comfort en energiebesparing

De technologie ontwikkelt zich in een razend tempo en in even razend tempo raken de natuurlijke bronnen van de aarde uitgeput. Maar wat als we comfortabele huizen kunnen bouwen met manieren van verwarming zo slim als de slimste technologie, zonder dat het een aanslag op de aarde betekent? Beter voor het milieu én voor de gebruiker. Dat kan onder andere door middel van vloerverwarming en bewegingsgeoriënteerde verwarming.

Duurzame verwarming

Een duurzaam verwarmingssysteem biedt de mogelijkheden om een woning volledig af te stemmen op de bewoner(s), in harmonie met de omgeving. Dat kan zelfs zo ver gaan dat een huis geen brandstoffen van de aarde verbruikt, maar zelf energie opwekt uit zon en wind. En op die energie draait vervolgens de intelligente verwarming, waar geen radiatoren en leidingen meer aan te pas komen.

 

Een huis waarin geen verspilling plaatsvindt, doordat de temperatuur van elke ruimte zich automatisch aanpast op de aanwezigheid van de bewoner(s). Kortom, een wandverwarmingssysteem dat alleen daar verwarmt waar nodig. Perfect voor een gasloze woning met een laag energieverbruik.

 

Gyproc biedt verschillende mogelijkheden om ruimtes duurzaam te verwarmen, waaronder bewegingsgeoriënteerd verwarmen met een systeem dat hoog comfort levert, hand in hand met efficiënt verbruik van duurzame energie.

Bewegingsgeoriënteerd verwarmen

Een bewegingsgeoriënteerd verwarmingssysteem maakt gebruik van sensoren die beweging detecteren per ruimte. Zodra ergens beweging wordt gesignaleerd, en de temperatuur in de betreffende ruimte lager is dan gewenst, geven de sensoren een signaal door aan het verwarmingssysteem om die bewuste ruimte direct te verwarmen. Op deze manier worden altijd enkel de ruimtes verwarmd waar mensen in aanwezig zijn. Duurzaam én financieel voordeliger, want zo wordt er minder energie verspild en besparen gebruikers op energiekosten.

 

Bewegingsgeoriënteerde verwarming kan plaatsvinden vanuit de wanden in een ruimte. Naast dat er energie wordt bespaard door het verwarmen op basis van sensoren, wordt er zo ook ruimte bespaard ten opzichte van een systeem met meerdere radiatoren. Andere bijkomende voordelen zijn minder condensvorming en rondzwevend stof en een minder droge lucht, maar hierover later meer.

Vloerverwarming warmt geleidelijk op tot een temperatuur van maximaal 35°C

35°C

Efficiënter verwarmen met vloerverwarming

Een andere efficiënte, comfortabele en duurzame manier om ruimtes te verwarmen is door middel van vloerverwarming. Het verwarmen van ruimtes van onderaf, over een grote oppervlakte, en het directe lichamelijke contact met vloerverwarming zorgen ervoor dat gebruikers hierbij een hogere gevoelstemperatuur ervaren dan bij radiatorverwarming. Daardoor kan de gewenste temperatuur vaak tot gemiddeld 2°C lager worden ingesteld dan wanneer een ruimte wordt verwarmd met radiatoren.

 

Een tweede reden van besparing is de benodigde temperatuur. Vloerverwarming warmt geleidelijk op tot een temperatuur van maximaal 35°C. Een temperatuur die bij verwarming met radiatoren kan oplopen tot maar liefst 80°C. Dit zorgt ervoor dat gebruikers met vloerverwarming het maximale rendement uit condensatieketels of warmtepompen halen. Het plaatsen van vloerverwarming over een hele woning kan dan ook een energiebesparing opleveren tussen de 10% en 15%, afhankelijk van de specifieke woonsituatie en oppervlakte.

 

Ruimtes verwarmen met vloerverwarming levert ook een comfortabele ervaring doordat vloerverwarming een gelijkmatige warmte afgeeft door het zogenaamde stralingsprincipe. Dit houdt in dat er geen luchtverplaatsing nodig is om de warmte te verspreiden en dat zorgt ervoor dat er geen verschil ontstaat in warme en koude plekken in een huis.

 

Het feit dat er geen luchtverplaatsing nodig is, levert (net als bij wandverwarming) ook een voordeel op voor mensen met allergieën, doordat er geen stof gaat zweven. En vloerverwarming is net als wandverwarming ruimtebesparend ten opzichte van verwarming met radiatoren. Diverse redenen die het mogelijk maken om door middel van vloerverwarming een woning tegelijkertijd comfortabeler én duurzamer te maken.

Wand- en vloerverwarming levert ook een betere binnenluchtkwaliteit op.

Betere warmtecirculatie en luchtkwaliteit

Doordat de warmte bij stralingsverwarming lokaal wordt opgewekt hoeft er geen transport van warmte plaats te vinden. Daardoor levert zowel wand- als vloerverwarming minder warmteverlies op. Het warmteverlies tijdens het ventileren van ruimtes is ook lager, doordat stralingswarmte wordt opgeslagen door de omgeving.

 

Een ander voordeel van stralingswarmte is dat er geen condensvorming in de ruimte ontstaat. Doordat de objecten direct worden opgewarmd en niet de ruimte zelf, zoals bij convectiewarmte, komt de warme lucht niet direct in aanraking met koude lucht. Dat voorkomt dat er condens ontstaat die in de muren of kozijnen kan gaan zitten.

 

Daarnaast leveren wand- en vloerverwarming ook een betere binnenluchtkwaliteit op. De wanden en vloer worden warm en warmen op hun beurt indirect de lucht op. Een groot voordeel hiervan is dat er geen lucht door de ruimte circuleert waardoor stof niet door de lucht gaat zweven. Wat onder andere fijn is voor mensen met allergieën. Tegelijkertijd wordt de lucht in huis ook niet direct verwarmd en daardoor droogt de lucht minder snel uit. Met als gevolg een beter binnenklimaat en meer wooncomfort.

 

De inrichting van een ruimte wordt met dank aan wand- en vloerverwarming ook niet gehinderd door verwarmingssystemen en de kamers zijn schoner, doordat er geen stof ophoopt op moeilijk bereikbare plekken. Ook is er geen sprake van gebruik van gas, geen lokale CO2- of CO-uitstoot en geen lekkages van een watergevuld systeem.

Eenvoudig vloerverwarming aanbrengen

Het plaatsen van vloerverwarming is eenvoudig in combinatie met Rigidur estrichvloeren van Gyproc. Dit systeem biedt de mogelijkheid eenvoudig een hoge kwaliteit vloerverwarming aan te brengen, zonder dat de belangrijke kwaliteiten van een vloer verloren gaan. Dit lage temperatuurvloerverwarmingssysteem kan worden toegepast in renovatie- en nieuwbouwprojecten. Ook draagt het systeem bij aan het verbeteren van de (contact)geluidsisolatie, brandwerendheid en vlakheid van een bestaande vloer.

Voordelen van vloerverwarming :

 • Ruimtebesparend; de verwarming wordt onder de vloer weggewerkt en neemt daardoor geen effectieve ruimte in beslag.
 • Verhoogd comfort; een ruimte wordt van beneden naar boven in plaats van boven naar beneden (zoals bij radiatoren) verwarmd waardoor gebruikers sneller meer warmte ervaren.
 • Energiebesparend; de warmte wordt gelijkmatig over de vloer verdeeld waardoor een ruimte veel efficiënter wordt verwarmd. En door het van beneden naar boven verwarmen ervaart men dezelfde gevoelstemperatuur bij een temperatuur die 2 °C lager is dan bij verwarming met radiatoren.
 • Gezonder; bij vloerverwarming circuleert er geen lucht door de ruimte waardoor stof niet door de lucht gaat zweven. Wat een voordelig effect heeft op de binnenluchtkwaliteit.
6dB

Het geluid wordt tussen ruimten met bijna 6dB gereduceerd waardoor geluidsoverlast, tussen bijvoorbeeld appartementen, aanzienlijk vermindert.

Verwarmen met ActiveWarmth

Een voorbeeld van een bewegingsgeoriënteerd verwarmingssysteem is het ActiveWarmth systeem van Gyproc. Dit bestaat uit de hoogwaardige HABITO® wandplaat met daarin een ultradunne polymeermat onzichtbaar verwerkt. Met als resultaat een strakke wand waar zonder problemen een gat in geboord kan worden om bijvoorbeeld een schilderij op te hangen. De afneembare plint zorgt ervoor dat er altijd een contactpunt verplaatst of toegevoegd kan worden en dat de transformator onzichtbaar verwerkt blijft in de wand.

 

ISOVER glaswol wordt gebruikt om het energieverlies minimaal te houden en om de akoestische prestaties van de wand te waarborgen. Zo levert de wand naast thermische ook akoestische isolatie. Het geluid wordt met bijna 6dB gereduceerd waardoor geluidsoverlast, tussen bijvoorbeeld appartementen, aanzienlijk vermindert.

Bewegingsgeoriënteerde sensoren

De ActiveWarmth thermostaat is volledig draadloos. Een sensor in de thermostaat houdt in de gaten of er beweging plaatsvindt in een ruimte. Wanneer beweging wordt gedetecteerd en de temperatuur op dat moment te laag is, gaat er direct een signaal naar de wand om aan te gaan. Vervolgens wordt de warmte egaal uitgestraald over de ruimte. De geavanceerde vorm van intelligente aansturing en elektrische verwarming garandeert een snelle respons. Binnen een kwartier zijn de wanden al 8 °C warmer.

 

ActiveWarmth is eenvoudig te monteren en altijd toegankelijk. En dat levert een grote besparing op in montagetijd, nu en bij eventuele aanpassingen in de toekomst. Niet alleen bewoners hebben dan ook profijt van deze nieuwe manier van verwarmen. Het ActiveWarmth concept heeft ook specifieke voordelen voor woningcorporaties die op zoek zijn naar toekomstbestendige oplossingen voor het energievraagstuk, architecten en bouwers die duurzaam willen renoveren en bouwen en gemeenten die een energie neutrale woonomgeving nastreven.

De voordelen van ActiveWarmth op een rij:

 • Duurzaam en energiezuinig; met dank aan de sensoren wordt alleen verwarmd wanneer er iemand in een ruimte is. ActiveWarmth verbruikt ook geen standby stroom wanneer de verwarming niet aan staat.
 • Snellere opwarming van ruimtes; binnen 15 minuten realiseren de wanden al een gelijkmatige temperatuurstijging van 8 °C.
 • De luchtkwaliteit blijft hoger; doordat stralingswarmte de lucht niet voor warmtetransport gebruikt levert ActiveWarmth een verbeterde binnenluchtkwaliteit.
 • Onderhoudsarm; de trafo heeft een service interval van maar liefst veertig jaar. En het systeem is eenvoudig te bereiken door de verwijderbare plint af te nemen.

ActiveWarmth versus cv-ketel

Het ActiveWarmth systeem levert daarnaast op diverse aspecten een energiebesparing ten opzichte van traditionele systemen bestaande uit een cv met radiatoren:

 • Een lagere luchttemperatuur vanwege het grote stralingsaandeel. Hierdoor kan de luchttemperatuur ongeveer 3°C lager zijn dan bij een cv met radiatoren.
 • Door vraag gestuurde regeling met dank aan aanwezigheidsdetectie (PIR). Op deze manier worden ruimtes alleen verwarmd wanneer nodig.
 • Geen rendementsverliezen voor afgifte, distributie en opwekking, ervan uitgaande dat de elektriciteit duurzaam is opgewekt.
 • CO-neutraliteit bij gebruik van groene stroom.

ActiveWarmth projecten

Voorbeelden van projecten waarbij opgeleverde woningen, onder andere dankzij het ActiveWarmth systeem, van energielabel G naar A zijn gegaan:

geplaatst op: 01.03.2023 - bijgewerkt op: 16.05.2023